Höj temperaturen

Bastuälskaren Björn Christiernsson delar med sig av sina bästa tips för det perfekta saunabygget.

Ventilera rätt

Ventilationen ska förse bastubadarna med bra syresatt luft och dessutom bidra till en trivsam fördelning av värmen. Den traditionella ventilationen är lågt monterad tilluft, under eller nära aggregatet, och frånluft nära tak. Ett fungerande alternativ för att minska värmeskillnaderna mellan högt och lågt i bastun är att även montera frånluften lågt. Frånluften ska sedan ledas lodrätt upp i väggen och ventileras ut. På detta sätt så skapas även ett bra självdrag för frånluften.

Spärra ångan

Bastufolie eller annan motsvarande ångspärr ska monteras i bastuns väggar och tak för att undvika att fuktig luft tränger ut i byggnadens konstruktion och på sikt skapar fuktproblem. Sitter det ett annat tätskikt i till exempel ytterväggen bör det tas bort för att inte riskera att fukt stängs inne mellan bastuns och ytterväggens tätskikt.

Montera korrekt

En bastudörr ska enligt Boverkets byggregler öppnas utåt och jag kan delvis förstå hur de har tänkt – men jag kan samtidigt se många andra risker med ett utåtgående dörrblad som till exempel skador på grund av att man går in i glasdörren. Aj!

Välj (rätt) golvbrunn

En golvbrunn i bastun möjliggör ett blötare och skönare bastubad och jag rekommenderar det i alla lägen. Men då en vanlig golvbrunns vattenlås snabbt torkar ut och i stället börjar läcka avloppslukt ska en så kallad spygattbrunn installeras.

Den har inget vattenlås och måste anslutas till en brunn som har det. Ett annat alternativ är att spackla ett golvfall som lutar ut ur bastun och vidare till närmsta brunn.

Läs mer: Bygg bastu – här är experternas tips

3 gånger bastu

 

1. Glas

Glasrutor som används till bastukonstruktioner bör vara härdade för att klara temperaturväxlingarna. Härdat glas går nämligen i tusen små bitar om det går sönder och minskar därför risken för allvarliga skärskador. Nackdelen är dock att en mindre smäll på glasets kant vid monteringen kan få hela rutan att gå sönder.

2. Natursten

Ta ut svängarna med ökad takhöjd eller en vägg av natursten. Att de flesta bastubyggare och säljare avråder från dessa typer av kontroversiella lösningar är jag fullt medveten om, men jag vet även att de härligaste bastubaden jag själv haft sällan skett i den optimalt byggda opersonliga bastun.

3. Metall

Att svetsa ihop en egen kamin ger dig en unik lösning, men det måste bli rätt. Konsultera sotaren innan du börjar med själva bygget. På detta sätt garanteras nästan alltid en godkänd besiktning och dyra efterjusteringar undviks. Tyvärr inträffar bränder i bastur ändå. Bastun på bilden tillhör en vän till mig och brann förra året.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar