Bygga bastu – så funkar det

Ska du bygga bastu? Så här års är vi många som drömmer om en alldeles egen bastu. Är du en av oss? Så här bygger du en egen bastu – och så mycket kostar det.

<!– –>Vi i norden tycker om att basta. Visst är det skönt med en ordenlig tvagning? Har du ett stort badrum kan du få rum med en bastu i det.

När behövs en bastu?

När du behöver värme, ett rum för avkoppling och en samlingspunkt för att umgås med nära och kära!

När man ska bygga bastu, hur gör man?

Du kan välja mellan: vedeldad bastu, elaggregat eller en kombination av ved och el. Multiaggregat som också kan användas till ång- och örtbastu. Sedan finns det även bastu med infraröd strålning. Vedeldad bastu kräver skorsten och brandsäkert material på golvet vid kaminen.

Värms bastun med ved rekommenderas ett luftintag i närheten av eldstaden. Stäm av med leverantören! Frisk kall luft tas in vid en låg punkt, därefter värms luften upp mot lavarna och ventileras sedan ut vid en punkt högt bakom lavarna.

Spara pengar genom att placera bastun i badrummet. Då slipper du göra i ordning ett extra rum – i badrummet finns ju redan ventilation, våtrumsanpassning och dusch. Här finns nischmodeller som knappt tar större plats än ett badkar.

Hur tjock isolering som krävs beror på om bastun står mot en inner- eller yttervägg, eller om den ligger i ett fristående hus. Var noga med att följa leverantörens anvisningar och kontrollera i monteringsanvisningarna hur långt från väggen aggregatet kan placeras.

Är du det minsta osäker, ta hjälp av någon sakkunnig.

Vad kostar det att bygga en bastu?

Nischmodeller för badrummet i exempelvis ek och klarglas kostar från cirka 40 000 kronor hos de större tillverkarna. Levereras monteringsfärdigt med väggar, tak, aggregat och vattenskopa.

Basturum i granpanel med inredning i asp – utan övriga tillbehör – finns i byggsats på nätet från cirka 16 000 kronor.

En fristående bastustuga kostar från cirka 30 000 kronor och uppåt. Vare sig du ska bygga om ett befintligt rum i bostaden till bastu eller bygga en fristående bastustuga på tomten, kontakta byggnadsnämnden för närmare besked om eventuella krav på bygglov eller bygganmälan.

Vem kan hjälpa till att bygga bastun?

Prefabricerade vägg- och takelement är enkla att sätta ihop själv. Ett basturum eller fristående bastustuga kan du också snickra. Eller ta hjälp av hantverkare för hela jobbet.

Elinstallationen däremot måste utföras av en behörig installatör.

– Basturummet är indelat i olika områden beroende på att det blir olika temperatur i de olika områdena. Den elmateriel som ska installeras i basturummet måste vara godkänd för respektive område, berättar Lars Melchert, Elsäkerhetsverket.

Alla gruppledningar som matar basturummet – förutom den som matar bastuaggregatet – skyddas av jordfelsbrytare med högst 30mA märkutlösningsström.

Fallgropar/faror vid bastubygge?

Se upp med att torka tvätt i bastun och samtidigt ha aggregatet påslaget. Kontrollera alltid basturummet innan aggregatet startas.

– Det har inträffat många bränder då kläder ramlat ner på aggregatet, säger Lars Melchert.

Och se upp om träinredningen mörknar – då kan den i värsta fall självantända. Byt ut sådan träpanel!

Hos Prisjakt kan du jämföra bastuaggregat och annat för bastubygget.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar