Att jobba i det tysta

Vill du slippa buller och bensinångor är det en el- eller batteridriven gräsklippare du ska ha.


I dag finns det klippare både med och utan sladd och vi har tagit fram ett urval av de mest populära.

1. Flymo har tolv olika modeller med el och batteri och de har även fem luftkuddeklippare, varav en är med här.

2. Stiga visar här sin Battery Multiclip. De har även svanmärkta Silent 41 på sitt program.

3. Black & Decker har sju olika elklippare, varav en har luftkudde och två batteridrift. En nyhet som går under namnet 4×4 har hjul som snurrar 360 grader. I sluttningar vill den gärna dra åt något håll, men på plant underlag fungerar den utmärkt. Personligen föredrar jag att ha två fasta hjul, då det inte går åt så mycket kraft i armarna att styra.

4. Wolf Garten presenterar sex olika elgräsklippare, varav två är självgående. Bilden visar 33 e, som är självgående och drivs med batteri.

5. Garden Fox har fem olika varianter, varav en självgående.

6. Gardena har en härlig klassisk cylinderklippare med elmotor/batteridrift. Finessen med den är att om du glömt ladda batteriet (eller glömt att underhållsladda det under vintern), klipper den ändå med handkraft.

7. Flymoklippare för 24 V.

8. Vikingklipparen från STIHL finns i ett tiotal olika modeller, varav tre med batteridrift. Man har också självgående klippare.

9. Bosch presenterar åtta olika modeller, varav tre sladdlösa.

10. Klippo har en maskin tillverkad huvudsakligen av återvinningsmaterial – den kan i sin tur återvinnas till 90%.

Bensindrivna gräsklippare är fortfarande de vanligaste i villaträdgårdarna, trots buller och rök, men elklipparna är på frammarsch. I dag finns även ett hyggligt utbud av klippare med batteridrift. Och du kan faktiskt ligga i hängmattan, medan en robotklippare sköter gräsmattan helt på egen hand!

I stort sett är alla elklipparna gjorda efter samma koncept, undantaget är den handdrivna cylinderklipparen som fått elmotor och luftkuddeklipparna, som svävar på en ?kudde” av den luft som släpps ut under chassit.

Tungt eller lätt?

En stor skillnad mellan elgräsklippare med sladd och batteridrivna klippare är vikten. Elklipparen väger mellan 12 och15 kg, batteriklipparen vanligen 25-30. Wolf Gartens batteriklippare, 6,42 Acan, toppar med hela 40 kg! Luftkuddeklipparna väger bara 4,5 – 8 kg, men i kuperad terräng kan de kränga och dessutom bli nog så ansträngande för armmusklerna. Dessutom kan du inte ställa in någon klipphöjd på dessa maskiner.

Varierande motoreffekt

Elmotorerna går i allmänhet på 800-1600 watt, några enstaka modeller nöjer sig med 350-400. Samtliga modeller vi har tittat på har så kallad dödmansgrepp, vilket innebär att motor och kniv stannar inom 3-5 sekunder om du släpper maskinen. Det är ett myndighetskrav sedan 1996.
Alla fabrikanter nämner i sina broschyrer att deras klippare med batteridrift klarar från 400 upp till 1 400 m2. Men då gäller det naturligtvis att underhålla batteriet på ett riktigt sätt.

Innan du beslutar dig

Funderar du på en elgräsklippare bör du tänka på hur mycket du har att klippa varje vecka och även hur du bor – är t ex tomten backig och brant?. I villaområden bör du tänka speciellt mycket på miljön, bor du lite mer isolerat behöver en bensinklippare inte vara fel. Och köper du en traktorklippare kan du ju ha nytta av den även till andra saker i trädgården.

Tips!

Om du väljer en elgräsklippare med sladd, skaffa en jordfelsbrytare. Det gör arbetet tryggare.

Stiga har också en alldeles ny robotklippare, Robo Clip (ca 10 995:-). En svagströmsslinga längs gräsmattans ytterkanter begränsar arbetsområdet, precis som för Husqvarnas tidigare maskin.

Christers favorit – den klassiska ?handjagaren” med elmotor (Gardena).

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar