Såga med batteri – Vi i Villatestet

I samarbete med tidningen Gör det själv presenterar vi i varje nummer tester av verktyg för villaägaren! Först ut är test av batteridrivna kedjesågar som blir allt vanligare i takt med att batterierna blir både lättare och starkare.


En batteridriven kedjesåg har inte bensinsågens styrka. Och den kan inte heller arbeta nonstop i flera timmar som en elsåg. Men för de flesta villa-ägare är den fullt tillräcklig.

Det är stor skillnad mellan de olika sågarna i testet. Ingen batterisåg är billig – du kan lätt hitta både elsågar och bensinsågar som är billigare. Men du slipper bensinångor och sladdar. Och tänk på: Ju mer sågen ska kunna användas till, desto dyrare blir den.

På viivilla.se kan du läsa mer om de olika sågarna.

Så här gjordes testet:

Styrka väger vi in med 30 procent. Vi har fällt träd och följt anvisningarna för respektive såg. Det innebär att de större sågarna har fått kämpa med 10-20 centimeter tjocka stammar medan de mindre har fått fälla 5-10 centimeter tjocka träd. Det har gett oss en bra uppfattning om hur mycket en såg orkar och hur uthållig den är.

Funktion väger vi in med 25 procent. Vi har tittat på svärdlängden, hur bra locket för påfyllning av kedjeolja sitter och om sågen har ett kastskydd. Vi har sett efter hur snabbt kedjan stannar när kastskyddet har utlösts. Vi har också sett efter om sågen har barkskydd (nosskydd).

Hantering väger vi in med 25 procent. Vi har sågat, kvistat och undersökt hur man sträcker kedjan och byter den. Vi kollade också hur enkelt eller svårt det var att fylla på olja, som bör kunna utföras med handskar på. Och vi har förstås tagit loss batteriet, laddat det och satt det på plats.

Ergonomi väger vi in med 20 procent. Hur tung är sågen? Känns den välbalanserad? Vibrerar den mycket? Hur är den att hålla i – även längre stunder? Bra placerade reglage är ett plus.

Så här tolkas resultatet

9-10 Toppkvalitet
Inga anmärkningar

7-8 Mycket bra
Utmärkt kvalitet

4-6 Medel
Genomsnittsprodukt

2-3 Dålig
Under medel, bör undvikas

0-1 Usel
Låt bli – köp inte!

Fler batterier passar

GKC1820L
Black & Decker

Har du redan en 18V skruvdragare från Black & Decker passar batteriet – då kan du spara in på att inte köpa särskilt batteri till sågen.

Styrka: Sågen imponerar inte direkt, men klarar trots allt uppgifterna i testet. Den strävar på även om det kostar en hel del när det gäller uthållighet.

Funktion: Med denna kedjesåg kan man lätt frestas att såga grövre träd.  Men den trivs bäst med mindre stammar och tuktning av grenar och buskar.

Hantering: Alldeles för litet påfyllningshål för oljan. Man trycker på ett gummilock för att smörja kedjan. Kedjan spänns när två skruvar lossas och en tredje dras åt. Bökigt.

Ergonomi: Fin balans och låg vikt gör att man inte blir så trött i armarna. Man tenderar gärna att pressa på lite extra eftersom kedjan inte skär så lätt. Det går ut över händerna.

Effekt: 18 V, 1,5 Ah Li-jon
Vikt:
2,3 kg
Pris: 2 095 kronor
www.blackdecker.se
031-68 60 00

Överlägsen proffssåg 

MSA 160 C-BQ
Stihl

Kan utan problem kapa grenar, även om de är 20 cm i diameter. Imponerande! Gjord för yrkesanvändare som vill ha en tyst maskin.

Styrka: Snabb, stark och med en kedja som skär som i smör är detta den mest effektiva, lättarbetade och bästa batteridrivna såg vi har arbetat med.

Funktion: Långt svärd och väldigt bra kedja gör den ytterst användbar. Det är långt kvar till prestanda som hos bensinsågar, men det kommer säkert. Bra kvalitet och hög säkerhet.

Hantering: Föredömligt påfyllningslock med praktisk fånglina. Kan skruvas av och på även med handskar. Kedjan spänns snabbt utan verktyg.

Ergonomi: Relativt lätt trots storleken vilket gör att arbetet går lättare. Det gummiklädda handtaget ger fint grepp. Det främre båghandtaget gör att man håller sågen säkert.

Effekt: 36 V, 4,5 Ah Li-jon
Vikt:
4,9 kg
Pris: Från 6 380 kronor
www.stihl.se
020-555 666

Perfekt i trädgården

CST 2018-LI
Gardena

Denna lilla starka maskin ska hjälpa till i trädgården och det gör den med gott resultat och hög säkerhet. Priset är dessutom mycket attraktivt.

Styrka: Maskinen ger ett gediget och kraftfullt intryck trots sin storlek. Uthålligheten imponerar och man hinner mycket innan batteriet måste laddas.

Funktion: Riktigt kastskydd som på de stora maskinerna. Smidig, stark och uthållig nog för att kapa grenar och fälla mindre träd. Kan också användas till att såga ved.

Hantering: Stort lock och hål för påfyllning av olja och fånglina på locket. Tydligt lättavläst fönster så man ser när oljan tar slut. Kedjespänningen går snabbt – utan verktyg. Tvåknappssystem för att starta.

Ergonomi: Greppvänliga handtag och låg vikt inbjuder till långa arbetspass utan att man blir särskilt ansträngd.

Effekt: 18 V, 2,6 Ah Li-jon
Vikt: 3,3 kg
Pris: 2 240 kronor
www.gardena.se
036-14 65 00

Lätt och smidig

BUC 122RFE
Makita

En såg för byggarbetsplatser och trädgårdsjobb. Den arbetar fint med fällning av träd, beskärning av buskar. Smidig och lätt, men dyr.

Styrka: Två 18 V batterier på vardera 3,0 Ah innebär att du inte behöver vänta på laddning. Kvalitetsintrycket är bra, både för helhet och detaljer.

Funktion: Inget kastskydd, utan här har man satt ett spetsskydd som förhindrar att man kan sticka in svärdet i träet. Med tanke på priset borde sågen ha kastskydd.

Hantering: Oljelocket sitter lättåtkomligt. Det är stort och bra. Ingen fånglina men ett tydligt  fönster där man ser oljenivån. Lätt att byta batteri.

Ergonomi: Man får inte riktigt plats för två händer och det kan fresta dig att hålla med bara en hand. Det är farligt! Balansen är bra. Fint gummiklätt bakre handtag.

Effekt: 18 V, 3,0 Ah Li-jon
Vikt: 2,6 kg
Pris: 5 287 kronor
www.makita.se
08-50 58 19 00

Uthålligt batteri

RCS 36
Ryobi

Kedjan snurrar inte så fort men sågen kämpar på riktigt bra. Batteriet räcker länge, även vid grövre dimensioner.

Styrka: Man luras lite av den lägre hastigheten på kedjan, men sågen klarar utan problem stammar med en diameter på 20 cm. Kvaliteten på plast och detaljer är helt ok.

Funktion: Inget kastskydd utan ett monterat spetsskydd på svärdet. Det är önskvärt med ett kastskydd på en sådan här stor maskin, men då blir priset säkert högre.

Hantering: Oljepåfyllningen sitter under batteriet, och det är svårt att fylla på. Batteriet passar till många Ryobimaskiner. Säkerhetsknappen för strömbrytaren borde skjutas framåt istället för bakåt – det blev lite obekvämt i längden.

Ergonomi: Bra handtag som medger bra grepp i många positioner. Fin balans.

Effekt: 36 V, 2,6 Ah Li-jon
Vikt: 4,4 kg
Pris: 2 999 kronor
www.ryobitools.se
08-24 60 30

Stor och kraftig

AKE 30 LI
Bosch

Boschsågen kämpar om att vara kraftigast. Den matchen vinner den inte mot Stihl, men sågen imponerar och har ett bra pris.

Styrka: Inte lika uthållig som testvinnaren men kraften räcker till. Med tanke på priset kommer den säkert att locka många att välja den i stället för en bensinsåg.

Funktion: Riktigt kastskydd, barkstöd i metall och ett långt svärd. Kedjebroms som stannar kedjan på 0,1 sek. Det mesta man kan önska av en stor maskin.

Hantering: Maskinen kan mer än att såga av grenar. Oljepåfyllning sker ovanpå maskinen i ett stort lättåtkomligt hål. Batteriet passar i flera maskiner från Bosch. En relativt tung kedjesåg.

Ergonomi: Bra lättskötta knappar och gummiklädda handtag. Sågen är lite tung.

Effekt: 36 V, 2,6 Ah Li-jon
Vikt: 5,2 kg
Pris: Från 3 800 kronor
www.bosch.se
08-750 18 20

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vi i villa tipsar dig

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar