Gör snygg entré med ny dörr!

Glad. Traditionell. Elegant. Ytterdörren avslöjar karaktären på dig och ditt hus – mer än du tror! Vi har träffat några stolta husägare som berättar hur de valt just sin dörr. Dessutom guidar vi dig rätt i dörrvalet.


 

”Jag ritade en egen dörr för mer dagsljus”

Här bor: Josefin Rahmqvist Linnarsson med barnen Simon och Lucas.

Därför valde vi denna dörr: Jag såg en liknande dörr och blev inspirerad av ljuset som strilade ut genom hålen. Så jag ritade en egen och valde att göra den svart som kontrast mot det annars helvita huset. De många symmetriskt placerade hålen släpper in dagsljuset i hallen. De ger också ett mjukt sken ut över uppfarten kvällstid.

Fakta: Specialbeställd från DesignaDoors i Norrland. Den kostade cirka 50 000 kronor. Hålen är 12 mm tjocka och den sotsvarta färgen (S8500N) kommer från Nordsjö.

 

 

”Vi gjorde exakta kopior av originalen”

Här bor: Bengt och Sara Winroth med barnen Johanna, Todd, Anna samt hunden Sigge.

Därför valde vi denna dörr: Då huset är från 1860 valde vi att låta tillverka nya, mer funktionella dörrar efter originalen för att behålla den schweiziskt lantliga stilen på huset. Eftersom huset har en lång historia kändes det rätt självklart att bevara stilen så mycket som möjligt!

Fakta: Dörrarna är nytillverkade men är exakta kopior av originalen och gjorda av finaste kärnvirke för bästa resultat och hållbarhet. Alviks snickeriverkstad i Leksand utförde arbetet efter mått och foton för cirka 16 000 kronor.

 

 

”En härlig kontrast mot ett stramt hus”

Här bor: Sara Schönbeck och Martin Nilsson samt Lina, Tim, Wilma och Meja.

Därför valde vi denna dörr: Vi ville ha en dörr som stack ut lite från vårt annars lite strama, kantiga hus och valde en stark och klar röd färg för den härliga kontrastens skull. Vi föll för den moderna stilen och det originella fönstret. Dörren fick också ge ton åt trädgården, känns kul att vi lyckades hitta rosor med exakt samma röda färg!

Fakta: Dörren kommer från Elitdörren i Högsby med färgkod S1580-R och kostar cirka 8 000 kronor.

 

 

”Vi valde enhetlig entré i lärkträ”

Här bor: Lotta och Kjell Jacobsson med barnen Beatrice, Stephanie, Nathalie, Marcus och Lucas.

Därför valde vi denna dörr: Vi ville ha en dörr i oljat lärkträ, det vill säga i samma material och gyllene färg som resten av entrén för en lugn och enhetlig visuell effekt. Samtidigt bryter den av mot resten av huset som har en mörkblå, nästan svart färg.

Fakta: Entré och dörr är gjord i oljat sibiriskt lärkträ. Den är ritad av arkitekten Thomas Sandell och specialgjord av en firma på Gotland. Träpanelen i dörren har samma bredd som panelen i fasaden. Leverantör av dörren är Trysil Byggprodukter och priset ligger på runt 25 000 kronor.

 

 

”Det fick bli nyfunkis till 40-talshuset”

Här bor: Anna-Carin, Carl-Adam och sonen Otto.

Därför valde vi denna dörr: Vi köpte ett nedgånget hus från 40-talet som vi totalrenoverade. Vi ville ha en snygg, modern dörr, men i nyfunkisstil som passade ihop med huset. Vi ville ha ett varmt träslag som lite extra krydda åt huset som i övrigt är helt i vitt. Vi valde därför teak som passar bra till stilen på dörren och huset.

Fakta: Gjord i teak och fönster i frostat glas med eklister. Designad hos SnickarPer av arkitekten Olle Andersson. Dörren finns i olika standarutformningar, men har anpassats lite i designen för att gå ihop med funkishuset. Modellen heter YD8G.

 

 

”Det ljusblå fick ge ton åt mer i huset”

Här bor: Semida och Olav med familj.

Därför valde vi denna dörr: Vi ville ha en dörr som stod ut lite från vårt hus byggt i lärkträ som grånat med åren. På nätet hittade vi den perfekta dörren. Sedan valde vi en mjukt ljusblå färg som bryter av och fångar blicken. Färgen har fått ge ton åt garageporten, fönsterfodren utomhus och även dörrkarmarna inomhus för att binda ihop helhetsintrycket.

Fakta: Dörr från SnickarPer och modellen heter YD 5G Las Vegas med specialblandad färg efter egen idé och kostar cirka 20 000 kronor att beställa

Köpinformation:

Alviks snickeriverkstad www.alvikssnickerifabrik.se 0247-220 75

Assa www.assa.se 0771-640 640

BorDörren www.bordorren.se 0370-65 86 50

Diplomatdörrar www.diplomatdorrar.se

Dooria www.dooria.se 0320-198 00

Dorma www.dorma.se 031-28 95 20

Ekodoor www.ekodoor.se 0479-178 00

Habo Gruppen www.habo.com 036-484 00

Polardörren www.polardorren.se 0911-667 00

Sibes Metall www.sibes.se 0370-82240

Smedbo www.smedbo.se 042-251500

Snickarper www.snickarper.se 010-451 46 00

Swedoor Jeld-Wen www.swedoor.se

Trysil byggprodukter www.trysilab.se 08-649 91 20

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar