”Locka själen tillbaka in i husen”

Byggnadsantikvarien Göran Gudmundsson vill väcka husets själ när han tar sig an renoveringar. Här får du hans bästa tips för byggnadsvård. 


Hallå där, Göran Gudmunsson, du har precis släppt boken Bevare mig väl!, berätta om den! 

– Den handlar om fem av mina senaste renoveringsarbeten. Boken beskriver fem väldigt olika byggnader (en lägenhet!) i Sverige, alla med varierande förutsättningar, men med det gemensamma att alla gamla hus, djupt under moderna ytor, ändå har kvar en kärna av kulturhistoriskt värde. Och med den gemensamma faktorn att alla ägare varit intresserade av att återställa och ge järnet för att locka själen tillbaka in i husen.

Läs mer: Se Göran Gudmunssons renoveringar i före- och efterbilder

Vad innebär byggnadsvård?

– För många låter byggnadsvård lite överdrivet, dyrt och kanske onödigt, men egentligen var byggnadsvård – fast det kallades inte så på den tiden – det normala renoveringssättet ända in på 1960-talet. Husen vårdades med målet att de skulle hålla så länge som möjligt. Man anlitade hantverkare som kunde sitt jobb och oftast varit yrkesmän i generationer. Man använde kända och beprövade byggmaterial – och man återanvände.

Varför ska jag vårda och underhålla i stället för att riva och bygga nytt?

– Mest för att det är så mycket trevligare att bo i hus med historia. Gamla hus ger trivsel och skapar förankring i tillvaron. Saker som är äkta och går att reparera är så mycket trivsammare att leva med än ”slit och släng”. Och förstås för att det är billigare än att bygga nytt.

Görans bästa tips

1. Tänk långsiktigt. Renovera med sådan kvalitet att du slipper hålla på och göra om hela tiden.

2. Skynda långsamt. Bra mat tar tid. Bra hantverk tar tid. Bra hus tar tid.

3. Skaffa rätt bollplank. Liksom i alla andra fall där man själv saknar kunskap behöver man någon att rådfråga. Är man själv under isen behöver man en samtalspartner, är huset i förfall behöver det en byggnadsantikvarie.

4. Tänk krasst ekonomiskt. Ett välrenoverat hus är en investering, för en trivsammare vardag men också för det ekonomiska värdet.

Om Göran

Namn: Göran Gudmundsson. 

Ålder: 68 år.

Bor: I Hedemora.

Gör: Är byggnadsantikvarie.

Aktuell: Med boken Bevare mig väl!

 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar