Håll ordning på dina verktyg

Handen på hjärtat, vet du egentligen var du har dina verktyg? Om svaret är nej får du här tio tips som hjälper dig hålla ordning på dem.


<!– –>Verktyg är en av de saker som man använder överallt i ett hus och därför kan de också befinna sig lite var som helst, precis som nycklar, kom ihåg-lappar och barn. Visst skulle allt vara så mycket enklare om man hade lite koll på verktygen, men hur?

Svaret varierar, beroende på hur det ser ut i ditt hem och vad du har för behov. Men med tanke på hur många olika varianter av verktygsförvaring som existerar vore det konstigt om det inte finns någon lösning som passar just dig. Här är tio varianter!

Magnetlist att fästa verktygen på finns hos Jula.

1) En listig lösning

En enkel lösning på verktygsproblemen kan vara att sätta upp några magnetlister att fästa verktygen på. Sådana finns på många ställen, exempelvis hos Jula. Längd 50 cm; pris 49 kr.

Verktygstavlan av galvaniserat stål kommer från Raaco.

2) Gör en tavla

Har du gott om utrymme kan du placera verktygen uppåt väggarna. Raaco har verktygstavlor av galvaniserat stål som mäter 52×44 cm. Du sätter ihop dessa till önskad storlek och kompletterar med olika krokar, klämmor och hållare beroende på vilka verktyg du har. Det finns även plastlådor till skruvar och andra småsaker. Finns bland annat hos Clas Ohlson; själva tavlan kostar där 129 kr.

3) Flyttbart verktygsbord

Vertygsbord som rullar finns hos Biltema.

Ett rullbart verktygsbord kan vara användbart i såväl hobbyrummet som garaget. Detta bord från Biltema har en justerbar höjd på 840-1150 mm och är vridbart i 360º. Bordsytan mäter 75×54 cm, är försedd med en svart räfflad gummimatta och har fack för hylsor, skruvar, muttrar etc samt hål för verktyg. Underredet har fyra tvåtumshjul och är justerbart i bredd. Maximal kapacitet 75 kg; pris 299 kr.

4) Verktygslåda på hjul

Rullande verktygslåda finns hos Clas Ohlson.

Med Keter Master Cart får du en rullande verktygsförvaring. Den har två verktygslådor, varav den övre är löstagbar liksom förvaringslådan i dess front. Båda lådorna innehåller löstagbara verktygstråg. Underdelen har plats för handmaskiner. Totalmåttet är 45x26x62 cm och priset 398 kr hos Clas Ohlson.

5) Flexibelt med bälte

Ett ergonomiskt utformat bälte sparar ryggen. Finns hos Fristads.

Det finns gott om snickarbälten av olika modeller att välja bland. Fristads Ergo-bälte är ett ergonomiskt utformat bälte som ska ge bra avlastning för höft och midja. Det är tillverkat i två skikt, med en utsida av läder och en överlappad insida av mjukt spaltskinn. Du köper till de fickor och hållare du önskar – det finns ett 20-tal att välja bland – och monterar dem enkelt på en 40 mm bred nylonrem. Själva bältet kostar cirka 475 kr.

6) Bäst med väst?

Ha verktygen nära till hands med västen från Snickers.

Med en verktygsväst har du alla verktyg nära till hands. 4294 Flexi Toolvest från Snickers är en flexibel sådan. Den har kardborrfästen för Snickers avtagbara hölster- och verktygsfickor, samt integrerad expander så att västen kan utvidgas om du vill ha en tröja eller jacka under. Breda axelband fördelar vikten och gör arbetet bekvämt; ett justerbart ergonomiskt bälte avlastar axlarna. Flexi Toolvest finns i fem färger och kostar cirka 490 kr.

7) Ett blått skåp

Ett blått skåp för verktygen finns hos Biltema.

Varför inte organisera verktygen i ett blått skåp på hjul? Biltemas verktygsvagn är gjord av perforerad, 1,5 mm tjock stålplåt, epoxylackad i blått. Den har stålrörsben och svängbara hjul, varav ett med broms. Själva skåpet mäter 60x90x39 cm. Hela vagnen är 155 cm hög, väger 40 kg och kostar 1 398 kr. Du kompletterar sedan med önskade krokar och hållare – det finns ett 20-tal olika att välja bland.

8) Rullbar verktygsbänk

Mobil arbetsbänk finns hos Bahco.

Bahco 1445L-SP är en pulverlackad mobil arbetsbänk gjord i formbeständigt verktygsstål. Den har fyra lådor med förstärkt botten som kan dras ut helt i båda riktningar, samt ett förvaringsutrymme med två hyllplan. Arbetsytan är en skiktlimmad 30 mm bänkskiva. Rullvagnen är en 110 cm lång, solid konstruktion som tål 300 kg – en smart idé för dig som vill vara flexibel eller har ont om plats. 1445L-SP kostar cirka 9 500 kr.

9) Allt i ett paket

Verktygsvagn med verktyg finns hos Teng Tools.

Den som vill slå på stort kan köpa en verktygsväska eller en verktygsvagn komplett med verktyg för aktuella ändamål, så är förvaringen löst med en gång. Finns bland annat hos Teng Tools, som har ett stort antal modeller i olika prisklasser. Modellen 10624 innehåller en verktygssats om 715 delar, omfattande ”just about every tool most people will ever need”, placerade i en montörvagn och två verktygslådor (totalt 19 lådor, varav åtta är tomma). Pris cirka 20 000 kr.

10) Tänk på medhjälparen

Även små medhjälpare behöver hålla reda på sina verktyg. Det här bältet finns hos Clas Ohlson.

Har du en medhjälpare i mindre format därhemma? Juniorens verktygssats finns hos Clas Ohlson och är ett snickarbälte i polyester som är färdigpaketerat med det mesta som behövs: 8 oz hammare, kombinationstång, vattenpass, vinkelhake, 3-meters måttband, penna, stjärnmejsel, spårmejsel, samt modellsåg för trä/metall/plast. Kostar 99 kr; finns även utan verktyg för 69 kr.

Köpinformation

Bahco, www.bahco.com
Biltema, www.biltema.se
Clas Ohlson, www.clasohlson.se
Fristads, www.fristads.se
Jula, www.jula.se
Snickers, www.snickers.se
Teng Tools, www.tengtools.se, www.luna.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vi i villa tipsar dig

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar