Så blir du av med gråsuggor i huset

Gråsuggor är helt ofarliga för människor men inte så kul att få in i huset. Så här blir du av med dem!

gråsuggor


Gråsuggor (Oniscidea) dyker ofta upp i källare och kan även klättra på husväggar och ta sig in inomhus. De trivs bäst på mörka och fuktiga platser och är en av de få kräftdjursarter som har anpassat sig till ett liv på land. Djuren andas med gälar, precis som fiskar, och behöver ha tillgång till fuktig luft, annars torkar de ut och dör.

Gråsuggan är gråaktig i färgen och har en platt, oval kropp som är bepansrad med ryggplåtar. Den har sju par ben, ett litet huvud med fasettögon och två par antenner, och blir upp till 18 mm lång.

Vad äter gråsuggor?

Gråsuggans mat består i huvudsak av ruttna växter och löv, samt ruttet trä, men svampar finns också på menyn. Den har en viktig funktion i naturens kretslopp eftersom den hjälper till att bryta ner dött organiskt material.

Gråsugga inomhus

Det finns 29 arter av gråsuggor i Sverige, och av dessa är det framförallt två som man vanligtvis kan hitta inomhus: murgråsugga (Porcellio scaber) och källargråsugga (Oniscus asellus).

Det vanligaste stället att hitta gråsuggor på är i fuktiga källare och suterrängvåningar där de kan överleva länge om de hittar något att livnära sig på. De kan också leva bakom vedstaplar och under plankhögar om där är tillräckligt fuktigt.

Gråsuggor kan ibland också dyka upp i växthus där de kan orsaka skada på unga plantor, och i jordkällare och andra fuktiga lagringsutrymmen där de kan börja äta på förvarade frukter och grönsaker.

Läs också: Bli av med silverfiskar i hemmet – 4 miljövänliga knep

Hur blir man av med dem?

Gråsuggor gör ingen åverkan på huset och överför inga sjukdomar, men många ogillar ändå att hitta dem i sina hem.

Har du till exempel högar med löv, döda plantor och gräs som ligger nära husväggen ökar chansen för dem att ta sig in.

Har det dykt upp gråsuggor i källaren är det bästa sättet att bli av med dem att göra miljön torrare, något som kan göras genom att förbättra ventilationen, dränera runt grundmuren, värma upp rummet eller byta ut fuktspärren på utsidan av husets yttervägg.

Kontrollera också om ventilationsluckorna har hela nät som kan hålla gråsuggorna ute, och ifall du kan hitta några andra vägar där gråsuggorna har kunnat ta sig in. Hittar du hål så se till att täppa igen dem.

Det bästa och mest miljövänliga sättet att få bort gråsuggorna du hittar är att använda en kvast istället för insektsmedel. Städa sedan rent berörda utrymmen och ta upp saker som ligger och skräpar på golvet.

Källor: Folkehelseinstituttet, Anticimex, Store norske leksikon

Läs också: Läskiga djur som kan bo i ditt hus

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar