”Vad är det som luktar?”

Efter en källarombyggnad luktar det ruttet hö. Vad beror det på och vad ska vi göra åt det, undrar Vi i Villas läsare. Läs vår expert Ken Kennards svar här.


Vi har gjort en ombyggnad av vår 60 kvadratmeter stora källare i ett hus från 1938. Den har bilats ur och fyllts upp med makadam, betong, golvvärme och flytspackel.

Vi hade tur med att det inte fanns berg under, och att det inte var grundvatten den perioden. Alla ytterväggar fixades med puts och silikatfärg, och vanlig inomhusfärg till innerväggarna.

Men något har luktat starkt hela tiden, i ett av rummen påminner lukten om hö som ruttnat. Vi kan inte konstatera om det beror på silikatfärg eller fukt, men det luktar snarare hö och i vissa rum lite ammoniak eller starkare. Vi funderar på att ta hit Anticimex och även byggaren, men innan dess så vill jag förhöra mig om du känner till denna lukt?

Mia

Svar: Det här är tyvärr lite knepigt att svara på, jag har aldrig råkat ut för ”hölukt”. I de flesta fall där det förekommer avvikande lukt i källare är orsaken fukt. Har väggarna fuktisolerats utifrån?

Målningsbehandlingen är rätt utförd, så du måste prata med byggaren och kanske Anticimex eller ett annat företag som kan göra en djupare fuktundersökning. Tyvärr kostar det en del, senaste gången jag beställde en sådan tjänst var för åtta år sedan, för 5 000 kronor, men det kan vara enda lösningen.

Ken Kennard

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar