Borra med slag!

18-volts skruvdragare med slag är bra för alla tunga och tuffa jobb. Vi har testat sex modeller och hälften av dem är så kallade proffsmaskiner och det märks tydligt. Proffsen har rejäla muskler, men är både dyrare och tyngre än de övriga.

Flera av dessa testade skruvdragare är mycket starka, men styrkan går ut över vikten. Efter en halvtimme är du trött i armen och handleden. Den tunga och kraftiga 18-voltaren ska du köpa om du ska borra i betong och tegel och inte orkar släpa på en förlängningssladd. Men då ska du också komplettera med en 10,8-volts skruvdragare att använda för skruvning. Den är både mindre och lättare.

Några av skruvdragarna är rena allroundmaskiner, men de har inte samma styrka som de modeller som säljs till yrkeshantverkare och är kanske lite för tunga i längden. Det finns ju många smidigare skruvdragare med 14-volts- eller 10,8-voltsmotorer att välja bland.

Så här gjordes testet

Styrka väger vi in med 40 procent. Vi borrar med 32 mm centrumborr i en 45 mm regel och vi borrar med 6 mm borr i tegel och betong. Alla borrmaskiner får nya borr. Maskinerna ska klara de dimensioner tillverkaren lovar utan problem. Vi undersöker också batteriets uthållighet och de material skruvdragarna är gjorda av.

Hantering väger vi in med 20 procent. Går det lätt att fästa borr och bits? Passar batterierna andra maskiner från tillverkaren? Har skruvdragaren extra finesser som underlättar?

Ergonomi väger vi in med 20 procent. Hur bekvämt är det att hålla maskinen? Har handtaget halksäker beläggning. Om maskinen är tung är balansen mycket viktig. Hur lätt är det att sköta knappar och reglage?

Funktion väger vi in med 20 procent. Vi kontrollerar hur bra de olika funktionerna är. Testar slag, borrning och skruvning. Undersöker om det är skillnad mellan momentstegen. Det ska det vara – ju större, desto bättre. En bra arbetslampa som lyser där man borrar är en fördel. Den ska helst sitta ovanpå batteriet.

Testet

AEG
BSB 18 LI-302C

Betyg: 8,7

Hela maskinen skvallrar om att det är tuffa uppgifter som är i fokus. Den är stor, tung,  kraftfull och ser robust ut. Bjuder dessutom på många finesser.
Styrka:  Ligger i toppskiktet när det handlar om kraft. Hård belastning påverkar inte motorvarvet nämnvärt. Helhet och detaljer verkar vara av hög kvalitet.
Hantering:  Alla kraftiga maskiner levereras med stödhandtag och det ska sättas på maskinkroppen. Det hjälper vid tuffa uppgifter. Om man håller på den lösa ringen längst ut på chucken är det lätt att styra maskinen när man skruvar.
Ergonomi:  Maskinen är delvis klädd med gummi, även batteriet. Det ger ett fint grepp och skyddar från slag och stötar.
Kontrollmätt vikt: 2,4 kg
Pris: 4 390 kronor
www.aeg-powertools.se
08-24 60 30

Milwaukee
M 18 CPD
Betyg: 9,1  BÄST I TEST!

Effektiv, stark och uthållig. Borstlös motor som enligt tillverkaren ger lång livslängd och underhållsfrihet under tiden. Snabbast och effektivast i alla deltester.
Styrka:  Stark och effektiv motor som i stället för borstar har magneter vilket ger tyst gång. Klarar hård belastning utan att bli varm.
Funktion: Bra momentinställning. Batteriladdaren passar en rad olika batterier från Milwaukee.
Hantering: Bra och tydliga reglage så man enkelt ser hur maskinen ska ställas in för aktuellt arbete. Batteriindikator. Bälteskrok gör att du kan ha händerna fria när du t.ex. klättrar på en stege. Chucken skuggar ljuset från lampan.
Ergonomi: Maskinen är ganska tung och det belastar händer och armar. Handtaget är bra och man kan montera ett stödhandtag.
Kontrollmätt vikt: 2,4 kg
Pris: 4 810 kronor
www.milwaukeetool.se
08-24 60 30

Hos Prisjakt kan du jämföra borrmaskiner och priser. 

Hitachi
DV 18 DSDL
Betyg: 8,6

Även Hitachis skruvdragare är en proffsmaskin. En bra och praktiskt detalj är att man kan ladda batteriet från bilens uttag, men det är bara en av flera finesser.
Styrka: Är bland de främsta när det handlar om styrka och effektivitet. Vi borrade testhålen snabbt och utan några protester från maskinen.
Funktion: Bra moment med tydlig skillnad mellan de olika stegen. Lampan sitter under chucken och det orsakar skuggor där man ska borra.
Hantering: Längst fram på chucken finns en metallring som man kan hålla i när man skruvar. Det ger stabil skruvning. Levereras med bälteskrok och handledsband.
Ergonomi: Bland testets tyngsta. Bygeln (kroken) är bra för då kan man hänga ifrån sig maskinen under jobbet. Momentet är trögt, men det slits säkert med tiden. Extra handtag medföljer.
Kontrollmätt vikt: 2,4 kg
Pris: 4 800 kronor
www.hitachi-powertools.se
08-598 999 00

Bosch
PSB 18 LI-2
Betyg: 6,7

Visserligen en detalj, men placeringen av lampan ovanför batteriet ger ett bra skuggfritt ljus.  Önskvärt även på andra maskiner.
Styrka:
Batteriet är på 1, 5 Ah, men det följer med två batterier så arbetet behöver inte avbrytas. Vid hård belastning slår överbelastningsskyddet ifrån. En klen maskin.
Funktion: En skruvdragare med förmåga att borra i lite tuffare material ibland. En bra allroundmaskin. Perfekt ljus från lampan ovanför batteriet.
Hantering: Självlåsande chuck med enkel och tydlig momentinställning så att kraften kan anpassas efter uppgiften. Hela maskinen kan ställas i laddaren.
Ergonomi: En lätt och smidig maskin perfekt för lite mindre krävande uppgifter även om den klarar tuffare jobb. Behagligt handtag med halksäker beläggning. Bra ergonomi men små muskler.
Kontrollmätt vikt: 1,6 kg
Pris: 1 995 kronor
www.bosch.se
08-750 18 20

Ryobi
LCDI 18022
Betyg: 6,5

Maskinen klarar av de olika testuppgifterna fint, även om kraften inte är jämförbar med de dyrare i testet. En härlig skruvdragare som även kan borra.
Styrka: Vid hård belastning saktar motorn in men fortsätter. Uthålligheten avgörs av batteriet och 1,4 Ah är inte mycket. När 32 mm-borren fastnade kunde maskinen inte lossa den.Funktion: En fin allroundmaskin som är bra till många uppgifter, dock inte alltför tuffa.
Hantering: Självlåsande chuck. Ingen lampa. Gummibeläggningen får maskinen att ligga still även om den läggs på en sluttande yta. Batteriet passar till andra maskiner i serien One+.
Ergonomi: Relativt lätt maskin och det gör arbetet mindre påfrestande. Bra gummiklätt skaft. Lite vasst reglage för varvriktning. Lätt att byta batteri.
Kontrollmätt vikt: 1,9 kg
Pris: 1 799 kronor
www.ryobitools.se
08-24 60 30

EGBHP 188BK
Black & Decker
Betyg: 7,1


Bra som multimaskin – robust med lampa, självlåsande chuck och kraft. Lättskött.
Styrka:
Klarar våra tester, men det är lite segt när belastningen är stor och materialet är hårt. Det inte lätt att hävda sig bland de stora, men priset är mycket lägre.
Funktion: Som multimaskin i hemmet klarar den att borra och skruva i de flesta material. Chucken griper 13 mm skaft och den kan borra 38 mm hål i trä. Det är klar skillnad mellan momentlägena och man kan därför ställa in lagom styrka för att försänka en gipsskruv utan att den bryter gipskartongen.
Hantering: Lättskött skruvdragare med förnuftigt låg vikt och bra knappar och reglage.
Ergonomi: Låg vikt och bra grepp som passar även mindre händer. Inget stödhandtag, men det behövs inte med tanke på maskinstyrkan.
Kontrollmätt vikt: 1,7 kg
Pris:1 899 kronor
www.blackdecker.se
031-68 60 60

Så här tolkas resultatet!

9-10 Toppkvalitet
Inga anmärkningar

7-8 Mycket bra
Utmärkt kvalitet

4-6 Medel
Genomsnittsprodukt

2-3 Dålig
Under medel, bör undvikas

0-1 Usel
Låt bli – köp inte!

Flera av dessa testade skruvdragare är mycket starka, men styrkan går ut över vikten. Efter en halvtimme är du trött i armen och handleden. Den tunga och kraftiga 18-voltaren ska du köpa om du ska borra i betong och tegel och inte orkar släpa på en förlängningssladd. Men då ska du också komplettera med en 10,8-volts skruvdragare att använda för skruvning. Den är både mindre och lättare.

Några av skruvdragarna är rena allroundmaskiner, men de har inte samma styrka som de modeller som säljs till yrkeshantverkare och är kanske lite för tunga i längden. Det finns ju många smidigare skruvdragare med 14-volts- eller 10,8-voltsmotorer att välja bland.

Av: Gör Det Själv, 14 augusti 2013

 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar