Bästa vinerna till julens alla rätter

8 vintips: Den här tiden på året står mer tid högt upp på önskelistan. Frågetecken kring klappar, maträtter och drycker är många. Vilka viner är goda till den traditionella julmaten? Och vilka viner passar till skaldjur & vegetariska nykomlingar? Här är matchande vintips med höga betyg från topplistorna – hoppas att du vinner lite tid. 


Vinerna med höga betyg i Vi i Villa – Stefan Saidac driver Vinbetyget.se och fokuserar på fyndviner. Han tipsar om de mest prisvärda vinerna: Röda, vita, rosé och mousserande viner. Vinbetyget.se är en oberoende vinsajt med tolv topplistor som bygger på aktuella vinbetyg från ledande tidningar. 

Vita viner ska förstås vara väl kylda. Röda viner vinner ofta på att luftas någon timme före servering. Rött ska helst inte ha rumstemperatur. Jag brukar ställa röda viner i kylen en halvtimme, det blir då 16-18 grader och kommer bättre till sin rätt.

1. Franska bubblor till drink & toast Skagen

Langlois-Château Crémant Brut. Mousserande. Nr 7404. Frankrike –Loiredalen, 139 kr.

Champagne är inte allt. Jag vill gärna slå ett slag för Crémant med sin höga kvalitet. Langlois framställs med champagnemetoden och typiska champagne-druvor (men inte i regionen och får därför inte heta champagne). Langlois hyllades nyligen av en enig vinsexpertis. En frisk och bubblande välkomstdrink. Toast Skagen älskas av alla. Blandningen av olika smaker som räkor, löjrom majonnäs och dill, gör dock denna favorit svårmatchad. Med sin fruktighet och fyllighet är Langlois den eleganta lösningen.

2. Krispig Riesling till skaldjur

Leitz Eins Zwei Dry Riesling. Vitt. Nr 5822. Tyskland–Rheingau, 99 kr.

I Sverige sneglar allt fler på franska julvanor och dukar upp med hummer, krabba och räkor. En krispig och fruktig riesling som Leitz Eins Zwei Dry passar utmärkt. Även om familjen Leitz har producerat vin sedan 1700-talet, skapar dagens generation mästerverk i den lilla prestigeregionen Reingau, Det unga friska vinet matchar också laxiga rätter. Finns i magnumflaska, alltid trevligt när man många runt bordet.

3. Chablis-fynd till Janssons Vegofrestelse

L Chablis Domaine Laroche 2016. Vitt. Nr 79925. Bourgogne – Frankrike, 145 kr.

Idag fylls kokböcker, restauranger och julbord med gröna och vegetariska rätter. Klassiska rätter som Janssons frestelse får ny tappning med kapris och oliver. Svamprätter och sallader är också populära men vilka viner ska man välja? Röda viner passar mindre. Lyxa istället med L Chablis från hyllade producenten Laroche. Vinet borde dessutom kosta mer.

För den som inte bara äter grönt: I Frankrike serverar man gärna Chablis till skinka. Riktigt gott, skär bort griljeringen och prova. Det fruktiga och torra vinet är också en perfekt partner till fisk och skaldjur.

4. Lagrat & fylligt vin till köttbullar & revbensspjäll

Barbera del Monferrato 2011. Rött. Nr 74960. Italien – Piemonte, 109 kr

Mycket av julmaten är ju ölmat. Men om man hellre önskar sig ett rött vin till julrätter som köttbullar, fårfiol och revbensspjäll? I Piemonte i norra Italien finns svaret i form av den hyllade druvan Barbera. Med lagring sedan 2011 är Barbera del Monferrato härligt rund, fyllig och fruktig. Det är ett utmärkt allround-vin att alltid ha hemma, inte minst till smakfulla kyckling- och pastarätter, och lagrade hårdostar. Med tanke på kvaliteten och den gedigna lagringen är priset som en julklapp.

5. Franskt vinfynd till kalkon med kastanjepuré

Lirac Les Chenaies 2016. Rött. Nr 2214. Côtes du Rhône–Frankrike, 115 kr.

Fylld helstekt kalkon är både juligt och relativt enkelt att laga till många. Med tillbehör som kastanj, gele och hasselbackspotatis hörs njutningsfulla tillrop runt bordet. Och vilket vin samspelar och lyfter dessa smaker? Upptäck denna Lirac: En Côtes du Rhône Cru med samma höga klassificering som Châteauneuf-du-Pape fast mindre känd. Även priset är mindre för detta utmärkta vin – än så länge. Vill du och gästerna fortsätta middagen med Lirac? Duka fram en krämig camembert.

6. Från Piemonte till italiensk plockmat

Borgogno Langhe Rosso. Rött (nr 70384) Piemonte–Italien, 109 kr.

Det svenska julbordet utvecklas när nya rätter gör entré. Som när italienska favoriter smyger sig in bland lutfiskar och syltor. Hoppsan – där står en tryffelsalami, lyxiga pizzabitar, prosciutto crudo, en stor bit Parmigiano att karva av… Dessa julnyheter matchas med rött vin från ett av Piemontes äldsta och mest ansedda vinhus: Borgogno grundades 1761. Pålitliga Cru-lägen skapar fylliga och matvänliga viner som Borgogno Langhe Rosso.

7. Årets rödvin till elegant stek med smörig viltsås

Château Bouscassé 2012. Rött. Nr 2204. Madiran – Frankrike. 149 kr.

Det måste sägas: Det här vinet är för kraftfullt till lättare rätter. Men till vilt som hjort och rådjur med potatispuré, är Château Bouscassé en gåva. Nyckeln är den kaxiga lokala druvan Tannant. Vinet blir mörkt med en strävhet som matchar och kompletterar smakrika vilt- och kötträtter. I dagarna utsågs det till årets rödvin, och har i drygt ett år toppat vinbetygets lista. Bouscassé går också bra att lagra, kanske årets julklapp?

8. Portvin till julens ostar & efterrätter

Churchill’s Late Bottled Vintage 2012 Starkvin. Nr 8016. Portugal – Porto, 179 kr.

Röda viner och ost kan vara en knepig kombination. Prova ett välbalanserat portvin som Churchill’s. Matchar de flesta smakrika ostar, perfekt till Stilton. Servera gärna också till chokladbaserade efterrätter och julens godis som nötter och fikon. Lite portvin lyfter också svampsåsen till nya nivåer.
 

Fler vintips på Vinbetyget.se

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar