Min nya tvättstuga

När kaklet började spricka i fogarna blev Vi i Villas chefredaktör Stina Abenius tvungen att byta ut hela tvättstugan. Det var inte projektet hon längtat efter men nu är hon ändå glad.

Ett hus rymmer tusen möjliga projekt att sätta tänderna i och lägga pengarna på. Vår tvättstuga nere i källaren kändes inte som ett sådant. Den var fullt fungerande, helkaklad och med inbyggd dusch. Vi hade bytt ut både tumlare och tvättmaskin men inte torkskåpet. Vi hade klistrat blå kakeldekoration över de lite omoderna kakelplattorna med blommor som fanns här och var. Vi var nöjda med det. Att slänga in en maskin kulörtvätt krävde inte mer.

Men en dag i vintras upptäckte jag plötsligt att fogen i duschen hade släppt. Väggen, som vetter mot en gammal krypgrund, buktade inåt. För mitt inre såg jag en hel vägg rasa samman så jag ringde direkt en hantverkare i närheten och han kunde komma samma dag.

Domen: Riv alltihopa. Det gamla kaklet var både ganska gammalt men också uppsatt enligt andra tiders normer och på ett väldigt utsatt och fuktigt utrymme. Det var också ett av få utrymmen i vårt hus där vi inte hade gjort någon form av renovering.

Så när chocken lagt sig kändes det ändå ganska skönt att få ordning även här.

Vi rev alltihopa och kvar fanns en möjlighet att tänka nytt, men på ett väldigt begränsat utrymme.

Det blev nytt förvaringsystem, köksbänk plus skåp. Ny vikbar duschvägg. Nytt kakel.

Jag ville gärna att tvättstugan skulle ha något knallgult i sig. Ihop med vitt ger det en fräsch känsla tycker jag. Men just kakel är svårt att hitta i den rätta nyansen (tydligen svårt att få till just den i kakel). I stället fick det bli knallgul fönsternisch och knallgul hylla på väggen. Dessutom ett draperityg med knalliga blommor som skulle dölja trådbackarna och tvättsäckarna.


Fönstersmygen målades knallgul för att allt skulle bli mer glatt!

Golvet fick bli svart- och vitrutigt. Det har vi uppe i huset, om än i annat material, så det blev en ”brygga” dit.

I dag har vi fått en mycket smartare och finare tvättstuga – även i källaren är det skönt att ha bra ordning.


Både fläkt och flärd får plats i tvättstugan.


Ordentlig diskho och kran från Ikea.


Det smarta köksunderskåpet från Ikea där det är lätt att komma åt tvättmedlet intill tvättmaskinen. Golvet är ett lättstädat klinkergolv.

Stina om tvättstugerenoveringen:

Bäst: Jag är väldigt nöjd med färgerna gult, vitt och svart. Känns snyggt och tydligt! Jag är också nöjd med den smarta duschväggen som inte tar så stor plats. Även att vi satsade på ett utdragbart skåp med plats för tvättmedel. I gamla tvättstugan stod det alltid framme.

Sämst: Det gamla torkskåpet som hela tiden riskerar att rasa framåt om det hänger för tungt där inne. Vi har det aldrig påslaget så jag drömmer om en smart torkanordning på väggen som kan rymma minst fyra lakan. Har inte hittat rätt ännu.

Svårast: Jag är inte så fiffig så draperiet framför trådbackarna blev dels för tajt med tyg, dels blev det inte uppsatt perfekt. Känns som det finns en risk för att rasa det om man rycker i det ofta.


I stället för att ha en ljus och en mörk hög på golvet ska nu tvätten sorteras i tvättsäckarna från Ikea och förvaras bakom tyg från Marimekko.

Fakta:

Här bor: Stina och Anders Abenius med sönerna Nisse och Pelle.

Storlek på tvättstugan: Cirka 4.5 kvm.

Produkter som använts:

Köksskåp och bänk: Ikea

Trådbackar plus tvättsäckar: Ikea

Duschvägg: Linc Josephine INR

Tyg: Marimekko

Köpinformation:

Ikea www.ikea.se 0775-700 500

INR Inredningsglas www.inr.se 0200-38 40 40

Kakelspecialisten www.kakelspecialisten.se 08-686 93 60

Marimekko www.marimekko.com 00358 9 758 71


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar