Bästa grensaxen ett riktigt klipp – Vi i villa-testet

Vi tvingades använda både skiftnyckel och styrka när vi testade sex olika grensaxar. Två av dem var en besvikelse medan testvinnaren övertygade med sina fina detaljer. Den var dessutom den billigaste!

Det som är viktigast när du beskär buskar och träd på tomten är att snittytan på grenen blir ren och slät, för då läker såret på grenen snabbare.
   

– Det förutsätter att eggen på grensaxen är vass och att saxen är så stark, att den kan klippa av grenen med ett klipp. Om du tvingas ta i mycket eller vrida och trixa med grensaxen för att klippa av grenen så skadas grenen, förklarar hortonomen Lotte Bjarke, som var med och utförde testet med Vi i Villa.

Strävan efter att ge grensaxar tillräcklig styrka har resulterat i att många av dem har försetts med utväxling. Det är populärt sagt ett slags växel, och när du lägger i en lägre växel får saxen mer styrka, vilket innebär att du inte behöver ta i så mycket. Vårt test visar att utväxlingen fungerar.

Ja – den är till och med viktig för grensaxens funktion. Fyra av våra testade grensaxar har utväxling, och de är markant bättre än de två andra. Längden på skaftet har också stor betydelse för hur effektiv grensaxen är. Ju längre skaft, desto mer styrka överförs till skäret. Testvinnaren från Grouw har teleskopskaft som kan dras ut till 102 cm. Den är dessutom testets billigaste grensax . Intressant nog får testets dyraste grensax, det näst högsta betyget.

Så här testade vi grensaxarna

Vilken grensax ska en villaägare välja om han vill klippa buskar? Den frågan ställde vi till leverantörerna och bad dem besvara frågan genom att välja den grensax som de menar uppfyller våra fyra krav:

1. Klipper av grenar på 40 mm tjocklek i ett klipp.

2. Har ergonomisk utformning.

3. Är inte för tung eller klumpig.

4. Är enkel att arbeta med.

Grensaxarnas betyg baseras på hur bra de uppfyller våra villkor och vårt helintryck av respektive sax. Vi i Villas trädgårdsexpert Lotte Bjarke testade klippförmågan på en 30 mm tjock färsk syrengren och en 40 mm halvfärsk grangren. Syren är ett relativt hårt träslag och därför har vi också klippt gran som är mjukare och segare. Vårt test omfattar inte bedömning av livslängd eller slitage.

= En besvikelse
= Acceptabel
= Bra
= Mycket bra
= Suverän

Mycket stark men tung

Wolf-Garten RS 87 Vario
800 kronor

Skaft: 78 centimeter

Utväxling: Ja, kopplas in manuellt

Uppgiven maximal grendiameter: 50 mm

Testad maximal grendiameter: 40 mm

Vikt: 1,9 kg

Ergonomi: Grensaxen är tung, handtagen är något släta och den känns stor att arbeta med. 

Hantering: Enkel. Utväxlingen aktiveras när ett rött handtag på ena skaftet skjuts framåt och man samtidigt öppnar grensaxen fullt – upp till 130 grader.

Omdöme: Grensaxen har utmärkt styrka, framför allt efter nerväxling. Inga problem med klippningen men den är stor och lite klumpig att arbeta med. Därför får den bara nästhögst betyg i testet.
www.mtd products.se

En robust och gedigen sax

Grouw grensax från HP Schou
250 kronor

Skaft: Teleskop, 68–102 cm
Utväxling: Ja
Uppgiven maximal grendiameter: 38 mm
Testad maximal grendiameter: 40 mm
Vikt: 1,56 kg
Ergonomi: Har greppfast beläggning på handtagen.
Hantering: Enkel. De två orange knapparna på skaften har en mycket enkel och smart funktion. När de trycks ner kan skaftet dras ut. När knapparna släpps låser de skaftet.
Omdöme: Den är alltså bra! Den klippte av en 4 cm grangren hur lätt som helst. Gedigna teleskopskaft. Det första intrycket av grensaxen – att den mycket robust och med mer kraft än övriga grensaxar – höll i sig även efter testet. En suverän testvinnare.
www.hpschou.com Grensaxen finns att beställa hos bland andra www.e-boden.se  och www.utetid.se

Har inte tillräcklig styrka

Bahco Expert PG-19-F
500 kronor

Skaft: Teleskopskaft, 70–90 centimeter
Utväxling: Nej
Uppgiven maximal grendiameter: 40 mm
Testad maximal grendiameter: Det är med mycket möda och stort besvär den klipper av en 30 mm syrengren. Grenen spricker, och det är inte bra för busken! Det går bättre med grangrenen, men då måste vi dra ut skaftet maximalt.
Vikt: 1,13 kg
Ergonomi: Handtagen är läckra, men rätt stora.
Hantering: Man måste öva lite för att hantera teleskop-skaftet. Svårt att hitta optimal låsning, för att skaftet inte ska ändra läge under arbetet.
Omdöme: 1 villa, som ges för en besviken upplevelse. Orsakerna är bl.a. att den saknar styrka och bett, teleskopskaftet är besvärligt och det behövs en skiftnyckel för att få loss info-skylten från grensaxen.
www.bahco.com

Bra grepp men inte så stark

Gardena Premium 780 BL
700 kronor

Skaft: 78 centimeter
Utväxling: Ja
Uppgiven maximal grendiameter: 42 mm
Testad maximal grendiameter: Kan inte klippa 30 mm tjocka syrengrenar. Skäret gnager sig fast i grenen och är svårt att få loss. Klipper däremot utan problem av en 40 mm grangren.
Vikt: 1,51 kg
Ergonomi: Skaften är svängda vilket bör förbättra ergonomin. Handtagen är sträva och ger bra grepp.
Hantering: Enkel. Man behöver inte ställa in eller justera något.
Omdöme:  Grensaxen ser visserligen effektiv och stark ut, men den är tung och klarar inte så mycket.
www.gardena.se

Överraskar och är lätt

Fiskars PowerGear II L74
469 kronor

Skaft: 55 centimeter
Utväxling: Ja
Uppgiven maximal grendiameter: 38 mm
Testad maximal grendiameter: 40 mm
Vikt: 0,55 kg
Ergonomi: Testets lättaste grensax! Det betyder mycket för ergonomin. Skaften är inte så trevliga att hålla i eftersom de är släta. Men de är också små vilket gör dem bra för små händer.
Hantering: Enkel. Man behöver inte ställa in eller justera något.
Omdöme:  En skiftnyckel behövs för att få bort den stora info-skylt som sitter fast med en mutter – väl att märka den mutter som håller ihop grensaxen, som delas i två när skylten tas bort. Det ger inget bra första intryck av saxen. Men den överraskar när vi klipper. Det är inte som att skära i smör, men den klipper det den ska.
www.fiskars.se

Orkar inte klippa riktigt bra

Nelson Garden Praktika
398 kronor

Skaft: Teleskop, 47–75 centimeter
Utväxling: Nej
Uppgiven maximal grendiameter: 38 mm
Testad maximal grendiameter: Har stora problem att klippa en 30 mm syrengren, men det går att klippa av en 40 mm grangren.
Vikt: 1,3 kg
Ergonomi: Handtagen känns sköna att hålla i. Vikten är relativt låg.
Hantering: Det är lite besvärligt att ställa in teleskop-skaften med den röda bottnen på handtagen. Låsningen verkar inte så stark.
Omdöme: Får liksom grensaxen från Bahco endast 1 villa och anledningen är i stort sett densamma: Saxen saknar utväxling och är därför inte tillräckligt stark, och teleskopskaftet är svårt att ställa in.
www.nelson.se


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar