”Locka själen tillbaka in i husen”

Byggnadsantikvarien Göran Gudmundsson vill väcka husets själ när han tar sig an renoveringar. Här får du hans bästa tips för byggnadsvård. 

Hallå där, Göran Gudmunsson, du har precis släppt boken Bevare mig väl!, berätta om den! 

– Den handlar om fem av mina senaste renoveringsarbeten. Boken beskriver fem väldigt olika byggnader (en lägenhet!) i Sverige, alla med varierande förutsättningar, men med det gemensamma att alla gamla hus, djupt under moderna ytor, ändå har kvar en kärna av kulturhistoriskt värde. Och med den gemensamma faktorn att alla ägare varit intresserade av att återställa och ge järnet för att locka själen tillbaka in i husen.

Läs mer: Se Göran Gudmunssons renoveringar i före- och efterbilder

Vad innebär byggnadsvård?

– För många låter byggnadsvård lite överdrivet, dyrt och kanske onödigt, men egentligen var byggnadsvård – fast det kallades inte så på den tiden – det normala renoveringssättet ända in på 1960-talet. Husen vårdades med målet att de skulle hålla så länge som möjligt. Man anlitade hantverkare som kunde sitt jobb och oftast varit yrkesmän i generationer. Man använde kända och beprövade byggmaterial – och man återanvände.

Varför ska jag vårda och underhålla i stället för att riva och bygga nytt?

– Mest för att det är så mycket trevligare att bo i hus med historia. Gamla hus ger trivsel och skapar förankring i tillvaron. Saker som är äkta och går att reparera är så mycket trivsammare att leva med än ”slit och släng”. Och förstås för att det är billigare än att bygga nytt.

Görans bästa tips

1. Tänk långsiktigt. Renovera med sådan kvalitet att du slipper hålla på och göra om hela tiden.

2. Skynda långsamt. Bra mat tar tid. Bra hantverk tar tid. Bra hus tar tid.

3. Skaffa rätt bollplank. Liksom i alla andra fall där man själv saknar kunskap behöver man någon att rådfråga. Är man själv under isen behöver man en samtalspartner, är huset i förfall behöver det en byggnadsantikvarie.

4. Tänk krasst ekonomiskt. Ett välrenoverat hus är en investering, för en trivsammare vardag men också för det ekonomiska värdet.

Om Göran

Namn: Göran Gudmundsson. 

Ålder: 68 år.

Bor: I Hedemora.

Gör: Är byggnadsantikvarie.

Aktuell: Med boken Bevare mig väl!

 

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar