Skaffa duschvägg? Det här bör du tänka på!

Duschväggar sparar plats och kan få badrummet att se större ut. Här listar vi olika alternativ och vad som är bra att tänka på inför köpet.

Trött på att ha ett solkigt draperi i duschen? Att byta ut det mot en duschvägg kan göra badrummet mer stilrent och luftigt. Och det finns massor av modeller att välja mellan! Här har vi samlat några varianter för olika typer av badrum.

8 modeller – vilken passar ditt badrum?

1. Duschhörna med rundade eller raka väggar

En duschhörna med två väggar är bra om du inte vill skvätta ut så mycket vatten på golvet. Och vill du spara plats är det bra om dörrarna går att fälla in mot väggen.

duschvägg
Foto: Bygghemma

2. Vikbara väggar

Har du ett litet badrum med en toalettstol eller något annat precis vid duschen, är det praktiskt med en vikbar duschvägg som delar sig på mitten och inte kräver så mycket svängrum.

duschvägg
Foto: Bauhaus

3. Mönstrat eller frostat glas

Vill du få lite mer insynsskydd och ha ett glas där fläckar inte syns lika tydligt, är det smart med mönstrat eller frostat glas som är halvtransparent.

4. Duschväggar med spröjs

Duschväggar med spröjs har varit trendigt ett tag och passar den industriella looken. Svart spröjs ger en kaxig kontrast till ett vitt kakel, men det finns även vitt spröjs.

duschvägg
Foto: Alterna

5. Nischdusch

Har du en nisch i badrummet, som lämpar sig för en dusch, är det en duschvägg för nisch som du ska leta efter.

6. Fristående duschvägg

Att placera duschväggen mitt på väggen går också bra, men placeringen av golvbrunnen bör då vara rätt anpassad till detta. Sidorna kan då vara helt öppna, som på bilden till vänster, vilket ger en extra luftig känsla, och då hålls glaset på plats med beslag eller en ram. En annan lösning på mitten av en vägg är en U-formad dusch, som på bilden till höger.

I ett sånt här utrymme passar en duschvägg mycket bättre än ett duschdraperi. 
Foto: INR

7. Måttbeställd duschvägg

Har du lite annorlunda mått på duschutrymmet, med till exempel ett snedställt tak, så finns det glasmästare och badrumsleverantörer som erbjuder skräddarsydda duschväggar. 

Foto: Gustavsberg

8. Skärm för badkaret

Vill du ha ett badkar utan duschdraperi är det en badkarsvägg (kallas också badkarsskärm eller badkarsdörr) du ska satsa på om du vill undvika stänk på golvet. 

Montera duschvägg

Planerar du att montera duschväggen själv är det viktigt att du har rätt utrustning, och det är bra att vara två personer så du får hjälp att hålla. Eftersom det är ett våtrum behövs en silkonspruta för att spruta silikon i hålen, och ska du borra i kakel eller klinker behöver du en särskild kakelborr, så att inte plattorna spricker. För att få dörrarna att hänga rakt måste du också ha ett vattenpass eller lasermätare.

Se upp för missen!

Innan du skaffar en duschvägg är det väldigt viktigt att ta reda på om golvet har tillräckligt mycket fall, så att vattnet rinner ner mot golvbrunnen. Om vattnet ligger kvar i duschutrymmet kan det orsaka fuktskador, och då är en duschkabin ett bättre val, om du inte har råd att renovera.

Förebygg kalkfläckar på duschväggen

Att vita kalkfläckar uppstår på duschväggen är vanligt, särskilt om man har ett kalkrikt, hårt vatten. För att minska mängden kalkfläckar på glaset kan du göra följande: 

  • Spola av duschen med kallt vatten efter att du duschat, då det kalla vattnet rinner av glaset snabbare. 
  • Torka av vattnet med en gummiskrapa eller trasa efter varje dusch. 
  • Installera ett avkalkningsfilter som minskar mängden kalk i vattnet. 
  • Sänk temperaturen i varmvattenberedaren om det är högt, eftersom hög temperatur ökar kalkutfällningen. Runt 65 grader är lagom temperatur. 
  • Välja ett glas med en permanent ytbehandling som täpper till glasets porer, exempelvis behandlingen timeless. Det gör glasytan jämnare, vilket får vatten och smuts att rinna av bättre, och bildar mindre kondens.

Rengöra duschvägg

För att ta bort kalkfläckar på duschväggen – gör så här:

1. Blanda 1 del ättika (24 %) med 3 delar vatten, och ett par droppar diskmedel i en sprejflaska.
2. Blöt ned duschväggen.
3. Skrapa ingrodda fläckar med en hällskrapa för glasytor. 
4. Spreja på ättikslösningen och låt verka i en halvtimme.
5. Spola av med kallt vatten.
6. Torka torrt med mikrofiberduk.

Källor: INR, K-rauta, Värmdö kommun och Badrumsdrommar.se

Läs också: Duschdraperi – 4 viktiga saker du behöver veta!


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar