Släpp in ljuset med ny fönstervägg!

Vi nordbor älskar ljus! Vi vill att ljuset ska flöda inomhus – året om. De nya stora fönsterpartierna ger oss numera möjlighet att byta ut hela väggar mot glaspartier. Vi har tagit reda på vad du måste tänka på!


Fönsterna i nybyggda hus blir allt större och allt fler. I många fall ersätts hela väggar av hela fönsterpartier – från golv till tak. De flesta fönsterföretag tillverkar numera större fönsterpartier – från 1,5 till 8 meters bredd – som är vikbara eller skjutbara.

Kombinationen fasta, icke öppningsbara och öppningsbara partier ger otroliga möjligheter för väggar helt i glas. Det är den nya fönstertypen med dess goda isolering som ger dessa möjligheter. Men man ska också vara medveten om att stora fönster inte bara är fantastiska ljusinsläpp. Man bör fundera en extra gång över hur huset är placerat och i vilket väderstreck fönsterväggen är tänkt att ligga. Stora glaspartier innebär ju också att värme strålar in i rummet och detta måste man förhindra – annars kan huset bli som ett växthus. Likaså bör man ha i åtanke att den nya glasväggen kan bjuda på  full insyn.

Vikdörrsparti för vinterträdgård. Natur V är ett inglasningssystem för uterum för alla årstider. Pris från 8 195 kronor för tre dörrar med måtten 187,5×199 cm. Skånska byggvaror. Vikparti. 3-delad, en gångdörr med 2 vikdelar, utåtgående. Pris från 36 846 kronor för 200×210 cm. Villafönster.

Proffsen svarar – tänk först på detta!

Visst kan det kännas lockande med ett hus som badar i ljus  –  men några saker bör du ha i åtanke. Vi har frågat två fönstertillverkare om vad du bör tänka på innan du bestämmer dig för att installera ny fönstervägg! 

 

Niclas Jacobsson, Elitfönster:

Vad ska man tänka på om man funderar på att byta vägg mot fönster?

Fönsterpartier – fasta och öppningsbara – är inte bärande enheter. Man måste först se till att en bärande balk monteras ovanför partiet om det inte redan finns en sådan. I synnerhet öppningsbara fönsterpartier är beroende av detta. Det gäller även fasta partier. Ska man byta en hel vägg ska man ta in professionell hjälp utifrån.

Vilka är fördelarna respektive nackdelarna med denna typ av lösning?

Ljusinsläppet är det man söker, samtidigt kan solen bli ett problem, som även under viss tid av året kan tillföra värme. Man bör noga tänka över väderstrecken. Annars får man hitta på andra lösningar, både för insyn och solvärme. Man ska helst se till att värmen inte kommer in i huset, så utanpåliggande solskydd är bäst. Den solskyddsglas som går att köpa har olika grader av genomsläpplighet av ljus och värme. Det finns solskyddsglas som inte är mörka och ger bra solvärmeisolering.

Hur är efterfrågan? Märker ni att fler som renoverar vill byta vägg mot fönster?

Det är många som vill öppna upp, både de som bygger nytt och de som bor i äldre hus. Ofta vill man öppna upp ända till golvet. Man får ett mycket ljusare rum och det upplevs som dubbelt så stort jämfört med tidigare.

Läs mer: ”Vi bytte vägg mot stora fönster”

Henrik Ekstrand, Ekstrands:

Vad är det som gör det möjligt att idag ersätta väggar med fönsterpartier?

Produkterna har funnits i många år, men det är först på senare tid som stora glasytor har gjort intåg i arkitekturen. Fönster är och har alltid varit den sämst isolerade byggdelen i ett hus. Med dagens låga u-värden skall inte detta vara ett hinder för att bygga in stora glasytor. Fönsterpartier kan idag levereras med u-värden under 0,8w/m2. Vid ett nybygge kan man göra en beräkning på hela klimatskalet inklusive fönster och dörrar.

Vid installation av fönstervägg i befintliga fasader måste man ha vetskap om hur det ser ut innanför väggen. Det handlar om eldragningar, bärighet med mera. Anlita en fackman eller fönsterinstallatör för att göra en besiktning av den befintliga väggen.

Vad kostar det?

Man bör fundera noga över hur man kommer att använda utrymmet, prisskillnaden mellan olika produkter är väldigt stor. Glas är inte dyrt, alltså är stora fasta fönster inte mycket dyrare än själva väggen. Parfönsterdörrar kan kosta 10 000-15 000 kronor och skjut/vikfönster är upp till tre gånger dyrare än en vanlig fönsterdörr. Genom att kombinera fasta fönster med en fönsterdörr eller parfönsterdörr, kan man komma undan mycket billigare jämfört med om man sätter skjutfönster överallt. Fönsterdörrar och vikfönster stjäl möbleringsmöjligheter, skjutfönster ger större flexibilitet. Skjutfönster ger normalt även större glasytor än övriga öppningssystem, men öppningen blir bara hälften så stor jämfört med ett vikfönster där hela väggen skjuts bort.

Något annat att tänka på?

Det finns olika typer av solskyddsglas och solavskärmningar. Med dagens låga u-värden så isolerar fönsterna mycket bra, men man ska vara medveten om risken för kondensbildning under vissa perioder om året.

 

Elitfönsters 3-glasfönster Elit Complete i en kombination med stora, fasta partier i »fri form« och fasta poster. Denna typ av fönsterpartier kan skräddarsys. Helt i trä, eller med utvändig aluminiumbeklädnad. Pris från cirka 15 000 kronor beroende på utförande. Elitfönster. Skjutdörrar. Konstruktion med möjlighet till extra stora bågbredder. Mått från 150×550 cm. Maxhöjd 250 cm. Patio Life. Pris från 40 899 kronor. Ekstrands.

Läs mer: Så får du rätt solskydd

Kom ihåg!

  • Fönster på plats. Man bör tänka på hur partiet skall komma på plats. Glas är mycket tungt, i vissa fall krävs kran för att hantera dessa produkter. Ibland tvingas man dela upp partiet i två delar bara för hanteringens skull.
  • Säkerhet. Är det säkerhetsglas som standard i produkten eller har tillverkaren det som tillval? Beroende på fönstrets storlek och placering så finns krav på personsäkerhet. Personsäkerhet betyder att man ska ha härdat eller laminerat glas för att undvika skärskador om någon springer in i rutan. Sedan 2008 har Boverket nya regler vid nybyggnation som även omfattar privata bostäder.

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar