Bygga hus – ur en husbyggares dagbok 4

Nu är det dags för taket att komma på plats. Hur ska detta gå?


Ur Ulrika och Johnnys dagbok:

Takläggning.

Limträbalkar som är 42 mm tjocka läggs upp på ”hammarbandet”. Balkarna skruvas i ändan efter de har slagits ihop, resultatet blir ett mycket snyggt innertak med knappt synliga skarvar.

Takläggning.

Innertaket är på plats. Nu ska takstolarna monteras. Det viktiga här är att man måttar in dem exakt på lika avstånd. Jobbet går fort, enklare än vad man tror. Men det är klart, Johnnys bror hjälper till med sina snickarkunskaper. Givetvis hade jobbet nog gott lika bra men något långsammare…

Takläggning.

Isolering, 220 mm (standard) läggs ut med fukt- och vindpapp ovanpå. Detta är det mest kritiska skedet i monteringen. Det får bara inte börja regna! Just denna dag var det hotfulla mörka moln centrerat över vårt bygge

Takläggning.

Pappning görs för att skydda råsponten. Äntligen kan man börja känna sig lugn det kom några retfulla regnstänk. När pappen var på plats, sprack det upp med en strålande sol, det kändes lite retfullt.

Färdigt plåttak.

Vi valde att lägga ett enkelt och snyggt plåttak för maximal skydd för väder och vind. Plåten är i hela längder, monteringen tog bara några timmar. Nu känns det väldigt bra och nu får det regna och snöa hur mycket det vill!

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar