Tvättäkta – husets renaste rum

Att tvätta är en både meditativ och trivsam syssla i ett funktionellt tvättrum. Det lönar sig därför att planera ordentligt!


Rummet

Planera. Ordna ett bra flöde för tvätten. Tänk i en kedja – från tvättkorgen till tvättmaskinen, upp på tork eller till tumlare och sedan vidare via en arbetsbänk för att sorteras och vikas eller strykas.
Ventilation. Detta är A och O för att få tvätten torr. Det allra bästa är en tvättstuga med fönster som går att öppna. Saknas fönster – införskaffa en fläkt! Ligger tvättrummet i en fuktig källare kan en luftavfuktare vara bra, särskilt på sommaren då värmen är avstängd i huset.
Väggar. Dessa ska tåla vatten men behöver inte vara lika täta som i badrummet. Målade ytor duger fint och kan kompletteras med några rader kakel över sköljhon. Välj ljusa färger om rummet ligger i husets källare och saknar dagsljus.
Golv. Ska vara ett slitstarkt och avspolbart våtrumsgolv med en rejäl golvbrunn. Undvik att förvara saker på golvet. Eftersom det lätt blir dammigt i tvättrummet är det viktigt att det är lättstädat.
Om du vill stryka i tvättstugan är det bra med en trätrall, en kraftig plastmatta eller något annat mjukt att stå på.
Lys upp. Skaffa ett gott allmänljus. Det är också viktigt med bra arbetsljus över arbetsbänk och strykbräda.

Utrustningen

Skåp och bänkar. Dessa måste ha höga ben som tål vatten eller vara vägghängda så att man smidigt kan spola av golvet under dem.
Förvaring. Ställ strykjärn, tvättmedel och andra kemikalier utom räckhåll för barnen. I skåp och hyllor över arbetsbänken är de lätta att nå.
Nya vitvaror? Se över miljö- och energiklasserna på tvättmaskin, torkskåp och tumlare. Det går att spara pengar på driftkostnaderna och samtidigt vara snäll mot miljön. Tvättpelare är smidigt och tar lite plats.
En rejäl sköljho. Ett måste för att kunna tvätta känsliga plagg för hand och blötlägga det som blivit mycket smutsigt.
Arbetsyta. Ta gärna till ordentligt med arbetsyta för att stå och sortera strumpor och vika tvätt vid. Bänkskivan ska vara av ett material som är lätt att torka av och hålla rent.

Detaljerna

Tvättkorgar. Använd gärna flera om det finns plats. Helst en för vitvätt, en för kulörtvätt och en för känsliga tyger som ull och silke.
Klädnypor och tvättpåsar. Förvaras, liksom ensamma stumpor i korgar eller boxar med lufthål. Köp flera samtidigt så att ni får enhetlig stil i skåp och på hyllor.
Torkställning. Häng tvätten på tork istället för att tumla (eller använda torkskåp) för att spara miljö och pengar. Få saker doftar så gott som nytvättade lakan direkt från sträcket.
Montera vägghängda torkställningar och komplettera en fällbar ställning på golvet om rummet är trångt. För tvätt som ska torka på galge är det bättre med en klädstång eftersom linor töjer sig med tiden och får galgarna att glida ihop.
Gott om utrymme? Ordna med en fast plats för strykbrädan. Ett alternativ är att välja en strykbräda som kan skjutas in och ur ett bänkskåp.
…och så en radio – som alltid är trevligt sällskap.

Köpinformation

Elfa www.elfa.com

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar