<!–
Luktärten är ett exempel på en älskad och väldoftande blomma som går utmärkt att förkultivera.
För att få fart på fröna ska de läggas i ljummet vatten i ett dygn (för att sedan flyttas över i en glasburk där du lägger dem på en bädd av fuktat hushållspapper eller bomull.) Viktigt här är att fröna står på en varm plats och att det hela tiden är fuktigt i glasburken. När du ser att fröna börjar ge livstecken genom att öppna sig är det dags för att så dem i krukor. Luktärtorna ska planteras glest och i små men gärna lite högre krukor eftersom luktärtornas rötter blir långa.
Om det är några av fröna som inte börjat gro under blötläggningen kan du fila lite med ett fint sandpapper och lägga den i blöt igen. Så småningom kommer små plantor upp och utplanteringen bör ske när den sista frostnatten är förbi.
Jorden är viktig
Att se sina efterlängtade, nysådda plantor komma upp ur jorden och börja växa för att sedan slokna och vissna ner är aldrig roligt. Att den lilla plantan dör beror ofta på att den angripits av en svampsjukdom som finns i jorden. Därför är det viktigt, om du använder ”egen” jord som du tagit från kompost eller liknande, att sterilisera den i ugnen eller köpa jord som redan är färdigsteriliserad.
Bevattning av nysådda plantor
Vatten är viktigt för alla plantor så att de kan överleva och växa. Men det största misstaget man oftast gör är att vattna ihjäl dem. När plantorna fått för mycket vatten kan rötterna börja ruttna och plantan dör. En duschflaska är ett bra redskap att använda sig av när du ska vattna. Då kan du hela tiden hålla jorden fuktig utan att alltför mycket vatten går ner i jorden till rötterna.
Lagom är bäst
”För mycket och för lite skämmer allt” säger ett talesätt och det stämmer även väl in i växternas värld. För lite ljus gör plantorna långa och rangliga och för mycket är inte heller bra. Lagom är bäst.
Det idealiska är att ge plantorna ljus max 16-18 timmar per dygn. Har du en växtbelysning är det därför viktigt att komma ihåg att släcka emellanåt och har du inte tid att passa så är en timer bra att använda sig av.
Livet utomhus
När vårvädret börjat komma på allvar och solen blivit varm kan du börja vänja sina plantor för den kommande utplanteringen. Det bästa är att ta ut plantorna och ställa dem i den varma vårsolen en timme och förlänga tiden för varje dag.
Till en början kan du skydda plantorna med plantfolie så de inte tar någon skada av klimatförändringen från inomhusluften till livet utomhus.
Fakta
- Om det är tidigt på våren och solen inte hunnit bli så het ännu, kan du med fördel ställa de nysådda plantorna på ett fönsterbräde dit solen når, så att jorden värms upp.
- Har du tillgång till växthus eller drivbänk, kan du sätta ut plantorna – när vårnätterna blivit varmare – i väntan på utplantering.
- Hur krävande en planta är i form av plats skiljer sig mellan olika plantor, men tänk på att alltid ge tillräckligt med utrymme så den får ”plats” att växa.
- Sista frostnatten är när termometern går ovanför nollstrecket och före det bör du behålla plantorna inomhus, i drivbänk eller växthus.