Vi förändrade med sten!

Den ogräsbevuxna slänten utanför familjen Lönns hus utsågs förra året till Sveriges tråkigaste trädgård.


Det var inte bristande intresse som låg bakom den igenvuxna trädgården. Tvärtom. Frågetecknet kring trädgården hade i åratal ockuperat tankarna hos Gunilla Lönn, den drivande trädgårdssjälen i familjen.

– Vi ville göra så mycket att vi inte visste var vi skulle börja, det blev för överväldigande. Istället blev ingenting gjort!

Gunilla Lönn är glad över att till slut ha fått en välplanerad och strukturerad trädgård.

Gunilla anmälde därför familjens trädgård till tävlingen ”Sveriges tråkigaste trädgård” och vann hjälp från landskapsarkitekten Ida Sjöberg som arbetar på Mark & Stencenter i Borås. Hon har lång erfarenhet av att formge trädgårdar för drömmande tomtägare och vet vilka faktorer som är avgörande för att en trädgård ska förbli lättskött och rolig att underhålla:

– Det allra viktigaste är att först ta sig tid att fundera ut en stomme som man vill bygga trädgården kring. Därför är en bra tumregel att först bestämma var man vill att uteplatsen och eventuella gångar ska ligga, säger hon.

I Lönngårdens fall fanns en gräsbeklädd yta som redan användes flitigt, både som uteplats och som lekplats.

– Min idé med Lönngården fick därför utgå från en stenlagd, lättskött uteplats som tomtens hjärta, men även ge plats åt en rymlig gräsmatta så att tomten förblev lekvänlig för barn, säger Ida Sjöberg.

Praktiskt och lättskött var ledorden. Arbetet inleddes med att ett par ton slipers avlägsnades för att göra plats åt en lite lägre stödmur. En stödmur både planar ut trädgården för att vinna mer yta, samtidigt som den ramar in och skapar en trivsam omgivning.

– När jag skissar på idéer och upplägg för privatpersoner tycker jag att det är viktigt att hitta en form samt växter och material som gör trädgården lättskött från början.

Före och efter

Stenbelagda ytor som uteplats, gångar och en stödmur som svänger runt sluttningen nedanför huset fick bli stommen som resten av trädgården byggdes kring.

För att trädgården skulle få en planare yta ersattes den 30 år gamla slipersen med en rustik, svängd Keystone Country Manor stödmur från Heda.

Uteplatsen är trädgårdens hjärta. Här med markstenen Nostalgi i grå-/grafitfärgad mix från stenbolaget Heda. Den rundade övergången mellan uteplatsen och det gröna gräset sköts av vacker dekorsten.

Fakta: Sveriges tråkigaste trädgård

Under våren 2009 utlyste mur- och markstenstillverkaren Heda en tävling bland villaägare om Sveriges tråkigaste trädgård. Vinsten: en nyanlagd trädgård, med komplett mur och marksten från Heda samt växter från Blomsterlandet, till ett värde av 75 000 kronor.

6 stensäkra tips

Här delar trädgårdsarkitekt Ida Sjöberg med sig av sina bästa tips.

  • De stenbelagda gångarna och uteplatsen är trädgårdens ryggrad. Utgå från dem när du börjar planera.
  • Sluttar trädgården? Plana ut ytan med en stödmur. Ofta finns det många kvadratmetrar att vinna.
  • Utnyttja trädgårdens nivåskillnader. Bygg små terrasseringar med hjälp av stödmurar och marksten.
  • Känns enfärgat trist? Skapa estetiska mönster i muren med hjälp av ett mindre antal murstenar i annan färg.
  • Rätt ljussättning kan få din trädgård att kännas större och mer inbjudande. Utomhusbelysning i muren får den att lyfta ytterligare.
  • Gör en skiss. Det är viktigare än man tror att få ner idéerna på papper. Fundera i lugn och ro över vad du behöver i din trädgård och vad du använder den till. Även den enklaste skiss kan vara till stor hjälp.

6 bra trädgårdsstenar

1. Marksten. Gjutna stenar och stenar av betong är väsentligt billigare än natursten och kan användas till gångar, garageuppfarter och uteplatser, men också till trappor eller mindre stödmurar till exempelvis rabatter.

2. Betongplattor är släta, kvadratiska och tunnare än betongstenar, men större till ytan. Till en infart bör plattorna vara minst 7,5 centimeter tjocka, till en uteplats räcker det med 5 centimeter.

3. Marktegel. För att få en varm, sydländsk känsla är marktegel ett vackert alternativ. Det kan användas till garageuppfart, terrass, trappa och gång. Marktegel kan läggas i ett oändligt antal mönster och allra vackrast är kanske det klassiska fiskbensmönstret.

4. Natursten är dyrare än marksten men håller betydligt längre. Medan marksten håller cirka 20-30 år så håller natursten ”i evighet”. Vanligast i trädgårdssammanhang är de hårda granit och skiffer och de mer porösa kalksten och sandsten.

5. Grus är ett bra alternativ till gångar och uppfarter, det är relativt billigt och är dessutom ganska lättskött. För gårdsgrus används en storlek på 8-16 millimeter, medan för uppfarten används en grövre storlek.

6. Dekorsten blir alltmer populärt i trädgårdssammanhang – i blomkrukor och rabatter men också på gångar och garageuppfarter. Urvalet är stort och intrycket kan varieras i det oändliga med tumlad, polerad eller krossad dekorsten. Storleken på dekorationsgrus ligger på allt mellan 3 och 100 millimeter. Kostnaden för dekorationsgrus kan variera stort beroende på vad man väljer.

Vi ställer 5 frågor till stenföretagen

MarieKrantz, Stenmagasinet

”Brembo” dekorsten.

1. Vad är mest populärt för trädgården nu?

Dekorationssten! Man kan med väldigt enkla medel förnya och skapa en tilltalande atmosfär i trädgården, genom att dekorera med natursten i olika färger och storlekar.

2. Vilka är årets stora nyheter?

Naturstensmaterial, gnejs, kvartsit och porfyr i nya nyanser Även ett frostsäkert marktegel i rödbruna och rödblå nyanser, perfekt som golv i till exempel växthuset.

Kombinera olika stentyper.

3. Har man börjat använda sten på nya sätt i trädgården?

Ja! Med dagens enorma utbud av betong- och natursten har köparna alla möjligheter att skapa unika miljöer, genom att kombinera natur- och betongsten, kanta med dekorsten och belysa trädgården på rätt sätt.

4. Vilka är de vanligaste felen i valet av sten?

Att använda för många kulörer. Man bör vara noggrann med att markbeläggningen harmonierar med huset och omgivningarna. Markbeläggningen skall finnas där men ska inte dominera, låt blommor och växter stå för färgerna.

Skiffer är snyggt till funkishus.

5. Om jag ska satsa på något riktigt klassiskt, vad väljer jag då?

Natursten som skiffer, kalksten och granit är alltid ett bra val. Till ett funkishus passar skiffer och flammad granit bra på gångar och uteplatser och till ett sekelskifteshus passar kalksten eller en granit med grövre struktur.

Patric Lundin, Stenbolaget

Blocksteg i kalksten

1. Vad är mest populärt för trädgården nu?

Natursten, till exempel skiffer, granit och kalksten. Kunderna vill gärna ha naturmaterial. Dels för kvalitén och hållbarheten, men också för en exklusivare ”touch”.

2. Vilka är årets stora nyheter?

Större format på plattor, till exempel granitplattor i 70×50 cm, och att blanda olika storlekar. Svart kalksten i trappsteg och beklädnad kommer att synas i flertalet trädgårdar.

Infälld belysning

3. Har man börjat använda sten på nya sätt i trädgården?

Belysning är på frammarsch likaså dekorsten. Kunderna använder ofta dekorsten inomhus som en inredningsdetalj. Man har även börjat inse att belysning gör att man kan njuta av sina uterum längre in på kvällarna.

4. Vilka är de vanligaste felen i valet av sten?

Man sneglar gärna på grannen när man ska anlägga sin tomt, vilket gör att många trädgårdar ser likadana ut. Jag tycker att man ska våga lite mer med färger och läggningsmönster och inte vara rädd för att blanda naturmaterial med betongprodukter.

Klassiskt med gatsten.

5. Om jag ska satsa på något riktigt klassiskt, vad väljer jag då?

En garageinfart med gatsten är en riktig klassiker som aldrig kan bli fel och varför inte tillsammans med en mur av till exempel beklädnadsgranit. Denna kombination passar till de flesta hus.

Bra lästips om stensättning

Här är två böcker med mängder av idéer, inspiration och handfasta beskrivningar till anlägning av sten på tomten!

I Terrasser och uteplatser av Dag Thorstensen får du idéer till bland annat ny mur runt rabatten, terrassgolv, trappor i både trä och sten, uteplats av skiffer – alla med förslag på material och underhåll samt tips på verktyg och hjälpmedel för att förverkliga dina trädgårdsplaner.

I Gångar och infarter av Dag Thorstenson och Laila Eriksen får du hjälp med att välja rätt material och tips på hur man anlägger en funktionell infart eller en välplanerad gångväg till entrén. Utgivna på Bonnier Fakta, i kartonnage pris cirka 109 kronor styck på adlibris.se.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar