Klipp grönt – miljömärkta gräsklippare

Gräsklippning förknippas ofta med buller och avgaser. Men nu kommer de miljömärkta gräsklipparna på bred front.


Gräsklippning ger bra motion

Eftersom det tar längre tid att tillverka en cylindergräsklippare blir slutpriset lite högre än för en rotorgräsklippare. Men cylinderklipparen är mycket bättre för gräsmattan, menar Joakim Ström på ALKO Ginge. – Titta på alla golfbanor. En gräsmatta mår allra bäst av att bli klippt av en cylindergräsklippare. Då får strået en plan snittyta och vätskeförlusten i strået blir inte så stor. Det ger i sin tur starkare, friskare och grönare gräs.

– Rotorgräsklipparen däremot slår av gräset istället för att klippa av det. Då blir snittytan lite taggig, vilket gör att vätskan i strået och gräsroten inte stannar i samma utsträckning. Strået tappar lyster och färg och utsätts lättare för skadeangrepp, säger Joakim Ström.
En väl inställd cylinderklippare klipper av gräset på ett annat sätt, instämmer Bengt-Göran Pripp på Svensk Maskinprovning AB.

– Å andra sidan kan gräset inte bli hur långt som helst med en cylinderklippare – här krävs att du klipper oftare än med en rotorgräsklippare.

Det första gröna stråna börjar spira, och grannarna sneglar på varann – vem klipper först i vår? Ta det lugnt, manar sakkunskapen. Och klipp framförallt inte gräset för lågt de första gångerna på våren – gräsmattan behöver hämta sig efter vintern. Gräset växer som mest under första delen av säsongen. Då är rådet att klippa en till två gånger i veckan. Under sommaren, när tillväxten minskar, behöver däremot gräset inte klippas lika ofta. Under sensommaren ökar så tillväxten igen, för att avta under hösten.

Rotorklippare vanligast, cylindern skonsammast

Det finns ännu en faktor som talar till cylinderklipparens fördel. Många är som bekant allergiska mot gräs, och vid gräsklippning sprids mycket allergener i luften. När gräset slås av med en rotorklippare sprids allergener i högre grad än med en cylinderklippare.

– När grässtrået klipps i många små bitar strömmar allergener ur dem. Ett sätt att minska mängden allergener är att använda cylindergräsklippare som pressar ner det avklippta gräset i marken (av mulchertyp). Klippet sugs då upp av jorden väldigt fort, berättar Ann-Britt Sörensen på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.

– Andra praktiska tips som underlättar livet för gräsallergiker är att klippa gräset en måndag, så lugnar det ner sig till helgen då man är ute i trädgården. Det finns också speciella gräsblandningar som inte växer så fort och inte bildar så mycket vippor och ax.

Mulcherklippare för allergiker

Allt fler miljögodkända gräsklippare finns nu i handeln. Men flertalet klippare har fortfarande föråldrade motorer.

– Det har inte hänt mycket inom området. Det är fortfarande samma sidoventils-teknik på många av motorgräsklipparna, framförallt hos de vanliga konsumentgräsklipparna, säger Bengt-Göran Pripp.

Bensin, etanol, el eller handkraft?

I miljömärkningen svanens märkningskrav ingår förutom utsläpp även vibrationer och buller.

– Svanen har världens hårdaste krav när det gäller avgaser från gräsklippare. En svanmärkt gräsklippare har dessutom en tystare gång och är vibrationstestad, säger Per Ribbing, projektledare för svanen på SIS Miljömärkning. Tätt följda av Klippo är GGP/Stiga Sverige den tillverkare som ligger längst fram vad gäller antalet miljömärkta gräsklippare, med bland annat en svanenmärkt etanoldriven gräsklippare och en fyrhjulsdriven åkgräsklippare.

– Miljöarbetet är viktigast för oss. Vi har sedan många år profilerat oss på miljöområdet och vill vara ledande här, säger Dick Thunell, VD för GGP/Stiga Sverige.

Enligt ett nytt EU-direktiv regleras nu utsläppen av koloxid, kolväten och kväveoxider för bensinmotorer upp till 19 kW.
Även buller är sedan några år tillbaka reglerat genom ett EU-direktiv. Alla gräsklippare ska idag vara märkta med ett LWA-värde, som står för ljudeffektnivå och är ett gränsvärde (det är detta buller som kan upplevas som störande av grannarna). Det är gräsklipparens arbetsbredd som bestämmer dess gränsvärde. Den ljudtrycksnivå, dB (A), som den som kör gräsklipparen utsätts för, ska finnas angiven i gräsklipparens instruktion. Även vibrationsnivån till händerna ska finnas med i denna.

Prislappen är dock en stötesten för många konsumenter.

– Folk vill gärna köpa miljömärkt men det är i slutändan plånboken som styr. Hittills har de miljömärkta produkterna varit lite dyrare. Men i vår planering finns produkter som kommer att bli mer prisintressanta.

Vilken gräsklippare passar dig?

Handgräsklipparen – miljövänligast. Bra motion för dig med liten gräsmatta.

Motorgräsklipparen – för större tomt.

Åkgräsklipparen – för riktigt stora ytor.

Uppsamlarklipparen samlar avklippt gräs i behållare. Bra om du klipper ofta.

Mulcherklipparen/bioclip – och sido-utkastaren finfördelar gräset och sprider det – som gödning. Passar dig som klipper mer sällan.

Marknadsöversikt/gräsklippare

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Gräsklippare.  

Åkgräsklipparen – bekväm och kul

Har du en riktigt stor gräsmatta sparar åkgräsklipparen mycket tid. Ofta är de dessutom både lätta och roliga att köra. Både manuella och automatväxellådor finns i handeln. Välj mellan olika funktioner såsom multiåkgräsklippare för vanlig klippning eller mulcherklippning, frontklippare eller bakåtkastande klippare.
Hittills är GGP Sweden AB den enda tillverkare som kan erbjuda en miljögodkänd åkgräsklippare. Med fyrhjulsdrift och tillbehör för åretruntanvändning hamnar prislappen på 94 495 kronor.
Åkgräsklipparen MR 345 från Andreas Stihl (bilden intill) har bland annat uppsamlare med ljudsignal för tömning, vilken kan ske utan att föraren behöver gå av maskinen. Kan även användas för att samla upp löv när hösten kommer (rekommenderat cirkapris 21 990 kronor).


Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Gräsklippare.

Lättstartad mulcherklippare

Produktnamn: MB 2 RT
Tillverkare: Viking, tel 0302-248 00, www.stihl.se
Typ av gräsklippare: Biogräsklippare (motor),
mulcherklippare
Klippbredd: 46 centimeter
Framdrivning: Självgående, framhjulsdrift
Motoreffekt: 5 hk
Vikt: 26 kg
MIljömärkt: Nej
Övrigt: Lättstartad, ett enda drag i snöret startar motorn. 4-taktsmotor med en växel. Fällbart handtag för enkel transport och förvaring, inställning av klipphöjden i fyra olika lägen. Vridbart chassi i stålplåt med bärhandtag fram.
Konsumentpris: 4 490 kronor

 
Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Gräsklippare.  

För små till medelstora ytor

Produktnamn: IZY 46 S
Tillverkare: Honda Power Equipment Sweden AB, tel 020-24 46 00, www.hondapower.se
Typ av gräsklippare: Motorgräsklippare, uppsamlarklippare (60 liter)
Klippbredd: 46 centimeter
Framdrivning: Självgående, bakhjulsdrift (en hastighet)
Motoreffekt: 3,3 kW / 4,5 hk
Vikt: 32 kg
MIljömärkt: Nej
Övrigt: Stålchassi, kullagrade hjul, knivbroms
Konsumentpris: Riktpris 4 960 kronor


Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Gräsklippare.

För större gräsytor

Produktnamn: Husqvarna R 152 SV
Tillverkare: Husqvarna AB, tel 036-14 65 00, närmaste återförsäljare tel 0771-14 65 00, www.husqvarna.se
Typ av gräsklippare: Motorgräsklippare uppsamlarklippare, sidoutkastare och mulcherklippare i ett. Uppsamlarens volym 75 liter.
Klippbredd: 53 centimeter
Framdrivning: Självgående variabel hastighet 0-5,0 km/h
Motoreffekt: 4 kW / 5,5 hk
Vikt: 40 kg
Miljömärkt: Nej
Övrigt: Klippaggregat i stål. Steglös körhastighet. Fällbart komfortstyre med samlade reglage. Gummihjul med kullager. Finns även med knivbroms som stoppar kniven utan att stoppa motorn. Två års garanti.
Konsumentpris: Kampanjpris till och med 30/7 4 700 kronor. Ordinarie pris 5 700 kronor.


Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Gräsklippare.  

Etanoldriven gräsklippare för god miljö

Produktnamn: Multiclip PRO 53 S Etanol Svan
Tillverkare: GGP Sweden AB, tel 0140-677 00, www.stiga.se
Typ av gräsklippare: Etanoldriven rotorklippare, mulcherklippare
Klippbredd: 51 centimeter
Framdrivning: Självgående, framhjulsdrift
Motoreffekt: 4,5 kW / 6 hk
Vikt: 36 kg
MIljömärkt: Miljögodkänd med Svanen
(licens nr 340 005)
Övrigt: Aluminiumchassi, 20 års garanti på chassi (innebär att chassi ersätts med nytt om det spräcks). Drivs med etanol av miljöskäl – billigare än bensin och bidrar inte till växthuseffekten.
Konsumentpris: 9 495 kronor


Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Gräsklippare.  

Tyst och avgasfri gräsklippare för mindre tomt

Produktnamn: Flymo Roller Compact 340
Tillverkare: Electrolux Outdoor Products,
tel 036-14 67 00, www.flymo.se
Typ av gräsklippare: Eldriven klippare, uppsamlare (28 liter)
Klippbredd: 34 centimeter
Framdrivning: Nej
Motoreffekt: 1 500 W
Vikt: 13,5 kg
Miljömärkt: Nej
Övrigt: Ergonomisk utformning för att fungera bra i kuperad terräng. Gräset komprimeras i gräsbehållaren så att man inte behöver tömma den så ofta. Genom fönstret i uppsamlaren ser man när behållaren är full. Mönsterrullen böjer grässtråna i klippriktningen i snygga mönster, behovet av att trimma gräskanter minimeras.
Konsumentpris: Rekommenderat pris 1 595 kronor

Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Gräsklippare.

Lätt att manövrera

Produktnamn: Jonsered LM 2153 CMDAW
Tillverkare: Jonsered, tel 036-14 65 00, www.jonsered.se
Typ av gräsklippare: Motorgräsklippare, uppsamlarklippare 90 liter.
Klippbredd: 53 centimeter
Framdrivning: Självgående variabel hastighet 0-4,2 km/h
Motoreffekt: 5,1 kW / 7 hk
Vikt: 42 kg
Miljömärkt: Nej
Övrigt: Klippaggregat i stål. Steglös körhastighet. Fällbart komfortstyre med samlade reglage. Robusta hjul med kullager. Två års garanti.
Konsumentpris: 4 900 kronor.


Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Gräsklippare.  

Bensindriven motorklippare

Produktnamn: Dynamac DS48TH
Tillverkare: Dynamac Agent: Hako Ground & Garden AB, tel 035-10 00 00, www.hako.se
Typ av gräsklippare: Bensindriven gågräsklippare, uppsamlarklippare (60 liter)
Klippbredd: 46 centimeter
Framdrivning: Ja
Motoreffekt: 3,4 kW /4,5 hk
Vikt: 34 kg
Miljömärkt: Nej
Övrigt: Variabel central klipphöjdsinställning 28-75 mm. Stålkåpa, kullagrade bakhjul. Två års garanti.
Konsumentpris: 4 295 kr.

  Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Gräsklippare.

Självgående cylinderklippare

Produktnamn: Comfort Park 46
Tillverkare: AL-KO Ginge tel 031-57 35 80, www.ginge.com
Typ av gräsklippare: Cylinderklippare med bensinmotor, uppsamlare finns som tillbehör
Klippbredd: 46 centimeter
Framdrivning: Ja, klipparen är självgående
Motoreffekt: 2 kW / 3,5 hk
Vikt: 28 kg
Miljömärkt: Nej
Övrigt: Individuell reglering av klipphöjd i fem lägen. Uppsamlare finns som tillbehör. Tre års garanti.
Konsumentpris: 5 495 kronor.

 


Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Gräsklippare.

Framhjulsdriven rotorklippare

Produktnamn: Klippo Cobra S
Tillverkare: Klippo AB, tel 040-680 75 00, www.klippo.se
Typ av gräsklippare: Bensindriven rotorklippare, uppsamlare/mulcher (uppsamlarens volym 65 liter)
Klippbredd: 48 centimeter
Framdrivning: Ja, framhjulsdrift
Motoreffekt: 3,6 kW
Vikt: 41 kg
Miljömärkt: Nej
Övrigt: Finns även med elstart och som Pro, det vill säga avvibrering, kraftigare och renare motor, förstärkta detaljer, galvaniserade sidoskydd, stål-detaljer, galvaniserade och bekvämare handtag med mera.
Konsumentpris: 7 190 kronor
(7 190 – 8 990 kronor).


Vi i villa ger dig allt inom kök, bad och inredning. Gräsklippare.  

Klipper brett

Produktnamn: Toro Automatic 55
Tillverkare: Toro Agent: Hako Ground & Garden AB, tel 035-10 00 00, www.hako.se
Typ av gräsklippare: Bensindriven gågräsklippare, recycler, uppsamling, sidoutkast
Klippbredd: 55 centimeter
Framdrivning: AutoMatic Drive
Motoreffekt: 6 hk
Vikt: 38 kg
Miljömärkt: CARB-godkänd (CARB, California Air Resources Board, arbetar för att begränsa luftföroreningar)
Övrigt: Version finns med elstart. Två års garanti.
Konsumentpris: 4 995 kr.

Samtliga uppgifter i marknadsöversikter kommer från återförsäljaren/tillverkaren.

Av Maria Backman Foto Janne & Eva Olsson, ViV nr 4/2006

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar