Värmande källor – att välja rätt badtunna

Badsäsongen är inte över – nu söker vi oss till de varma källorna. Ett rykande dopp under stjärnklar himmel är en sann hälsokur. Bäst avkoppling får du i en badtunna. Så här hittar du en som matchar dina behov.


När vi pratar om badtunnor menar vi generellt sett vedeldade utomhusbad, säger Fredrik Hofgaard som arbetar på Skärgårdstunnan badtunnor. När du väljer badtunna ska du fundera över material, storlek, och värmekamin. Men först och främst måste det finnas en plats som orkar bära upp den. En medelstor badtunna för 4-5 personer rymmer 1-3 kubikmeter vatten. Varje kubikmeter vatten väger cirka ett ton. Dessutom tillkommer vikten av badgäster samt själva tunnan, så underlaget bör vara plant, hårt och tåligt. Materialets egenskaper påverkar komforten. 
Badtunnor tillverkas i trä, rostfritt stål och olika sorters plast men kan utsmyckas med andra material. Till exempel kan en tunna av glasfiberarmerad härdplast ha en kant av trä.

Trä

Livslängden för trätunnor är lite kortare och varierar mellan 3-10 år beroende på träslag, konstruktion och hur väl de sköts om. En badtunna i trä måste alltid vara vattenfylld annars torkar träet ut och risken finns att den spricker. För att förhindra bakterietillväxt behöver en trätunna tömmas och skuras ur efter varje bad. Sedan fyllas på med nytt vatten innan skyddet läggs på. Om det blir minusgrader och vattnet fryser kan tunnan gå sönder, men det finns olika hjälpmedel som förhindrar frysning: Elektriska vattenvärmare mäter vattentemperaturen och slås på för att förhindra frysning. Isoleringslock håller värmen så det tar längre tid innan vattnet fryser. Med några bad däremellan så behöver inte vattnet frysa alls.

Trätunna från Swetub, tillverkad i trä med kamin i rostfritt stål. Plats för 5-7 personer. Pris 10 000 kronor inklusive kamin och skorsten. Glasfiberinsats finns att köpa till. Swetubs.se.

Läs mer: Vi i Villa gillar – 11 snygga spabad och badtunor

Rostfritt stål

Rostfritt stål är robust och tåligt men väldigt kantigt. Det går inte att göra ståltunnor i olika ergonomiska former utan de blir väldigt spartanska. Det finns olika typer av rostfritt stål, en del klarar saltvatten och andra inte.

Plast

Badtunnor kan tillverkas i olika sorters plast. Bland annat ABS-plast som är en tålig men något billigare plast och som i likhet med stålet har begränsningar i hur den kan formas. Badtunnor i ABS-plast formges inte för hand, vilket gör det svårt att få till runda kanter och liknande detaljer. Glasfiberarmerad plast är en dyrare plast som möjliggör bland annat rundare former. Polyeten är en lite mer ovanlig plast som är seg, fet och tål poolkemikalier väldigt bra. Varken plast- eller stålkar behöver ha vatten i sig när de inte används. Men om de är vattenfyllda så frysskadas de inte lika lätt som en trätunna, däremot kan uppvärmningskaminen göra det.

Badtunnan ”Harmony” är tillverkad av tjock polyetenplast med plats för 7-10 personer. Med den externa vedkaminen Side-Easy är uppvärmningstiden cirka 2,5-4 timmar beroende på årstid. Pris 18 995 kronor från Badtunnan.se.

Läs mer: Allt du behöver veta om spabad

Olika uppvärmningsmetoder

En badtunna värms nästan alltid upp med hjälp av ved. De badtunnor som värms med el eller gas brukar kallas för spabad, med vissa undantag. Gas är överhuvudtaget inte speciellt vanligt i Sverige utan förekommer mest i USA och Kanada eftersom de har ett mer utbrett gasnät än vad vi har.

– Driftkostnaden för en vedeldad tunna är i princip gratis om man har stor tillgång till ved, till exempel bor nära en skog. En el-tunna drar mer eftersom den alltid är igång och startklar. Ungefärlig kostnad för en el-tunna som värms upp varje helg är 200 kronor. Men det är svårt att svara exakt eftersom väder och vind spelar in. Annars sköts de likadant. Man väljer värmekälla utifrån de behov man har, säger Pär Olofsson på Poltec.

När det gäller uppvärmning är det viktigast att se över valet av kamin. Kaminerna tillverkas i aluminium eller rostfritt stål. Somliga tål saltvatten och andra inte. Aluminiumkaminer är billigare att tillverka än kaminer i rostfritt stål, men spricker och smälter lättare. Aluminium har en smältpunkt på cirka 600 grader vilket kräver mer vatten i tunnan under eldning. Rostfritt stål klarar mindre vatten i tunnan och ju mindre vatten du har i tunnan desto snabbare värms badet upp.

Poolpaket med reningsverk. Finns med både ved- och eluppvärmning. Kan byggas in i terrassen och kallas därför ”Terrasspool”. Pris för eluppvärmd tunna 20 800 kronor hos Poltec.se.

Kaminens utformning påverkar

Uppvärmningstiden är förutom vattenvolym beroende av utomhustemperatur och kaminens utformning. Det finns två typer av vedeldade kaminer. Den vanligaste typen är direktverkande kaminer som står nedsänkta i badvattnet och eldas uppifrån. En sådan kamin värmer upp vattnet snabbt men förbrukar mycket ved och är mer omständlig när askan ska skopas ur. Den andra typen av kamin, som är lite dyrare, är cirkulationskamin. Den står vid sidan av badtunnan med slang mellan kamin och bad. För bästa effekt ska slangarna vara så korta som möjligt. En cirkulationskamin har lite lägre vedförbrukning och är lättare att tömma askan på.

En kamin med stort eldrum kan snabbare värma upp vattnet, men är inte alltid den bästa lösningen.

– När du badar vill du oftast ha kaminen igång eftersom du inte vill att vattentemperaturen ska sjunka. Det är mysigt att sitta i eldskenet och lyssna till ljudet av en brasa. I en kamin med för stort eldrum kan det bli svårt att hålla en liten eld igång och med en för stor eld blir det snabbt för varmt, säger Fredrik Hofgaard.

– Tänk istället på utformningen. Det är bättre att ha en kamin med högre effektivitet som inte behöver ett lika stort eldrum. Räfflade väggar i eldrummet absorberar värmen bättre. I en välkonstruerad kamin ska det inte bildas tjära på kaminens väggar, det förhindrar mycket av värmen att överföras till badvattnet. Värmen går då istället ut med röken. Du kan själv testa kaminens värmeupptagningsförmåga genom att känna på röken. Är röken väldigt varm är kaminen ineffektiv vilket gör att den mesta värmen försvinner ut genom skorstenen istället för att värma badvattnet.

Överlag kan du tänka på att välja en så liten badtunna som möjligt, men som ändå uppfyller dina behov. En el-uppvärmd badtunna tar längre tid att värma upp än en vedeldad. En vedeldad tunna som rymmer 4-5 personer tar i regel 2-3 timmar att värma från 5 grader till 39 grader medan en el-uppvärmd tar 8-10 timmar. Uppvärmingstiden varierar beroende på lufttemperatur, vind och kvalitet på veden, men den kanske viktigaste faktorn är hur varmt vattnet är när man börjar elda.

– Det är viktigt att välja en badtunna som går snabbt att värma och som är enkel att rengöra, annars finns risken att den inte används och då är det ju en onödig investering, säger Fredrik Hofgaard.
Annons

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar