Plattor och sten – lättskött och vackert

Som underhållsfri uteplats eller som vacker gång - sten är aldrig fel! Här får du reda på vad du behöver om du går i stentankar.

Sten och plattor är både snygga och praktiska på tomten. Här får du bra råd om vilka du ska välja och vad du ska tänka på när du lägger dem.

Trädgårdens golv är hårt utsatta för väder och vind. Årstidernas skiftningar ställer stora krav på produkterna du väljer. Regn och rusk, kyla och värme – allt detta måste din trädgårdssten klara, år efter år. Markbeläggning ska inte försämras, tvärtom, den ska bara bli bättre.

Plattor är kanske trädgårdens enklaste byggstenar, det går fort och enkelt att lägga stenytor för de flesta tomter. Ska man däremot lägga marksten krävs det mer planering och arbete.

En del företag nämner i sina broschyrer att sten är underhållsfri. Så är det inte riktigt. För att behålla plattorna eller stenen fin, så måste man faktiskt underhålla en del.

På grund av olika väderförhållanden är det tekniskt oundvikligt att få kalkutfällningar. Detta säger ingenting om kvaliteten och fällningarna försvinner så småningom. Värre är det med mossa, svamp och alger.

Oljefläckar dyker tyvärr upp om man inte ser till sin bil. Fläckarna är mest besvärliga om de får bita sig fast.

Ogräs vill naturligtvis sätta sig fast ordentligt. Har man inte använt riktig fogsand är risken större att frön får ordentligt grogrund.

Goda råd hur man skall få bort det här, finns hur många som helst – från expertråd till husmorstips. Vänta inte till i morgon med det du kan ta bort i dag är ett bra tips.


Sextant är en av många stenar med oregelbunden form (från Betonggruppen).


Nostalit passar med sin oregelbudnna gatstenskaraktär både nostalgiska trädgårdar och moderna garageuppfarter (från S:t Eriks).

Olika typer av plattor

Standardplattorna är helt släta. Frilagda trädgårdsplattor känns igen av de flesta, och finns i många utföranden. I dessa kan du till exempel hitta dansk sjösten, Rhensingel eller engelsk sjösten.

Olika företag har olika namn på sina produkter, fast de kan innehålla i stort sett samma ingredienser. Superplattor, som Swerock kallar en av sina plattor, är tunnare än standardplattan utan att för den skull förlora hållbarheten.

Företaget Betonggruppen talar i sin broschyr om att man ”misshandlar stenen”. Man simulerar helt enkelt flera år av sträng vinter. I över 28 dagar utsätter man stenen för skiftande sträng vinterväderlek och töväder för att se att stenen är frostbeständig, samtidigt tryckprovas stenen. Patinerade plattor har en svagt blästrad yta som ger ett litet ”slitet” uttryck. Tumlade stenar ger också den lite slitna strukturen.

Frilagda plattor har olika singeltyper frilagda i ytan. Släta plattor är en traditionell och funktionell platta med många möjligheter. Den kan man kombinera med till exempel smågatsten, för att uppnå lite mer spännande effekter.

Roccia som tillverkas av Starka är ett sortiment plattor som genom en speciell tillverkningsmetod fått ett naturstensliknande utseende. Denna produkt kan man också ha inomhus.

Gårdsten, då är vi inne på området marksten, som det finns mycket av. I den gruppen kallar Betonggruppen sina stenar för Slottssten, Hjertingssten, Bohus samt Sixtus. Den finns som standard, samt under namnet Exklusiv, där stenen är tumlad och ger ett litet slitet intryck.

Slotts- och Bohussten är klassiska markstenar där användningsområdena är många.

Gårdsten kallar Starka sin lite enklare sten, med relativt grov yta. Samma företag har också Classic, som är utformad och tillverkad för lite större belastning, bland annat gör stenens form att den låser.

Företaget Flisby på det Småländska höglandet, har en katalog med sina produkter, där man handlar på postorder. Där hittar man det mesta inom sten. Flisby har ett stort urval av färgad sten.


Rustik är en tidslös sten med behaglig oregelbunden yta (från S:t Eriks).


Byasten finns i många varianter, här i cirkel (från Starka).

Jämför offerterna noga

I somras skulle vi lägga sten framför huset. Jag gick ut till olika företag och frågade om priser och hur man ville göra. Många stenläggare vill gärna komma med egna idéer, som naturligtvis kan vara bra i vissa fall, men ibland blir det för många kockar. Efter mycket letande hittade vi den sten som skulle passa vårt boende Vi valde Sixtus – en sten som lämpar sig när man ska ha bilar parkerade, en gång av Bohus knott lades som markerad gångväg.

Innan vi valde stenläggare, frågade vi tre företag, som konstigt nog hade tre olika sätt att lägga på. Det kändes lite märkligt att man hade så olika idéer om hur man skulle göra.

Ett företag ville till exempel att vi själva skulle ta bort den singel som fanns, utan att man drog av på arvodet. Medan ett annat företag tog bort singeln utan extra kostnad.

Det lönar sig alltså att kolla runt lite hur företagen arbetar. Glöm sedan inte att alltid kräva garanti på jobbet.

Det är inte fel att rådfråga några handlare inom sten, innan man sätter igång. Ofta har de stor erfarenhet och kan komma med synpunkter som är av stort värde.

Tänk på att

– Skissa själv på lite idéer innan du går till verket.
– Du behöver inte ta alla produkter från ett och samma företag.
– Räkna ytan noga och ta till några extra stenar, om man behöver klippa eller såga till några stenar.
– Tänk på att du äger övermaterialet plattläggaren erbjuder sig gärna att ta hem det efter sig för att städa. Övermaterial får man alltid behov av någonstans i trädgården. Ett fint stenröse eller en mindre mur i frilandet, som stoppar jorden att flyta iväg när det regnar, är exempel på det.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar