Bad med stjärnstatus

Hemma i familjen Oscarssons nybyggda bad- och relaxrum badar man under ”Karlavagnen och Fiskarna” , en stjärnhimmel av minispottar som dottern Jannica kläckte idén till.

betongglas


Hemma i familjen Oscarssons nybyggda bad- och relaxrum badar man under ”Karlavagnen och Fiskarna” , en stjärnhimmel av minispottar som dottern Jannica kläckte idén till.

– Bubbelbadkaret är så nytt att jag ännu inte hunnit prova det eller lära mig alla reglage, berättar pappa Anders när vi besöker familjen i deras nybyggda badrum.

En stor del av hans tid de senaste ett och ett halvt åren har nämligen gått åt till byggandet av den nya villan i Älta utanför Stockholm. Eftersom badrummet var en central del av huset, lät Anders besluten om inredningen sakta få växa fram under ett par månaders paus från bygget. Resultatet av skissandet blev en hel relaxavdelning med tre rum, där hantverkare fått göra det praktiska jobbet. Inspirationen har han fått från besök på olika spaanläggningar.


Via fönstret i bastun kan man följa sport eller film på filmduken.

Kylskåp och hemmabio

I sina tankegångar utgick Anders från badrummets hörn, som han ville ha sneda för att bryta av. Mellanrummet mellan de övre och nedre hörndelarna gav utrymme för trähyllor, som så småningom ska få bära upp grekiska statyer. I ovandelen av hörnet mittemot badkaret sitter en infälld högtalare.

Sedan skulle det finnas någonstans att sitta. Det blev en bänk i körsbärsträ längs ena långsidan, och den utformades så att det skulle rymmas ett kylskåp under – för bastuölen.

Den rymliga bastun har ett stort, runt fönster ut mot ytterrummet. Där ute finns ljudanläggning och hemmabio med filmduk på väggen, det går alltså att kombinera bastandet med att titta på favoritfilmen eller VM-finalen. Lyckligast över det är tioårige Lucas, familjens stora bastu- och fotbollsfantast.

Bastufönstret inramas av likadana ljuspunkter som i ”himlakropparna” ovanför badet, och består av fiberoptik. Lampor och projektorer sitter i ett förråd i hallen, och glasfibertrådar leder ljuset in i badrummet.

– På så sätt får man hundra ljuspunkter på en lampa i stället för bara en enda, säger Anders. Givetvis har en elektriker gjort alla elinstallationer och dragningar.


Betongglas i halvmåneform skärmar av till duschen.

Inga fler bastubränder

Manöverpanelen till bastun sitter på själva bastuaggregatet, en säkerhetsåtgärd efter katastrofen för två år sedan då hela deras tidigare hem på samma plats brann ner. Förmodligen hade städerskan ställt vattenhinken i koppar med trähandtag på aggregatet. En dotter kom hem och slog på bastun utanför och satte sig med kompisarna i en annan del av huset i väntan på att den skulle bli varm. Hinken blev så het att handtaget började brinna och antände väggen.

Nu finns inte heller någon hink i bastun. I stället drar man bekvämt i ett snöre som öppnar kranen ovanför aggregatet.

Duschen strax utanför bastun har rundade väggar i tjockt betongglas. Badrummets väggar, liksom golvet är klädda med likadan keramisk grönskimrande italiensk sten i olika format, större på väggarna och mindre på golvet.

– Den fabriksgjorda stenen är en imitation av natursten men är mycket tåligare. Den förändras inte med åren, man slipper behandla den och den klarar frätande vätska. Dessutom syns inte ett hårstrå på det här golvet, säger Fanny Carsjö, säljare på badrumsfirman m2


Mysbelysning i hörnet från en av takspottarna.

Fall inte för det extrema

Enligt Fanny Carsjö märks en tydlig trend att kunderna vill ha ett helt spa när de ska bygga nytt badrum. Stora och avlånga plattor på väggar och golv är också mode just nu. Men rådet till kunderna är att vara försiktiga med att följa extrema trender.

– Välj sånt som håller i längden, uppmanar hon. Det är bättre med neutrala färger som man inte tröttnar på. Istället för en röd fondvägg kan man nöja sig med röda handdukar. Och vill man absolut prova något trendigt iögonfallande är det bättre att göra det på den lilla toaletten än i hela stora badrummet.

Genom sin egen firma i takbranschen har Anders förmånen att ha goda hantverkarkontakter. Kostnaderna har ändå sprungit i väg. Än har han inte summerat ihop alla poster men räknar med att bara själva badrumsdelen gått på upp mot 300 000 kr.

Det är det värt, tycker Anders. Hans enda ouppfyllda önskan är ett fönster med dagsljus i badrummet, vilket inte gick att åstadkomma eftersom det ligger under markplanet.

– För övrigt är jag helnöjd.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar