Gammalt blir nytt – inspiration för byggnadsvård

Han väcker själen i gamla byggnader och ger slitna golv och väggar nytt liv – här är några av byggnadsantikvarien Göran Gudmundssons mästerverk. Se fantastiska före och efter-bilder.


Drömgolvet

”Att måla ett golv är bland det roligaste och mest kreativa du kan göra. Och ett målat golv skapar massor av karaktär och känsla. Du kan göra det såväl i ett gammalt som i ett nytt hus. Här ett rum återställt med gammalt mönster från omkring år 1800. Det enda du behöver är en enkel plastschablon, en pensel och en halvliter matt linoljefärg. Och en förlaga förstås.”

Läs mer: Göran Gudmunssons bästa tips för byggnadsvård

 

Flott med färg

”Det ger chockerande mycket resultat att bara återställer ett rum med färg och tapeter. Och det roliga är att du inte behöver ha några experter som utför arbetet. Med en bra rådgivare kan du göra det mest själv, som här.”

 

 

Värmande spis

”Ingenting är så missförstått som en öppen spis. Rätt byggd, med till exempel reglerbart spjäll och stor eldstadsöppning, får du brasor med hög energieffekt. Du värmer ett iskallt rum på bara några minuter tack vare den effektiva strålningsvärmen. För att inte tala om trivselfaktorn! Den här spisen är dessutom byggd av återanvänt tegel vilket också spar energi – men på ett annat plan.”

 

 

Romantiskt 1880-talskök

”Stadsköken är kanske de värst utsatta för våra hårda renoveringar. Fortfarande blåser vi ut kök efter kök och ersätter dem med moderna, sterila standardinredningar. Här har vi i stället peelat fram resterna av en 1880-talsinredning och därefter byggt vidare på originalutförandet. Hög trivselfaktor och faktiskt bättre standard följer med på köpet. Och hela lägenheten blir som en enhet igen.”

 

 

Rustmästarbostället

”Man ska inte se till vad det är, utan se till vad det kan bli. Med bara byte från betongpannor till gammalt tegel, byte från plastfärg till kalkfärg och borttagning av en sentida, rutten glasveranda blev den här 1700-talsgården sig själv igen. Och lite buskröjning förstås. Liten investering, god utdelning! Eller hur?!”

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar