En oas i innerstaden

Årstidernas växlingar följs på nära håll i en trädgård som många bara drömmer om att ha. Dessutom ligger denna oas mitt i storstan.


Kom in i en oas mitt i staden!
”Vårsidan”,
vid husets entré, där det mesta blommat klart i mitten av juni. Utmed kanten växer olika rhoderdendron, från höger R. Japonicum, R. Kaempferi och R `Lissabon` men även pärlhyacinter och murflox.

Det känns nästan som att träda in i en annan tid när man öppnar järngrinden och promenerar fram mot den gula malmgårdsbyggnaden från 1791. Vi befinner oss i centrala Stockholm, på Söder i närheten av Vitabergsparken.

På den tiden gick Hammarby sjö nästan ända upp till huset och runt om låg flera spinnerier. Cheferna för färgerierna fick bo i den ståtliga byggnaden, idag är det konstnären Mikael Kihlman och hans familj som huserar här. Förutom det välbevarade huset, med generösa utrymmen och ateljéer, finns också en tillhörande trädgård på drygt 2 000 kvadratmeter.

Kungsängsliljor och en rhoderdendron i bakgrunden R. Aureum hybrid.
Vid sittplatsen,
på en av etagerna, har man en härlig utsikt över all grönska.

När familjen flyttade hit, för 16 år sedan, var trädgården inte alls till sin fördel men under ogräset fanns ändå något att vara rädd om – kungsängsliljorna och en parkrhoderdendron. Med åren har Mikael sedan samlat på sig en mängd andra rhoderdendronplantor. Många har han fått av sin pappa, som var botaniker men som också forskade i olika rhoderdendronsorter. Idag växer därför många ovanliga sorter här på sonens tomt och alla ser ut att trivas alldeles utmärkt med sitt skuggiga läge då alm, lönn och ek skymmer en del av solens strålar.

Riddarsporrar, blomstertobak, underblomma.
På etagerna står växter och blommor tätt.
Som här höstflox, brudslöja, riddarsporrar, blomstertobak och rudbeckior.

Olika etager

Denna ”sida” av trädgården ligger på husets baksida och det mest iögonfallande här är terrassystemet som Mikael byggt upp i olika etager. Här trängs perenner som flox, daggkåpa, lavendel och rosor med olika myntasorter och rabarber! På hösten får etagerna en mörkare nyans då det bland annat växer fullt med dahlior, astrar och rudbeckior.  

Allt är planterat tätt så ogräset får föra en tynande kamp.

– Att ha växtligheten såhär i etager är mer lättskött. Det mesta man behöver göra är att jordförbättra emellanåt. Kompost och stallgödsel ger bra resultat.

Vid sittplatsen, på en av etagerna, har man en härlig utsikt över all grönska. Flerfamiljshusen runt omkring ser man knappt och trafiken hörs bara mycket svagt – trots att man befinner sig mitt i den kungliga huvudstaden.

 
På husets baksida
har Mikael Kihlman byggt upp ett terrassystem i olika etager. Här trängs bland annat kärleksört, hortensia, silverarv, begonia, rudbeckior och temynta.

Vårsidan

”Vårsidan” kallar Mikael entrén till huset där det mesta blommat klart i mitten av juni. Hela ängen framför har då först varit fylld med snödroppar och hyacinter, därefter vit- och blåsippor och nunneört och sedan kommer äntligen kungsängsliljorna.

De botaniska tulpanerna blommar framåt april och därefter täcker gullvivor, av olika sorter, hela ängen. Sist kommer förgätmigejer och vallmon, som härstammar från 1800-talet.

– Därefter sätter jag stopp och klipper ner nästan allt. Jag sparar oftast bara något parti med blommor för att de ska fröså sig själv.

Sedan är det dags att ägna sig åt sommar- och höstsidan!

I havet med balkansippor syns kungsängsliljan.
Rhoderdendron R. Yakushimanum
`Schneewolke`

Foto Mikael Kihlman

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar