Rätt redskap mot ogräset – Vi i villa testet

Att hitta ett perfekt redskap mot ogräs mellan stenplattor är verkligen inte lätt. I detta test visade fogborstarna bättre resultat än fogkratsarna. Men det gäller också att välja rätt längd på skaftet för en bra arbetsställning.

Det finns hårda och styva fogborstar vars borst är spetsig för att den ska komma ner mellan plattorna. På några borstar sitter det liten metallspets. För att använda den som fogkrats ska borsten vändas, vilket kan vara nödvändigt när borsten inte är tillräckligt effektiv.

Det finns också fogrensningsjärn och knivar i olika utföranden. Några har spetsiga ändar, andra är vinklade som en hake.

Både knivar och borstar finns med korta och långa skaft, och några säljs med multifunktionsskaft som passar flera verktyg och redskap från samma tillverkare.

Tyvärr var inget av redskapen i detta test perfekt.

Priserna är dock relativt låga och man har därför råd att prova sig lite fram för att hitta ett favoritredskap.

Vi i Villas trädgårdsskribent Lotte Bjarke som utförde testet, menar att tanken med fogborstarna är att man ska matta ut ogräset genom att såra de ytliga och synliga delarna. Rötterna kommer nästan aldrig med upp, oavsett vilket av testredskapen man väljer. Och det räcker aldrig med en enda insats. Du måste bearbeta ogräset många gånger.

Om vi ska peka på en testvinnare blir det en borste, och här konkurrerar den från Burgon & Ball med den från Gardena om titeln. Men skaften till dem är lite för korta, och de bör helst också kompletteras med en fogkrats.

Vad ska du välja?

Krats
Fördel: Bättre än borsten i breda fogar.
Nackdel: Hur man än bär sig åt, så drar kratsen med sig fogsand. I långa loppet medför det extra arbete eftersom ogräset tränger längre och längre ner i fogen och man ska dessutom borsta plattorna efteråt.

Borste
Fördel:
Man drar inte upp så mycket fogsand. Perfekt när fogarna är smala och kratsen inte kan komma åt.
Nackdel: Duger inte lika bra när fogarna är breda.

Så här testade vi och satte betyg

Vilket redskap ska man välja om man har en stenterrass på cirka 25 kvadratmeter och vill hålla det ogräsfritt? Den frågan ställde vi till ett antal tillverkare och bad dem samtidigt välja de fogkratsar och borstar som bäst uppfyller följande tre önskemål:

1.  Redskapet ska effektivt få bort olika slags ogräs, till exempel maskros, från fogarna utan att man kör redskapet fram och tillbaka flera gånger på samma ställe.

2. Redskapet ska vara lättskött och smidigt.

3. Redskapet ska vara ergonomiskt, så att ryggen inte belastas i onödan.
Betyget avgjordes av hur bra redskapet uppfyller dessa önskemål, inklusive skaftets längd – även om olika personer kräver olika skaftlängd.

Vi har inte testat slitage och livslängd.

= En besvikelse
= Acceptabel
= Bra
= Mycket bra
= Suverän

Lite svår

WOLF-Garten

Kombisystem bestående av:
Fogborste FB-M
Pris: 129 kronor
Fogkniv FK-M
Pris: 99 kronor
Multifunktionsskaft: Klicksystem. Monteras lätt. Långt skaft ZM 150
Pris: 139 kronor

Borste med långt skaft

Omdöme: Multifunktionsskaft av läckert trä. Verkar lite löst, precis som om kopplingen är på väg att släppa. Ingen fogkrats. Vinklingen av borsten i förhållande till skaftet är avig och gör det svårt att arbeta med den, främst för att kraften inte överförs optimalt från skaft till borste.

Kniv med långt skaft

Omdöme: När kniven har satts fast känns redskapet löst och ostadigt. Knivens vinkel i förhållande till skaftet är avig och gör det svårt att arbeta med kniven.

Långt skaft och stark

Burgon & Ball

Stenplatteborste 7151-131
Med långt skaft, 160 cm
Med kort skaft, 50 cm
Pris: 198 kronor/st

Borste med långt skaft

Omdöme: Läckert träskaft som tyvärr känns lite tunt för att vara perfekt. Bra vinkel mellan borsten och skaftet gör att kraften överförs optimalt. Borsten har ingen fogkrats, men är stark, verkar rejäl och är effektiv. Det belönas med en delad förstaplats.

Borste med kort skaft

Omdöme: Läckert redskap med samma slags borste som den med långt skaft, men nu försedd med fogkrats. Borsten är inte bra med kort skaft, för det är svårt att överföra kraften ordentligt och mycket kraft går till spillo. Man får snabbt ont i ryggen.

Bra borste med långt och behagligt skaft

Gardena

Kombisystem bestående av:
Fogborste
Pris: 99 kronor
Fogkrats (kniv)
Pris: 129 kronor inkl. kort skaft
Multifunktionsskaft: Ett kort skaft, som ingår i priset, och ett långt på 130 cm som man kan byta. För att ta bort redskapet ska man lossa en skruv på skaftet. Det fungerar utan problem, men man får inte dra åt skruven för hårt.
Pris: Långt skaft 135 cm för 135 kronor, 150 cm för 185 kronor.

Fogkrats med långt skaftOmdöme: Känns rejäl, men vinkeln mellan skaft och krats är inte bra och det gör det svårt att använda kratsen.

Fogkrats med kort skaft

Omdöme: Kratsen fungerar bättre med kort skaft, för här tycks vinkeln stämma och då blir det lättare att rensa. Det är en fördel att använda kort skaft eftersom man då kan kratsa med ena handen och dra upp ogräs med den andra.

Borste med långt skaft

Omdöme: Multifunktionsskaft av metall med en beläggning som känns skön och som ger bra grepp för händerna. Skaftet borde vara lite längre. Det är en fördel att skaftet är lite böjt upptill eftersom det gör det mer ergonomiskt. Bra, kraftig borste som tyvärr saknar krats.

Borste med kort skaft

Omdöme: Borsten är densamma som till långt skaft, men med kort skaft fungerar den inte bra. Arbetet är besvärligt och man blir lätt trött.

Skön men ineffektiv

Fiskars

Plattrensborste QuickFit
Pris: 155 kronor
Skaft: QucikFit 145 cm
Pris: 170 kronor

Borste med långt skaft

Omdöme: Multifunktionsskaft av metall med en beläggning som känns skön och som gör att händerna inte glider på skaftet. Känns lite ostadig. En ring ska skjutas bakåt och sedan kan redskapet frigöras. Det låter enkelt men det är det inte. Lång borst i förhållande till de övriga i testet. Kanske är det just borstens längd som gör att den känns lite sladdrig att arbeta med och inte är så effektiv. Fogkrats finns på borsten.

Dubbelt järn

De Wit

V-rensjärn
Skaft: 140 cm
Pris: 209 kronor

Krats med långt skaft

Omdöme: Läckert, starkt skaft som känns skönt och verkar kraftfullt. Bra längd. Fogrensningsjärnet har knivar i två bredder för olika fogbredder. Det är lätt att arbeta med redskapet, bland annat tack vare vinkeln mellan järn och skaft. Men järnet fungerar inte optimalt med ett så långt skaft och därför ger vi endast tre villor.

Köpinformation:

WOLF-Garten:  MTD Trädgårdsmaskiner, www.wolf-garten.se,
tel. 0515-171 00

Burgon & Ball: Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik, www.lillafiskaregatans­tradgardsbutik.se, tel. 046-590 00 30

Gardena: www.gardena.se, tel. 036-14 65 00

Fiskars: www.fiskars.se, tel. 042-36 11 00

DeWit: Trädgårdsgrossisten, www.tradgardsgrossisten.se, tel. 046-24 81 75


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar