Se upp – misstagen som förstör dina handdukar!

Det är dags att behandla dina handdukar lite bättre. Dina handdukar varken torkar eller rengör sig själva!

1. Du hänger två våta handdukar på en krok

Att hänga en våt handduk på en krok är såklart okej, även om det vore bättre med en handdukstork. Men om du låter två våta handdukar hänga tillsammans på en och samma krok är det ohygieniskt. De två handdukarna kan inte bli av med fukten på det sättet och båda blir ”sura”. 

2. Du tvättar handdukar för sällan

Du kan naturligtvis överdriva renligheten och tvätta handdukarna för ofta. Men om du drar åt det andra hållet och istället tvättar dem för sällan är det bäst att ändra dina vanor. Fuktiga frottéhanddukar är nämligen en perfekt grogrund för bakterier.

Men hur ofta ska de tvättas? Vissa hygienexperter rekommenderar var tredje dag, men en bra tumregel är att du inte ska använda en handduk längre än en vecka.

3. Du använder samma handduk hela tiden

Har du en favorithandduk? Många använder gärna samma handduk hela tiden, även fast det finns en hel hög med rena handdukar i skåpet. Men för att inte slita ut handduken bör du dock variera det lite, och byta ut handduken då och då. 

Läs också: Så ofta ska du byta handdukar!

4. Du tvättar med för mycket tvättmedel 

Vi är generellt dåliga på att följa instruktionerna på tvättmedelsförpackningen, och tenderar att överdosera. Men extra tvättmedel ger inte extra rena kläder, tvärtom. För stor dosering gör att tvättmedlet fastnar på handdukarna!

5. Du tvättar inte i tillräckligt höga temperaturer

Tvätta dina handdukar i hög temperatur, minst 60 grader. Det är nödvändigt för att ta död på bakterier i det tjocka tyget. 

6. Du glömmer att skaka dem innan du hänger dem på tork 

Varför tror alla att handdukar blir mjuka av sig själva? De måste skakas och töjas lite innan de torkas – det gynnar dem i längden.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar