Så lägger du marksten

En steg för steg-guide om hur du går tillväga för att lägga markstenen själv. 10 anvisningar illustrerade med bilder.


En vacker stengång upp till huset eller en rasande snygg garageinfart – jovisst kan man göra det själv! Kolla här – sedan är det bara att börja!

Med riktiga redskap blir läggningen lättare. Se till att du har allt på plats innan du börjar. Det finns inget värre än att behöva leta efter ett verktyg när du håller på som bäst. Det som krävs: Spade, sopkvast, tumstock, rätbräda, trä- eller gummiklubba, pinnar, snören, vattenpass, avdragslister, kratta och plattvibrator.

Det som viktigaste är underarbetet. Att gräva ur ytan med de 15-20 cm som krävs är ett tungt jobb. Markläggaren kommer å sin sida med en liten grävare så ett sätt kan vara att låta en entreprenör gräva och lägga ut sanden, sedan kan man lägga stenen själv.

Vad som är viktigt i slutfasen är att få dit fogsanden ordentligt. Använd riktig fogsand, 0.2 mm, då riskerar man minst angrepp av ogräs. Görs inte detta arbete noggrant, kan det påverka ytans hållbarhet.

Det krävs att man vibrerar ner sanden mellan plattorna minst en gång. Sedan är det bara borsta och borsta. Att låta naturen ha sin gång med lite regn och sol när det gäller mjöldammet är inte helt fel men då tar det mycket längre tid att få ytan klar.

Det finns tillfällen då kunden kommit hem, sett all sand och ringt och skällt på stenläggaren. Sanden (mjöldammet) skall ligga den tid det tar att få ner den. Detta gör inte stenläggaren. Så sanden i huset får man stå ut med under en tid. Gör absolut inte som en person gjorde: Tog till högtrycket för att få bort all sand!

Börja med att gräva ut ytan som ska stensättas. För att få plats med både underlagssand och sten så bör djupet vara ca 10-25 cm, beroende på stenens tjocklek. Ta bort stenar och andra ojämnheter. Fyll på med ca 5 cm bärlager av väggrus och fördela det så jämnt över ytan som möjligt. Du bör ha ett fall på 1-2 cm/m från huset för vattenavrinningens skull. Packa gruset med en plattvibrator som finns att hyra. Fyll på ca 3-5 cm sättsand och kratta den så att den bildar ett slätt underlag med en skrapa. Jämna till ytan med en rätbräda som du drar med stora rörelser över sanden. Kontrollera att lutningen är rätt. Dags för läggning. Om du tänkt lägga den i ett speciellt mönster underlättar det om du skissat först. Lägg stenen kant i kant, det brukar automatiskt bli ett litet mellanrum ändå (ca 3 mm behövs). Om stenen är smutsig kan du efter att läggningen är klar spola av den försiktigt. Ett nytt varv med vibratorn gör att stenen packas ordentligt ned i underlaget. Avsluta med sättsanden. Den har till uppgift att fylla mellanrummen mellan stenarna. Använd riktig sättsand 0,2 mm. Tar du vanlig sand riskerar du att få med en massa ogräsfrön. Borsta ned sanden mellan stenarna med en vanlig piassakvast. Det här kan du få hålla på med då och då under några veckor. Men med ditt arbete och vädrets makter kommer slutligen all sättsand att ligga perfekt.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar