Bättre ljus i köket

Med många ljuspunkter kan du förändra kökets karaktär och göra det mysigt och ombonat. Här behövs både effektivt arbetsljus, allmänljus och kanske stämningsljus för en romantisk måltid vid köksbordet.


I Mobalpaköket Tosca kompletteras den infällda belysningen i spiskåpan med frihängande armaturer, som förbättrar arbetsljuset

Du behöver flera olika slags lampor för att köket ska fungera bra och bli levande och skönt att vistas i. Det viktigaste är en bra arbetsbelysning. Dels ska den rikta ljuset på arbetsytan, dels ge ett bra allmänljus.

Nöjer man sig med den första funktionen blir kontrasten för stor mellan det starka ljuset och dunklet utanför, och man kan bli trött i ögonen. Det är praktiskt om ljusstyrkan går att reglera.

Numera är det många armaturer som fyller de här kraven, både för lysrör och kompaktlysrör. Det finns varianter med t ex uttag, timer och placering av strömbrytaren till höger eller vänster, beroende på vad som passar bäst i just ditt fall.

Numera finns också bra belysning i köksfläktar, som dessutom kan kompletteras med dekorativa spotlights i taket och dimmer.

Ljus i tak och under skåp

Du behöver bra belysning både i taket, för att kunna se in i skåpen, och under överskåpen, för att få arbetsbänkarna välbelysta. Det innebär att armaturerna ska vara fast installerade.

Takbelysningen används mest för att ge gott allmänljus. Flera spotlights infällda i taket kan vara en bra lösning. De ska sprida ljuset jämnt i rummet, jämna ut kontraster och skapa mjuka övergångar mellan mörka och ljusa ytor.

Så kallade downlights, små infällda armaturer med en liten och intensiv halogenlampa, finns i ett otal modeller som går att rikta dit man vill ha ljuset. Som alternativ kan du gärna ha en rund armatur av plafondmodell med en matt glas- eller plastkupa.

Spotlights över skafferi med skjutdörr. Köket heter Epsilon och kommer från Mobalpa.

Energisnål och effektiv arbetsbelysning

Tack vare att det kommit nya energisnåla ljuskällor och effektiva armaturer kan vi kosta på oss att få bra ljus där vi behöver det och ändå spara el.

Glödlampor, lysrör och halogenlampor kompletterar varandra. Vanliga lysrör passar i bänkbelysningen, och finns med olika ljustemperaturer, med varmt eller kallt ljus. De du ska välja är fullfärgslysrör med varmt ljus, som återger färger i rummet och på masten väl. Armaturen ska placeras långt fram, direkt under skåpluckorna. Sitter den för långt in kan reflexerna från diskbänken blända.

Kompaktlysrör är små, men ger nästan samma varma sken som en glödlampa. Den vanligaste varianten är på 9 – 11 W och passar i armaturer som är gjorda just för dessa. Kompaktlysrören har åtta á tio gånger längre livslängd än en glödlampa, ca 8 000 – 10 000 timmar, och avger mindre värme.

De kan inte ljusregleras med en vanlig dimmer, för då förstörs både lampan och dimmern. Vill du ha den funktionen måste du köpa en armatur med HFR-teknik (högfrekvensreglering).

En ny typ av mycket små lysrör, Minisys, öppnar helt nya möjligheter för köksbelysningen. Det finns en hel serie belysningskomponenter som är baserade på minilysröret, och installerade i lådor, på hyllor och i skåp kan de ge l jus överallt där man vill ha en bättre överblick.

Spotlight på arm (Marbodal)

Lysrörslampor kan användas i vanliga lamphållare, men har inbyggda driftdon. De är energisnåla, spar upp till 80 % energi, och håller lika länge som kompaktlysrör. Eftersom de är större och kanske tyngre än vanliga glödlampor kan det hända att de ändå helt enkelt inte får plats i den armatur du har. Inte heller lysrörslamporna går att ljusreglera med en vanlig dimmer.

Kompaktlysrör och lysrörslampor räknas båda som lågenergilampor. Energikostnaden för en lågenergilampa om 11 W efter 10 000 timmar är ca 85 kr, för en på 20 W efter samma tid ca 155 kr. Kostnaden för tio normallampor om 60 W i 10 x 1 000 timmar är ca 465 kr, för 100 W-lampor ca 775 kr. Du får lika mycket ljus, och besparingen blir hela 380 kr resp. 620 kr, om man räknar på 77, 5 öre/kWh.

Lågvoltshalogenlampor är små men starka – de ger tre gånger så mycket ljus som en glödlampa. Även de håller längre, och lyser lika starkt under hela sin livstid. Det finns också halogenlampor för 230 V som fungerar som vanliga glödlampor, men ger ett litet klarare och glittrigare ljus.

Silverförspeglade glödlampor finns av två typer. I de toppförspeglade skärmas glödtrådarna av och ljuset kastas tillbaka mot reflektorn, så att armaturen blir bländfri. De blir mycket heta och ska därför bara användas i armaturer som är gjorda för sådana. I de bottenförspeglade (reflektorlampor) skärmas de bländande glödtrådarna av och ljuset reflekteras ut ur lampan. Dessa glödlampor används mest i spotlights, för att man ska få ett bländfritt ljus mot en begränsad yta.

Non spotlight med 10 W halogenglödlampa (IKEA)

Skapa ett extra ljusrum vid matbordet

Matbordet är en plats där ljuset kan vara med och skapa ett ?rum i rummet”, som ger trivsel, trygghet och värme. Där kan du till exempel ha en höj- och sänkbar hisslampa för att ge stämning kring måltiden. Den är också användbar om du ibland utnyttjar köksbordet som arbetsbord och kanske står och jobbar vid det.

Även här kan en reglerbar belysning passa bra, gärna med varmt glödlampsljus och kanske en textilskärm, som ger bra ljus både nedåt och ljus ut i rummet. Armaturen ska se inbjudande ut, men vilken typ du väljer beror på hur stort bordet är och vilken annan belysning du har.

Stämningsljus och naturligt ljus

Också stämningsbelysningen är viktig för vår trivsel . Ett tips är att använda fönsterbelysning, så kan ni gå ut och in utan att tända huvudbelysningen varje gång.

Fönstren är annars viktiga i sammanhanget – stora fönsterytor ger mycket dagsljus in i köket. Använd dem som naturliga ljuskällor vid både matbord och arbetsbänk!

Det finns några knep för att utnyttja det naturliga ljuset. Ljusa köksgardiner lättar upp de starka kontrasterna mellan väggarna och fönstren. Är köksbordet ljust och står vid ett fönster reflekteras ljuset vidare in i rummet – ju ljusare bord desto bättre effekt. Är köksgolvet mörkt kan du placera en ljusare matta där ljuset faller in.

Mer ljus för äldre

Ljuset ska anpassas till inredningen. Har du ett kök med ett mörkt träslag i skåp och luckor kräver det mer ljus än ett ljust eller vitmålat. Men mycket ljus betyder inte alltid bra ljus. Stark belysning av en vit yta kan ge obehaglig bländning. Är ljuset däremot för svagt kan köket verka dystert. Skapa inte för stora kontraster mellan ljust och mörkt – då tvingas ögonen till ständiga omställningar.

Du som är äldre behöver också mycket mer ljus än de yngre. Det sägs att en 60-åring behöver 10 gånger mer ljus än en 20-åring! Redan i 45-årsåldern brukar ljusbehovet börja öka och synskärpan bli sämre.

Ta hjälp

Titta inte bara på armaturernas utseende och pris! Tala om i affären vilken funktion du är ute efter och var du ska placera belysningen, så får du hjälp att hitta i sortimentet. Annars blir det lätt så att du köper en lampa du tycker ser snygg ut, men upptäcker att ljuset inte hamnar där du mest behöver det och att lampan bländar om du tittar upp i den. Gör dig av med alla sådana bländande och irriterande lampor och unna dig ett behagligt ljus!

Installationen får du inte göra själv, eldragningen ska utföras av en behörig hantverkare. Är inte arbetet riktigt gjort finns det risk för att hemförsäkringen inte täcker eventuella skador som kan uppstå framöver.

För att må bra nu under den mörka årstiden behöver vi alla ordentligt med ljus. Med fler ljuskällor blir det trevligare hemma, samtidigt som du kanske blir litet piggare. Börja gärna med att se över belysningen i ditt kök!

Inköpsställen och tillverkare:

Fagerhults Belysning AB 036-10 85 00
Hettich Skandinaviska 036-31 23 30
HTH-kök 08-545 45 270
IKEA 020-43 90 50
Konsthantverk, Tyringe 045-15 09 05
LampGustaf 033-23 66 00
Marbodal 0502-170 00
Mobalpa 0303-690 90
Tibrokök 0504-436 00
Vedum Kök & Bad 0512-576 00

Belysningsbegrepp

Belysningsstyrkan är ett mått på hur mycket ljus som träffar en yta. Måttenheten är lux, ett mått för ljus på samma sätt som Celsius är ett mått för värme.

Ljusflödet är den samlade ljusmängd som avges i alla riktningar från ljuskällan. Måttet här är lumen, och anger styrkan på ljuskällan.

Ljusstyrkan är den samlade ljusmängd som avges i en bestämd riktning. Måttenhet: Candela, reflekterat ljus.

Luminansen är det ljushetsintryck ögat får från en betraktad yta. Här är måttenheten candela/kvadratmeter.

Färgtemperaturen anger ljuskällans färg och mäts i Kelvingrader. Ju lägre tal desto varmare (gulare) är ljuset.

Jämförelse mellan olika lamptyper

Livslängd i timmar Ljusutbyte jämfört med normallampa

Normal lampa 1000
Halogenlampa 230V 1500 – 2000 2 x
Halogenlampa 12V utan reflektor 2500 2 x
Halogenlampa 12V med reflektor 4000 2 x
Lysrör fullfärg 15000 5 x
Lågenergilampa 8000 – 12000 5 x

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar