Renovera köket – Tidstroget och öppet

Vi i Villa tittar in i tre kök som alla renoverats med stor entusiasm - och med respekt för respektive hus karaktär. Detta kök skulle behålla en tidstrogen karaktär.

Agneta och Väino Tarandi planerade ombyggnaden med tanke på att de skulle göra det mesta själva. Det gamla mörkgröna 70-talsköket i sekelskiftesvillan från 1912 blev ett öppet, ljust och inbjudande kök, med fria arbetsytor och smarta detaljer. Eftersom planlösningen redan var bra, har varken spis, vatten, kyl eller frys flyttats, utan finns kvar på samma platser.


  Ritning

Gediget och slitstarkt

Genom noggranna förberedelser tillsammans med finsnickaren Ola Winge, kunde Agneta göra detaljerade ritningar. Ola gjorde därefter en byggsats av luckor, täcksidor och passbitar som, som Agneta och Väino monterade, kompletterade och målade. Skåpstommarna köptes från Ikea.

Taket av furupanel målades vitt och fick infälld halogenbelysning. Med nya socklar mot golvet och lister mot taket förstärktes känslan av gammalt platsbyggt kök.

Diska med utsikt! Diskbänken går ända fram till fönstret. De stora hålen i fönsterkarmen släpper upp värmen från elementet bakom skåpet. Ett finmaskigt nät som fästs under skivan hindrar småsaker från att falla ner i hålen. Bänkskivan i vit marmor förstärker känslan av sekelskifteskök.

Resultatet blev ett långsiktigt hållbart kök. De slitstarka gedigna köksluckorna har ramar snickrade i massivt trä och MDF-board, (som är rörelsebeständig) i speglarna. Alla målade ytor är penselstrukna i linoljefärg från Kulturhantverkarna. De målade ytorna kan lätt bättras på när de blir slitna.

– Färgen har NCS-nummer 3010-R90B och är en lugn gråblå nyans som vi inte tröttnar på, säger Agneta. Vi provmålade en lucka eftersom det är viktigt att se färgen i rätt miljö och ljusförhållande för att hitta exakt rätt nyans.


Full höjd. Luckorna i överskåpet är extra höga för att nå ända upp till taket. Lägg märke till gångjärnens placering. Mellan skåpen sitter 2 centimeter breda passbitar som skjuter fram i nivå med luckorna såsom köksskåp såg ut förr.


Smart förvaring. Brickor och skärbrädor står lättåtkomliga i öppningen mellan underskåpen.


Barnens avdelning. Utrymmet i hörnet utnyttjas till en lådsats från Ikea. Här finns barnens kokböcker, pysselmaterial samt papper och pennor till läxläsning.

 

Detaljerna som ger sekelskifteskänslan

– Skåpsidor som är täckta med pärlspont.

– Breda golvlister med profil. Golvsockeln kan skruvas loss vid diskmaskinen för att komma åt avloppen vid behov.

– Överskåp som går ända upp till tak. Här kan inget damm samlas ovanpå skåpen och dessutom utnyttjas hela utrymmet.

– Passbitar mellan skåpen som går i nivå med luckorna ger en känsla av platsbyggt kök.

– Vit marmor är visserligen inte så praktiskt säger Agneta – till och med stenfirman vi köpte den av varnade oss eftersom stenen är känslig för till exempel citron, vin som kan färga in stenen, men för oss övervägde fördelarna. Marmor är så tidlöst vacker och dessutom roligt att baka på.

Bryt grundfärgen till samma nyans som resten, så slipper du ljusa skavmärken när färgen slits.

Bäst

Bäst är kanske att barnen verkligen använder köksbänken till läxläsning. Det är lätt att både hjälpa dem och laga middag samtidigt, vilket givit oss ett mycket trivsamt vardagsliv i köket.

Bonus

Placeringen av mikron i hörnet över diskbänken. Jag trodde det skulle bli svårt att nå den, men till och med barnen hanterar den lätt.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
Pinterest Instagram Print

Mest lästa artiklar