Allt du behöver veta om spabad

Funderar du på att köpa ett spabad för utomhusbruk? Vi har pratat med experterna om vad man ska tänka på innan man investerar i det varma bubbelbadet.


Patric Ljung från Hydropool ser en uppåtgående trend i intresset för spabad, och det finns ingen direkt typisk ålder eller boendetyp hos de som investerar i ett varmt omslutande bad:

– Man badar betydligt oftare och man värderar i dag kvalitet och ett lättskött spabad. I takt med att fler köper spabad så har trenden även blivit att vi badar fler och oftare. Det ställer större krav på oss och våra produkter, säger Patric.

Storlek på spabad

– Det är egentligen en smaksak för hur stort spabad man vill ha. Det finns för två personer, upp till åtta. De flesta väljer ett bad för 5-6 personer även om de oftast är två personer. Då finns det plats för hela familjen eller när vänner hälsar på. Ett bad med flera olika sittplatser har olika sittdjup och olika massagejets, vilket gör att ibland man flyttar runt i badet, menar Magnus Holgersson från Folkpool.

– Om ni är fler än fyra stycken som badar är det skönt med ett rejält spabad rent storleksmässigt, försök undvika att bara räkna antal platser. Om spabadet är 230×230 får man ordentligt med plats för ben och fötter också, säger Mikael Karlsson, säljare på Svenska Badrumsinredningar.

Innan du köper spabad – strukturera

Magnus Holgersson tipsar:

  • Bestäm en budget.
  • Fundera på vad som är viktigast – öppet för social samvaro, eller utvecklad ergonomi och påkostad massage?
  • Besök en fackhandlare med utställning som visar flera olika modeller och märken med olika egenskaper i olika prisklasser.
  • Provsitt badet så att det känns tillräckligt djupt och rymligt.

Enkel installation – spabadet levereras färdigbyggt

Spabad levereras i stort sett alltid färdigbyggda som en komplett enhet och kräver ingen ytterligare installation än att en behörig elektriker kopplar in elen. Något som också behöver räknas in i kalkylen är att spabadet behöver stå på en plan yta som klarar den typen av belastning. Vanligtvis rekommenderas ett trädäck eller marksten.

– Om man har råmark eller en gräsmatta så krävs att man gräver undan 1-2 decimeter och fyller med bergkross som packas hårt och plant. På ytan kan man lägga en skiva markisolering i polystyren. Då har man en perfekt yta att ställa badet på, säger Magnus Holgersson.

12 helt otroliga pooler du önskar du hade hemma

Så mycket kostar spabad

– Ett bra spabad kostar från drygt 40 000 kr upp till 250 000 kr för de mest påkostade modellerna. För 70-90 000 kr hittar man ett välutrustat spabad med det mesta man kan önska sig, säger Magnus.

Glöm inte rengöringen

– Ett bra byggt spabad har inbyggt reningsverk och extra ozonrening. Utöver det så måste du dosera lite SpaKlor eller SpaBrom för att desinficera vattnet. Filtret ska också tvättas en gång i månaden och vattnet byts 3–4 gånger per år om du badar ett par gånger i veckan, säger Magnus Holgersson.

Mikael Karlsson föredrar det mer miljövänliga rengöringsalternativet:

– Jag tycker man ska välja uv-rengöring före ozonrengöring. Resultatmässigt är det ingen större skillnad, men det är betydligt mer miljövänligt med uv-rengöring. Dessutom kan du byta lampan när den är förbrukad, en uv-rengöringslampa håller i cirka 2-3 år och kostar omkring 600 kr. Utöver det sköts rengöringen av filter och ett automatiskt filtreringsprogram som sitter inbyggt i badet. Där kan man även ändra filtercyklar om man badar ofta.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar