Har du deklarationskoll?

Den 11 april fick besökarna på viivilla.se chans att prata deklaration och ställa frågor till vår ekonomiexpert Patrick Grimlund, då han fanns tillgänglig under en dag på vårt forum. Här har vi sammanställt några av frågorna och svaren.


Dra av kvitton?

Hej!

När/hur kan man dra av kvitton för utlägg på hus? (Ej rot-arbete utan egna utlägg för förbättringar)

När man säljer huset eller i årets deklaration?

Ulrika

Svar:

Kostnader för förbättringsåtgärder i huset tas upp i samband med försäljning av huset, dvs året efter då ni räknar ut och deklarerar förlust/vinst.

Mvh Patrick

Insättning på skattekonto

Hej

Sålde huset i slutet på förra året och satte in den beräknade vinstskatten på mitt skattekonto ganska omgående samma år. När jag nu deklarerar detta på bilaga K5 slipper jag ränteutgifter för att jag gjorde detta?

Mvh Anders

Svar:

Om du satte in pengarna direkt och beloppet stämde så ska du slippa ränteutgifter för detta.

Mvh Patrick

Pensionsavdrag

Hur mycket ska man spara i pension för att kunna dra av i deklarationen och måste man spara i något speciellt? Andreas

Svar:

Avdrag för pensionssparande i form av allmänt avdrag får göras med högst 12 000 kr.

Mvh Patrick

Fastighetsavgift

Hej, skulle vilja veta mer om den förhatliga fastighetsavgiften. Som jag en gång fått det förklarat har man delat in i bostadsområden och tagit ett snitt på områdets huspriser/sålda hus. Om flera villor har ett högt värde får de mindre värda husen i samma bostadsområde vara med och betala de dyrare husens fastighetsavgifter eftersom man satt ett tak på avgiften som enbart gynnar de rika? Är det verkligen så man har tänkt? Någon hos Vi i Villa har gjort sig lycklig över att varit med och stoppat fastighetsskatten för några år sedan men vad jag kan se ändrade man bara texten till fastghetsavgift och de mindre bemedlade får lika fullt betala till de rikas hus? Nybyggda villor slipper tydligen betala skatten/avgiften helt och hållet?

Svar:

Fastighetsskatten avskaffades 2008 och ersättes med en kommunal avgift. För småhus höjs det fasta maxbeloppet för fastighetsavgiften till 7 074 kronor. (Men om 0.75 % av taxeringsvärdet ger en lägre avgift ska det användas istället). Det finns även begränsningsregel för pensionärer baserat på inkomsten. Taxeringsvärdet baseras på områdets huspriser/sålda hus. För dyra hus/dyra områden så har den nya avgiften inneburit en lägre kostnad för många villaägare än den tidigare fastighetsskatten. Nybyggda småhus slipper avgiften de första 15 åren.

Lönar det sig att omfördela räntorna

Min sambo och jag har köpt lägenhet gemensamt. På våra deklarationer har myndighetrna delat lika på räntorna. Men min sambo har betalt in sin skuld till banken så egentligen borde jag få hela ränteavdraget. Det är ju jag som betalt ränta. Jag har lite högre inkomst än min sambo.

Antingen kan han betala tillbaka till mig vad han tjänat på ränteavdraget eller så kan väl jag på min deklarationen ta upp hela räntan 24 000:-? Vilket är mest fördelaktigt? Det kan ju vara svårt räkna ut hur mycket han skall betala till mig i kontanter.

mvh Ragnhild

Svar:

Först och främst: Det är inga myndigheter som har fördelat räntan utan banken. Ni kunde ha meddelat banken hur ni ville ha det i god tid före sista januari, men det går bra att ändra fördelningen direkt i deklarationen. Dock måste ni vara överens om hur räntan skall fördelas, eftersom båda deklarationerna måste ändras.

Vem som har högre inkomst är utan betydelse, men om någon av er kommer upp sammanlagt över

100 000 kr i ränteutgifter och andra kapitalunderskott så är det fördelaktigt att fördela om så att båda kommer under denna summa. Och det gäller också att se till att den som gör ränteavdrag har tillräckligt stor inkomst för att kunna kvitta underskottet mot andra skatter. Underskott på grund av ränteutgifter kan inte flyttas till ett annat beskattningsår.

Pensionsavdrag

Hur mycket ska man spara i pension för att kunna dra av i deklarationen och måste man spara i något speciellt?

Andreas

Svar:

Hej Andreas,

Avdrag för pensionssparande i form av allmänt avdrag får göras med högst 12000 kr.

Mvh Patrick

Villaförsäljning

Om jag sålde mitt hus -91 och hade en förlust som jag inte kunde använda då jag inte hade inkomst i Sverige. Köpte en lägenhet att ha då jag besökte Sverige något varje år. Nu är den lägenheten såld med stor vinst. Nu har jag också inkomst i Sverige, pension. Kan jag använda min gamla förlust från 91 till att justera ned vinsten på lägenheten jag sålde 2012?

Svar:

Hej,

Förlusten från -91 är förbrukad, dvs förlustavdrag kunde ha gjorts vid 1992 års deklaration om du haft möjlighet. Du kan inte använda det förlustavdraget nu. Reservation för ev regeländringar.

Mvh Patrick

Dra av kvitton?

Hej!

När/hur dra av kvitton för utlägg på hus? (Ej ROT arbete utan egna utlägg för förbättringar)

När man säljer huset eller i årets deklaration?

Ulrica

Svar:

Hej Ulrica,

Kostnader för förbättringsåtgärder i huset tas upp i samband med försäljning av huset, dvs året efter då ni räknar ut och deklarerar förlust/vinst.

Mvh Patrick

Uppskov eller inte?

Hej Patrick!

För 7 år sen sålde vi vår villa och köpte radhus och då valde vi uppskov på vinsten. Nu har vi precis sålt vårt radhus och vill veta vad som är förmånligast. Vi gör en vinst på ca 1150000. Vi har köpt en ny lägenhet för 2500000. Ska vi betala in skatten nu eller välja uppskov igen?

Hälsningar Märta

Svar:

Hej Märta,

Det är svårt att svara på när jag inte vet era övriga omständigheter, men generellt skulle jag säga: behöver ni pengarna för nya investeringar eller för att släcka dyra krediter så kan det vara värt att välja uppskov. Annars kan det vara skönt att bli av med reavinstskatten, det kostar ju trots allt i form av ränta med uppskov.

Mvh Patrick

Dödsbodeklaration

Hej! Jag ska som dödsbodelägare deklarera min mammas dödsbo. På blanketten står att jag kan deklarera med e-legitimation. Behöver jag visa att mina syskon godkänner att jag gör deklarationen. På blanketten tolkar jag att det inte behövs. Det är en mycket enkel deklaration.Vad gäller?

Monica

Svar:

Hej Monica,

Grundregeln är att deklaration för dödsbo skall skrivas under av samtliga dödsbodelägare. Det räcker dock att en delägare skriver under om de andra delägarna godkänner det, om så är fallet kan du alltså deklarera med din e-legitimation utan vidare underskrifter.

Mvh Patrick

Avdrag för arbetskläder

Hej,

Jag är fotbollsdomare och undrar om man kan dra av alla kläder, skor m.m som man måste köpa nästan varje år?

Hälsningar Magdalena

Svar:

Hej Magdalena,

Normalt får man inte göra avdrag för arbetskläder som man även kan använda utanför arbetet. Avdrag för kläder som fotbollsdomare är tveksamt, beror på en rad faktorer (är det ett yrke eller ideellt arbete osv). Det finns ett rättsfall från Kammarrätten i Göteborg (nr 4520-1997) Fotbollsdomaren fick inte avdrag för domarkläder. Läs mer på Skatteverkets hemsida, avdragslexikon, Idrottsutövare. Det kan vara värt att kolla upp och prova.

Mvh Patrick

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar