Physalis – så odlar du det sötsyrliga bäret

Physalis, det exotiska bäret i det prassliga fodralet, går bra att odla i Sverige. Så här lyckas du med skörden!

physalis

Physalis är ett smakrikt, sötsyrligt bär som växer vilt i bergskedjan Anderna i Sydamerika och som är väldigt gott att äta både som det är och i desserter och marmelad. Och det är faktiskt inte så svårt att odla här – följ bara tipsen nedan om hur du gör för att få största möjliga skörd.

Olika sorters physalis

Först behöver du ha tag på frön och då är det bra att veta att det finns två olika sorters physalis att välja mellan. De som brukar finnas i matbutiken kallas för kapkrusbär, Physalis peruviana, men det finns också gyllenbär, Physalis grisea, som är en mindre planta med mindre och lite sötare frukter. Båda går bra att odla i Sverige, men gyllenbäret har fördelen att den börjar producerar bär lite tidigare på säsongen, vilket är tacksamt i vårt klimat.

physalis

Så odlar du physalis

1. Börja tidigt. För att lyckas med skörden bör du komma igång tidigt på säsongen, eftersom det tar ett tag för plantan att få mogna bär. Så fröna i krukor med fuktig såjord inomhus under februari–mars. Fröna är ljusgroende och ska bara tryckas till lätt på ytan av jorden. Ett par frön per kruka, med lite avstånd mellan, är lagom. Lägg genomskinlig plast, med några lufthål i, över krukan för att förhindra att jorden snabbt torkar ut.

2. Svalt och ljust. Har du möjlighet är det bra att sätta kurkorna lite svalare än rumstemperatur när bladen börjar komma upp ur jorden, runt 15 grader är lagom. De gillar ljus, använd gärna växtbelysning. Då får du starka och kompakta plantor, istället för tunna och höga som skapas när det är för varmt och för lite ljus. Titta till sådden dagligen och vattna lätt när jorden blivit torr.

3. Plantera om. När plantorna har fått flera bladpar är det dags att plantera om dem, en och en, i lite större krukor med näringsberikad jord, exempelvis blomjord eller planteringsjord. Var försiktig när du separerar de små plantorna från varandra så att inte rotsystem och blad tar skada.

4. Flytta ut. När risken för nattfrost är över är det dags att ställa ut din physalis. Det går att plantera dem på friland i skyddat läge eller växthus, men annars trivs plantorna bäst i varsin 10-liters kruka. Skydda plantan med fiberduk under de första dagarna, eller ta in den på natten, för att gradvis vänja den vid utomhusvädret.

5. Sol, vatten och näring. God tillgång på dessa tre saker är vad som kommer att göra susen för skörden. Tillsätt gärna flytande näring regelbundet i vattnet när du vattnar.

6. Bind upp. För att inte grenarna ska knäckas av bärens tyngd är det bra att ge plantan lite stöd. Du kan till exempel sätta ner några bambupinnar i jorden och knyta ett snöre runt. I växthus kan plantorna växa sig riktigt stora och behöva beskäras lite.

7. Skörda. Från augusti och fram tills frosten kommer kan du plocka bären. De är mogna när de har fått sin orange färg och lossnar lätt från plantan. Hinner alla inte mogna innan frosten kommer går det också bra att låta dem mogna klart inomhus. De kan hålla sig fina några veckor efter skörd om de förvaras svalt och går även fint att frysa in.

8. Övervintra. Vill du behålla din physalis till nästa år går bra att klippa ner plantan och övervintra den frostfritt. Det går också bra att ta sticklingar på plantorna.

Visste du att?

Physalis är släkt med både tomatillon, som används i det mexikanska köket, och prydnadsväxten japansk lykta, och tillhör familjen potatisväxter vilket man kan se på de små blommorna. Och det är först när blomman pollinerats av insekter som det prassliga höljet utvecklas där bäret bildas.

physalis
Egen physalismarmelad är ren lyx och gott på bröd och till ostbrickan.

Physalismarmelad – recept

Du behöver:

  • 500 g physalis
  • 2 dl vatten
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 4 dl syltsocker

Gör så här:

1. Skala, skölj och halvera physalisen.

2. Lägg bären i en kastrull och tillsätt vatten och citronsaft. Sjud under lock i 5 minuter.

3. Tillsätt syltsockret och koka i ytterligare 3 minuter.

4. Häll upp i varma, väl rengjorda burkar. Sätt på locket.

Vill du odla fler bär i trädgården? Läs vår artikel Odla hälsosamma bär.

Källa: Nelson Garden


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar