Så förebygger du vattenskador

Vattenskador i köket är väldigt vanligt. Men det finns förebyggande åtgärder att ta till – både om du har ett gammalt kök, eller om du planerar för renovering. 


Hallå där, Roger Andersson, chef skadeförebygg på Dalarnas Försäkringsbolag.

Hur vanligt är det med vattenskador i köket?

– Det är väldigt vanligt. Av de vattenskador som anmäls till försäkringsbolaget inträffar
33 procent i köket. 2002 var motsvarande siffra 23 procent. Köket är i dag det rum där vi använder mest vatten och har allt fler installationer som ofta ska anslutas i diskbänksskåpet. Samma skåp ska även vara lite av bostadens återvinningscentral så där kan det vara ganska trångt och svårt att ha koll på om små läckage inträffar.

Var uppstår flest skador?

– Av alla köksskador inträffar drygt 70 procent i eller bredvid disksbänksskåpet. Vanliga läckageorsaker är läckande anslutningsslangar till exempelvis diskmaskiner och ismaskiner.

Hur förebygger jag vattenskador i köket?

– Investera i en vattenfelsbrytare, den skyddar hela husets tappvattensystem inklusive ansluten utrustning. Om något är fel med tappvattnet, små eller stora läckage, har den möjlighet att gå in och larma villaägaren och stänga av vattnet. En sådan kostar mellan 5 000 och 9 000 kronor, inklusive installation. Det finns även så kallade läckagebrytare vilket är avstängningsventiler som enbart styrs av utplacerade detektorer och som då stänger av vattnet, exempelvis i diskbänksskåpet. Dessa kostar ungefär hälften av vad en vattenfelsbrytare gör.

Den optimala lösningen när man bygger eller helrenoverar kök är att placera vattentäta skikt, så kallade golvskydd, på golvet under alla vattenanslutna apparater och under diskbänksskåpet. I dessa kan man placera en detektor som styr en vattenfels- eller läckagebrytare, alternativt förse golvskyddet med ett avlopp och ett vattenlarm.

Om jag inte planerar att göra om i köket just nu, hur kan jag förebygga då?

– Det enklaste du kan göra är att köpa ett vattenlarm och montera in i ditt befintliga diskbänksskåp. Välj gärna ett larm med trådanslutna detektorer, då kan du även montera en av dem på skyddet under diskmaskinen. Om det kommer vatten på någon av detekto- rerna börjar det pipa.

Vad kostar ett sådant?

– Mellan 350 och 500 kronor. Du monterar ett sådant på ungefär tio minuter, så det är jätteenkelt.

På sakervatten.se, under fliken Branschregler, hittar du Säkra köket mot vattenskador vilket är branschgemensamma exempel på vattensäkra kök. 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar