ANNONS FRÅN LEKSANDSDÖRREN

Experten: Tänk på det när du ska köpa ytterdörr

En ytterdörr ska ha många funktioner.
Den ska passa husets stil, vara ljudisolerande – och kanske viktigast av allt: vara säker nog att stå emot inbrottsförsök.
– Många installerar larm, men glömmer bort ytterdörren, säger Per Jäderberg, vd på Leksandsdörren.

leksandsdörren

Ytterdörren är en sådan där sak som de flesta av oss kanske inte tänker så mycket på. Men det finns många saker att tänka på när du ska köpa en ny ytterdörr. Det absolut viktigaste, men som många glömmer, är säkerheten.

– En normal ytterdörr idag är inte speciellt säker som standard, utan man får betala 5–6000 kronor i tillägg för att få den inbrottsklassad. En vanlig dörr bryter man upp på ca 10 sekunder. Oavsett om du har larm kommer tjuven hinna gå in och göra sin grej innan väktarna kommer, säger Per Jäderberg.

Per Leksandsdörren

Per Jäderberg, vd, Leksandsdörren.

Leksandsdörrens nya dörr är inbrottsklassad som standard och har testats på Rise i Borås för att stå emot 15 minuters inbrottsförsök med tre minuters aktivt bearbetning, enligt europastandarden EN 1637:2021.

Många valmöjligheter

När det kommer till utseendet gäller det att välja en dörr som passar husets byggnadsstil menar Per Jäderberg.

– Många tror att säkerhetsdörrar måste vara tråkiga dörrar i stål, men man behöver inte göra avkall på designen. Vår nya ytterdörr är i trä och finns i tre olika stilar – trend, tidlös och tradition. Men det går också att måttbeställa och skräddarsy sin dörr med olika storlekar på glas, spårfräsning och framför allt kulör. Vi målar massor med kundunika kulörval. Det går att få precis som man vill ha det och ändå få säkerheten.

En bra dörr ska också vara ljud- och värmeisolerande.

– Bor man på ett ställe med mycket ljud eller bredvid en stor väg är en dörr med ett bra ljudvärde ännu viktigare. Vår nya dörr dämpar 30 decibel, vilket är väldigt bra. Den är tjockare än en standarddörr och väldigt mycket tystare, tack vare den miljövänliga träfiberisoleringen, säger Per.

Läs mer om ytterdörrar hos Leksandsdörren

Står emot inbrottsförsök

Leksandsdörrens nya ytterdörr eco 74 har säkerhetsstandarden RC2/RC2N som standard utan extra kostnad. Det är marknadens tjockaste standarddörr med ett 74 mm tjockt extraförstärkt dörrblad med dubbel träram. Den är isolerad med träfiber, vilket är ett bra miljöval och bra för hushållets energiförbrukning.

Leksandsdörren är ett familjeföretag grundat 1959 med 40 anställda som använder trä från Siljansbygdens skogar i Dalarna.

Mest lästa artiklar