Rädda häcken från att bli snömos

När snön ligger tung kan häcken skadas. Vi i Villas trädgårdsexpert Susanna Rosén tipsar om hur du räddar den från att bli förstörd.

Hur räddar man häcken från att bli snömos?

Svar: Det bästa och enklaste är att regelbundet skaka av snön så att den inte lägger sig som ett tungt täcke i toppen. Det gäller inte bara häckar utan alla buskar, särskilt de som är städsegröna.

Om det är en häck som beskärs regelbundet bör man klippa den aningen pyramidformad så att den blir bredare nertill än upptill. Då får man en häck som tål snö bättre. Dessutom får man en tätare och vackrare    häck. Genom att den övre delen inte skuggar den nedre blir den inte lika kal närmast marken.                             

Enstaka buskar som riskerar att fläkas ut av snötyngden kan man binda ihop upptill. Då hålls grenverket ihop och grenarna kan inte tryckas ut av snön. Man borde kunna göra samma sak om man har en yvig och lite vild häck, t ex spireahäck. Då kan man binda ihop den i strutar med jämna mellanrum, i alla fall där risken för fläkskador är störst.

TV: Redaktionens bästa klipp!
I SAMARBETE MED MILLIONMIND

Gör trädgårdsquizet och vinn presentkort på Plantagen!

Vill du fixa höstfint i hemmet och i trädgården? Tävla om presentkort på 1 000 kr hos Plantagen i vårt roliga quiz om trädgård, blommor och plantering!
plantagen

Svara på 5 frågor om trädgård, blommor och plantering och var med och tävla om presentkort på Plantagen.

En vinnare får ett presentkort på Plantagen värt 1 000 kr. Dessutom vinner två slumpade tävlingsdeltagare varsitt presentkort à 500 kr st.

För att delta i tävlingen, svara på frågorna i quizet nedan.

Se våra andra tävlingar här.

Mest lästa artiklar