”Vi bakar pizza i vårt badrum”

Familjen Karlsson i Kungälv byggde om den över 200 år gamla bakstugan till badrum. I dag är det ett sagolikt mysrum där hela familjen trivs. 


Lotta Karlsson och hennes familj – maken Jens och tre barn – hittade för sex år sedan sitt drömhus. De var gården Marieberg, som ligger vid älven strax utanför Kungälv. 

– Huset byggdes 1792 och var från början ett säteri, men huvudbyggnaden brann ner till grunden. Vi bor i den gamla tjänstebostaden, berättar Lotta, som älskar att renovera och genast föll för det gamla trähusets stora ytor och vackra rum.

  Den fina gipsstatyn hittade Lotta på Pingskyrkans loppis i Kungälv.

– På övervåningen var det redan så fint, vi målade bara om och tapetserade. Men den gamla bakstugan i entréplanets ena hörn var i bedrövligt skick. Vi bestämde oss för att bygga om den till ett stort, fint badrum i stället.

Lotta och Jens satte genast i gång och litade som vanligt helt på magkänslan.

– Vi brukar jobba så att vi börjar med något och ser vart det leder. Vi har aldrig någon exakt plan, rummen får växa fram under arbetets gång. På det sättet har vi renoverat upp två hus tidigare, så det fungerar för oss.

Bakstugan började förvandlas till badrum, och det var mycket som skulle rymmas på de 24 kvadraten: bakugnen (som redan stod på plats), bergvärmepump, tvättstuga, dusch, badkar och grovdiskho. En vikskärm framför duschhörnan delar av det multifunktionella rummet, som i familjen går under namnet ”bakspat”. 

  Det fina badkaret köpte Lotta på Blocket.

— Vi fick in allt, det är jag jättenöjd med! Och så ville jag hemskt gärna ha ett vackert, skönt golv som skulle utgöra en lugn, fin bas, säger Lotta.

– Så vi lade in Marrakechkakel, det är mjukt som sammet att gå på. Väggen bakom badkaret var vit och tråkig, så vi kaklade det också. Man måste våga experimentera ibland.

Har ni gjort hela jobbet själva?

– Nästan allt, det är Jens som bygger det mesta. Vi är båda intresserade av byggnadsvård och rådfrågar ibland proffs, men i slutändan är det förstås vi som väljer färger och material. 

Använder ni den gamla bakugnen?

– Oh ja, ofta! Vi brukar baka pizza på bakbordet bredvid ugnen, sedan tänder vi ljuskronan och äter en riktigt mysig middag. 

Lyktor sprider ett mjukt, varmt ljus.

Berätta lite om inredningen i ”bakspat”.

– Jag ville ha lite mysig lyxkänsla i badrummet – det ska vara som på ett ombonat hotell. Men jag vill inte lägga massor av pengar på dyra designsaker, för mig är det en utmaning att försöka hitta dyra grejer billigt på till exempel loppisar och antikmarknader, berättar Lotta, som hellre lägger ner ett par extra timmar än köper första bästa pryl. 

– Badkaret och kranarna hittade jag på Blocket och blev överförtjust. Fåtöljen är från en loppis, olivträdet är från Ikea. Snäckorna på fatet har jag plockat själv på Marshallöarna när vi bodde där under några år. 

Den gamla bakugnen används än idag.

Vilka är dina bästa tips för att uppnå det där härliga badrumsmyset?

– Levande ljus är alltid mysigt. Häng gärna upp en kristallkrona också! Handdukarna brukar jag rulla ihop och lägga fram som på hotell. Toapappersrullarna ligger i korgar. Och så tycker jag att linnetyg är fint att täcka till exempel ett fult hörn med, säger Lotta.

– Men mitt bästa tips är att testa sig fram. För vad är det värsta som kan hända? Att man inte blir nöjd, och då gör man om. Det är så man hittar sin egen stil och förstår vad det är man verkligen gillar. 

Lotta Karlsson

Ålder: 48. 
Familj: Maken Jens, 51, barnen Emelie, 22, Fredrik, 18, och Lovisa, 12. Hästen Madonna och hunden Fanni.
Gör: Jens är pilot, Lotta är kock på en Waldorfskola.
Bor: Utanför Kungälv i ett trähus som byggdes 1792. Huset är 360 kvm stort, har två våningar och en vind på ca 160 kvm.

5 stiltips i höst

Felicia Sobocki på Badhem.se listar höstens badrumstrender:

1. Svart och ljusa nyanser av blått och rosa. 

2. Grafiska kakelmönster, som fiskben. 

3. Gulddetaljer.

4. Blandare i mässing och rosé. 

5. Antika och lantliga inslag – tänk klassisk engelsk stil.

— Fräscha snabbt upp badrummet med en härlig badrumsmatta, ställ in gröna växter och satsa på några lite finare pump-tvålar, skålar och doftljus, tipsar Felicia.

— Byt också ut duschdraperiet och ställ en färsk snittblomma i en liten vas på handfatet. Detaljerna kan göra underverk!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar