
Plantering och skötsel:
Gropen bör vara 50×50 cm. Bottna den med grovt grus eller småsten för dräneringens skull. En bra sådan är livsviktig – stillastående vatten runt rötterna dödar många rosor! Färdigköpt rosjord är bra. Har man normal trädgårdsjord med inslag av lera så kan den uppskottade jorden med fördel användas. Blanda den med brunnen kogödsel och en näve benmjöl.
En ros bör få minst 6 timmars sol per dag, och luftcirkulation runt ”kroppen”. Tvinga inte grenarna tätt mot en vägg under takutsprånget. Det blir för torrt och instängt. Om du vill ha rosenprakt som ses mot huset: placera rabatten en meter från väggen och plattgången närmast huset. Inte tvärom, vilket är vanligt.
Gödsla remonterande rosor tidig vår och vid midsommar, engångsblommande på våren. En blandning av färdig naturgödsel och kompost rekommenderas. Vattna generöst under torra vårar och försomrar. Det är rosornas jobbigaste tid – utan vatten inga vackra rosor!
Vårsolen är farlig, värre än vinterköld, eftersom den värmande solen väcker nya skott medan tjälen är kvar runt rötterna. Det betyder grenarnas död. Skugga dem med säckväv (fäst med klädnypor i grenarna) från mitten av mars och tills jorden är frostfri.
Beskär när björken har musöron. Remonterande rabattrosor kortas in till halva eller två tredjedelar av grenen. Engångsblommande buskrosor och klätterrosor: gallra bort de äldsta grenarna vid marken. Toppa fjolårets skott (de som saknar sidogrenar) med en tredjedel av deras längd.