Höj temperaturen

Bastuälskaren Björn Christiernsson delar med sig av sina bästa tips för det perfekta saunabygget.


Ventilera rätt

Ventilationen ska förse bastubadarna med bra syresatt luft och dessutom bidra till en trivsam fördelning av värmen. Den traditionella ventilationen är lågt monterad tilluft, under eller nära aggregatet, och frånluft nära tak. Ett fungerande alternativ för att minska värmeskillnaderna mellan högt och lågt i bastun är att även montera frånluften lågt. Frånluften ska sedan ledas lodrätt upp i väggen och ventileras ut. På detta sätt så skapas även ett bra självdrag för frånluften.

Spärra ångan

Bastufolie eller annan motsvarande ångspärr ska monteras i bastuns väggar och tak för att undvika att fuktig luft tränger ut i byggnadens konstruktion och på sikt skapar fuktproblem. Sitter det ett annat tätskikt i till exempel ytterväggen bör det tas bort för att inte riskera att fukt stängs inne mellan bastuns och ytterväggens tätskikt.

Montera korrekt

En bastudörr ska enligt Boverkets byggregler öppnas utåt och jag kan delvis förstå hur de har tänkt – men jag kan samtidigt se många andra risker med ett utåtgående dörrblad som till exempel skador på grund av att man går in i glasdörren. Aj!

Välj (rätt) golvbrunn

En golvbrunn i bastun möjliggör ett blötare och skönare bastubad och jag rekommenderar det i alla lägen. Men då en vanlig golvbrunns vattenlås snabbt torkar ut och i stället börjar läcka avloppslukt ska en så kallad spygattbrunn installeras.

Den har inget vattenlås och måste anslutas till en brunn som har det. Ett annat alternativ är att spackla ett golvfall som lutar ut ur bastun och vidare till närmsta brunn.

Läs mer: Bygg bastu – här är experternas tips

3 gånger bastu

 

1. Glas

Glasrutor som används till bastukonstruktioner bör vara härdade för att klara temperaturväxlingarna. Härdat glas går nämligen i tusen små bitar om det går sönder och minskar därför risken för allvarliga skärskador. Nackdelen är dock att en mindre smäll på glasets kant vid monteringen kan få hela rutan att gå sönder.

2. Natursten

Ta ut svängarna med ökad takhöjd eller en vägg av natursten. Att de flesta bastubyggare och säljare avråder från dessa typer av kontroversiella lösningar är jag fullt medveten om, men jag vet även att de härligaste bastubaden jag själv haft sällan skett i den optimalt byggda opersonliga bastun.

3. Metall

Att svetsa ihop en egen kamin ger dig en unik lösning, men det måste bli rätt. Konsultera sotaren innan du börjar med själva bygget. På detta sätt garanteras nästan alltid en godkänd besiktning och dyra efterjusteringar undviks. Tyvärr inträffar bränder i bastur ändå. Bastun på bilden tillhör en vän till mig och brann förra året.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar