Så får du finaste gräsmattan

En glimrande grön gräsmatta som är tät och fri från andra växter är en dröm för många. Att få en sådan gräsyta är bland det mest arbetskrävande du kan göra i trädgården – men det går med tid och tålamod.


För att få en fin gräsmatta måste du anlägga den på en solig plats och ha en näringsrik, väldränerad jord, gärna med ett pH-värde strax under neutralt (6–6,5). Då får grässtråna det ljus de behöver och rötterna får luft. När en gräsmatta ersätts av mossa beror det inte på att mossan invaderar utan på att gräset inte trivs.

 

Snagga inte för kort

En lagom klipphöjd är 4-5 centimeter. Klipper du kortare får gräsmattan ett ytligt rotsystemet och den torkar ut fortare. Längre grässtrån får också lättare att konkurrera med mossa. När gräs klipps stimulerar det plantorna att få nya skott vilket ger en tätare gräsmatta. Låt gärna klippet ligga kvar för naturlig näring. Du kan också samla ihop klippet och lägga det i odlingarna som näring och för att förhindra avdunstning från jorden.

 

Lufta rötterna

Alla växter behöver syre kring rötterna för att må bra. Om jorden är kompakt kan gräsmattan må bra att luftas genom vertikalskärning. Då ruggar man upp ytan så att luft och vatten når gräsrötterna, vilket gynnar gräset och missgynnar mossa. Vertikalskärare kostar dock en slant men de finns att hyra. Du kan också räfsa gräsmattan regelbundet så att ytan luftas.

 

Gödsla och toppdressa

En gräsmatta vill ha mycket näring för att bli tät och fin, framför allt av kväve som stimulerar bladtillväxt. Gödsla inte för tidigt på säsongen, utan vänta tills gräsets har börjat växa. En planta som sover behöver ingen mat utan det är först när gräset börjar spira som näringen behövs. En gräsmatta behöver främst kväve men också fosfor och kalium. Använd gärna hönsgödsel som strös ut för hand. Visst kan det lukta något första dygnet men det brukar avta snabbt.

Upprepa gärna gödslingen under sommaren. Ett enkelt sätt att gödsla är att inte använda uppsamlare på gräsklipparen utan låta klippet ligga kvar på gräsmattan. När det bryts ner återgår mycket av kvävet till jorden och man behöver inte gödsla lika mycket. Genom att toppdressa, det vill säga strö ut en jord/sandblandning över gräsmattan (finns färdiga att köpa om du vill) jämnas ytan ut och jordens struktur förbättras. Det är särskilt bra om det är en tung lerjord.

 

Vattna när det behövs

En gräsmatta är torktålig och behöver normala somrar bara vattnas om det är mycket varmt och torrt eller om man har sått i kala fläckar med gräsfrön. Däremot är vattning viktigt när gräsmattan är nyanlagd. Vattna då mycket och inte så ofta. HÄR är bästa tiden att vattna gräsmattan.

 

Så anlägger du en gräsmatta

När du anlägger en gräsmatta kan du antingen så gräsfrön eller rulla ut en färdig gräsmatta. Bägge sätten kräver ett bra grundarbete.

  • Rensa bort ogräs, framför allt rotogräs (som sprider sig med rötter).
  • Blanda ner ett fem centimeter tjockt lager med grovt grus i de översta 1,5 decimetrarna av jorden. Är det gammal lerig sjöbotten kan du behöva blanda i ännu mera grus. Kratta ytan ordentligt för att den ska bli jämn och för att få bort eventuella stenar och rötter.
  • Blanda i gödsel i jorden.
  • Så helst gräsfröna eller rulla ut gräsmattan tidigt på hösten. Då brukar jorden vara fuktigare än tidigare under säsongen. April-maj går också bra förutsatt att våren inte är för varm och torr. I så fall måste sådden vattnas regelbundet tills gräsmattan har vuxit till sig.
  • Vid frösådd så fröna jämnt och mylla ner dem med baksidan av en kratta.
  • En nysådd gräsyta vattnas lite och ofta. Väljer man att rulla ut färdig gräsmatta måste den vattnas ordentligt så att den rotar sig. Det är viktigt att inte gå över en nysådd eller nyutrullad gräsyta. När gräsmattan är klar och har blivit tät och fin hör det till de slittåligaste marktäckare du kan ha.

 

Var tillåtande och satsa på en insektsvänlig trädgård 

Vill du ha en grön yta men inte är beredd på all skötsel det innebär kan man istället arbeta utifrån givna förutsättningar. Finns det många skuggande fruktträd eller om det blommar vitsippor och gullvivor i gräsmattan på våren, som senare ersätts med vitklöver och tusensköna, kan man istället ha en blandad örtmatta. Låt vårblommorna blomma klart för att sedan låta det vara en kortklippt grön yta resten av sommaren. Vitklöver och tusensköna bryr sig inte om klippningen utan fortsätter att blomma till pollinerande insekters stora glädje. På så sätt får du en heltäckande grön matta samtidigt som du får en insektsvänlig trädgård. Och är det mer mossa än gräs kan man glädja sig åt en grön yta också på vintern – fast inte lika slitagetålig som gräs.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar