Så sköter du din markis

Sol, vind och vatten sliter hårt. Därför behöver markisen – liksom allt annat på huset – kontinuerligt underhåll för att den ska hålla sig snygg och hel länge. Men ett par timmars skötsel per år är allt som krävs.


Foto: Fotoakuten.se

Skydd mot solen, och lite regn

En markis är främst tänkt att användas som ett solskydd, men står även emot regn – förutsatt att den är spänd och har ett tillräckligt stort fall. Vattnet måste kunna rinna av ordentligt och inte börja samlas i pölar, eftersom det kan göra markisen alltför tung för stativ och fästen.

Undvik mögel och onödligt slitage

Efter regn måste du låta markisen torka innan du rullar in den igen, eller så snart du kan om du till exempel på grund av blåst måste rulla in den fuktig.

För att ytterligare undvika fukt och mögel är det en god idé att montera markisen så att den i ihoprullat läge befinner sig under ett utskjutande tak, eller att du sätter på någon form av skydd under vinterhalvåret.

Vid hård vind och snöfall ska man alltid rulla in markisen, liksom om man lämnar bostaden och inte har automatik inkopplad.

(Har du fast vindsäkring kan du inte kombinera detta med inkopplad sol- och vindautomatik.)

Rengöring:

Löv och andra lösa partiklar sopas bort med en mjuk borste.

Smuts och fläckar tvättas med ett neutralt rengöringsmedel utan syror, slipmedel eller kemiskt organiska eller inorganiska partiklar. Ett milt handdiskmedel eller tvållösning fungerar bra.

Spola rent från smuts och rengöringsmedel ordentligt med ljummet vatten från till exempel trädgårdsslangen. Har du bara kallt vatten i utkastaren så kan det gå att koppla slangen till en kran i köket eller tvättstugan. (Använd inte högtryckstvätt – den är för brutal!)

En lös kappa kan tas bort och tvättas separat på samma sätt.

Envisa mögelfläckar som inte går bort med vanlig rengöring kan försvinna med lite klor (högst 5%) i tvättvattnet. Detta kan skada tråden i väven, men om alternativet är att köpa en helt ny väv så kan man alltid prova detta först.

Låt en fackman sköta eventuella reparationer

Gnissel uppstår ibland efter långvarigt bruk och då kan man själv smörja utsatta och rörliga delar med lite silikonspray. Men mer avancerade reparationer gör man säkrast i att anlita en fackman för. En markis-arm kan till exempel vara försedd med en inbyggd fjäder som kan orsaka stora skador om man inte hanterar den rätt.

Byt väven och få en ”ny” markis igen

När markisen så småningom blir alltför sliten eller omodern kan du byta ut själva väven och på så sätt få en ”ny” markis igen, men till ett betydligt lägre pris och mindre besvär än om du skulle köpa en helt ny med stativ och fästen. Vänd dig då till fackhandeln för information och råd.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar