Vi har gjort om allt!

En trädstam i köket är snart det enda som återstår av Ulf och Annies 30-talsvilla. Barnen kände inte ens igen sig i huset de bott i hela sitt liv när de såg gamla bilder!


Varför fastnade ni för huset?

Annie: Ulf såg läget. Jag såg mest ett ganska ocharmigt hus. Det var mörkt överallt och sovrum i källaren.

Ulf: När den här blev till salu så förlorade vi budgivningen, men vi fick chansen att köpa ändå eftersom de som hade bjudit över oss inte fick lån. Den familjen flyttade sedan in i vår lägenhet. Det måste ha känts lite snöpligt.

Vad har ni gjort med huset?

U: Vad har vi inte gjort? Vi har höjt taket och byggt en övervåning. Vi har byggt ut mot baksidan för att få matrum och ett sovrum till. Vi har byggt garage. Vi har slängt ut den gamla oljetanken och ersatt med bergvärme. Vi har satt träpanel på putsfasaden. Vi har skrapat huset trärent och målat om två gånger eftersom det var fel på den första färgen. Vi har byggt veranda och balkong. Vi har byggt ny hall. Det mesta har vi gjort själva med hjälp av kompisar.

Har ni tänkt att ni borde ha köpt ett hus som var mer som ni ville ha det från början?

U: Hundra gånger! Jag har också undrat varför vi inte rev huset och behöll tomten. När jag hamnar i ett läge där jag tycker att jag har byggt och byggt utan att det blir någon skillnad så brukar jag ställa mig i hörnet nere på gatan för att få perspektiv. Då ser jag att det trots allt har gått lite framåt sedan jag började.

Vad ångrar ni?

U: Att vi inte kom på idén att bygga ut när vi höjde taket. Att vi inte gjorde det samtidigt har inneburit merjobb och att vi har varit tvungna att bygga ett nytt tak utanpå det gamla. Det hade varit mycket enklare att göra allting på en gång. Men vi hade inte riktigt råd då.

Vad är ni mest nöjda med?

A: Verandan. Vi hade idén innan, men sedan såg vi en bild i en inredningstidning på en veranda i amerikansk stil. Vi åkte och tittade på huset i Vaxholm och så byggde vi en egen veranda som påminde en hel del om den. Vi tillbringar mycket tid där.

Vad är det bästa ni har köpt?

A: Vi har inte köpt så mycket inredning. Pengarna har gått åt till att bygga.

U: Det är nog bergvärmepumpen. Det var skönt att bli av med oljepannan. Det luktade olja i hela källaren förut. Och vi har sparat mycket pengar.

Hur mycket?

U: Uppvärmningskostnaden är nog en tredjedel av vad den var tidigare, men då har vi också tilläggsisolerat och bytt fönster.

Värsta hantverkarupplevelsen?

A: Vi hade tagit bort taket och lagt en presenning över de provisoriska takstolarna. Hantverkarna som skulle sätta dit de nya takstolarna såg inte att det var en stor pöl med regnvatten i presenningen så när de slet bort den rann allt vatten rakt ner i huset och in i proppskåpet. Det bara small till. Det blev kortslutning och alla elkontakter rök.

U: Annars gjorde de ett jättebra jobb. De tog hit elektriker som fixade alla kontakter som gick sönder och gjorde i ordning proppskåpet.

Vilket råd har ni till andra som renoverar mycket?

U: Anlita mer hantverkare än vad vi har gjort. Det kan kännas som om vi har bott i en byggarbetsplats i tio år. När Annie var gravid med Tobbe så hade vi ingen trappa. Hon var i åttonde månaden när hon klättrade på en stege för att komma till sovrummet. Samtidigt är det lite terapi att göra saker själv.

Gladast över: Tegelväggen i vardagsrummet. Den var gömd bakom tretexskivor. Vi knackade ner putsen och bar ut den i hinkar. Till slut fick vi fram den fina väggen.

Mest irriterande: Trädet i köket. Stolpen är bärande så vi kan inte bara ta bort björken. När vi nu ska renovera köket så bygger vi in stolpen i väggen.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar