Gnistrande vit snö bäddar in trädgården i en vacker och skyddande skrud, men tyvärr faller snön även där vi inte vill ha den, till exempel på garageuppfarten. Plogbilens vallar som stänger in bilen är också ett gissel som är svårt att komma undan som villaägare.
Självklart har det stor betydelse var man bor, hur mycket kraft och energi man måste lägga på snöskottning. Bor man lantligt med stor tomt behöver man antagligen skotta mer än i tätorten, men på landet har man å andra sidan kanske tillgång till bra maskiner eller traktor. Längst ned i södra Sverige är vintern betydligt kortare och mildare än i det snörika norr. Samiskan har hundratals ord för snö, och lever man i en värld där snöns olika egenskaper i allra högsta grad påverkar ens vardagsliv, är det förstås inte så underligt.
För visst är det skillnad på snö och snö. Lätt, fluffig snö som nyss fallit en kall dag går ofta att bara borsta bort med en piassavakvast. Vårens tunga blötsnö kan däremot kännas övermäktigt tung att få upp på skyffeln.
Håll ryggen i form
– Varje år när den första riktiga snöfallet kommit, går telefonen varm på praktiken, berättar Sue Weber, leg. kiropraktor i Täby med 20 års erfarenhet av trasiga och trötta ryggar.
– Ofta har det varit en tuff höst med först trädgårdsarbete, sedan kanske en båt som ska tas upp, vinterdäck som ska på och slutligen, droppen som får bägaren att rinna över, tuff snöskottning. Är man otränad, eller har en skada sedan tidigare, är det lätt att ryggen blir överbelastad den här tiden på året.
Det allra bästa för att undvika problem med ryggen är enligt Sue Weber att regelbundet träna bålen, det vill säga rygg och mage. Exempel på bra sådan träning är Pilates eller den lite tuffare Core.
– Med bra mag- och ryggmuskler får du som en korsett av muskler som hjälper till att ge stadga åt ryggraden. De skyddar dig också till exempel om du halkar eller faller.
Börja lugnt och böj på knäna
Ofta har det snöat på natten, eller så har plogbilen varit ute tidigt och plogat in bilen. Men att börja dagen med intensiv snöskottning är ingen vidare bra idé, särskilt om man har eller har haft problem med ryggen. Även hjärtat bör startas försiktigt, det är särskilt viktigt om du har besvär sedan tidigare.
– Se snöskottningen som ett träningspass, tipsar Sue Weber. Värm upp försiktigt och passa på att spänna både mage och rumpa samtidigt som du skottar. Det ger både stadga åt ryggraden under tiden som du arbetar samt ”gratisträning”.
Precis som med grävning gäller det att inte ta för stora lass på skyffeln. Heller flera, lätta lyft än få tunga. En stor skyffel kan vara en nackdel, eftersom det blir alltför tungt.
Är det lätt snö är en så kallad snösläde perfekt, de röjer brett och tar mycket snö i bladet. En snöraka där man skjuter snön framför sig istället för att lyfta den är också ett bra alternativ.
– Måste du lyfta snön är det viktigt att du hela tiden håller ryggen rak, säger Sue Weber. Böj på benen och lyft med lårmusklerna. Arbeta helst så nära kroppen som möjligt med armarna. Vrid inte ryggen samtidigt som du lutar dig framåt. Ryggen är som allra svagast när du lutar dig fram och samtidigt lyfter. Måste du vrida dig, vrid på hela kroppen, eller trampa helt enkelt runt.
Vila emellanåt
Ett vanligt misstag många gör, är att man inte slutar trots att det gör ont, berättar Sue Weber.
– Många är envisa och vill inte sluta förrän allt är klart. Det kan verkligen straffa sig, har du otur kan du få en skada som inte läker på hela vintern. Lyssna på din kropp, ta en paus eller hjälps åt, förmanar Sue.
Sue Weber har slutligen ett bra tips när du börjar bli trött i ryggen av skottningen.
– Ta en paus, sätt händerna i midjan med tummarna mot ryggraden och luta dig bakåt så att du tittar rakt upp i himlen. Upprepa gärna. Det är en bra rörelse för att vila ryggmusklerna. Alternativt kan du gå in en stund och lägga dig med uppdragna knän i 15 minuter.
Är skadan redan skedd, börja med att kyla området som gör ont i 15 minuter. Försök sedan att röra dig så mycket och varierat som möjligt under läkningsprocessen, men utan att överanstränga dig förstås. Undvik att sitta ned. Då läker skadan oftast snabbare.
Fem tips för skonsam snöskottning
1. Värm upp innan. Se skottningen som ett motionspass och starta både hjärtat och musklerna försiktigt. Detta är särskilt viktigt om det är kallt ute samt om du är otränad eller har fysiska besvär.
2. Lyft med benen. Det är lårmusklerna och armarna som ska arbeta, inte ryggen. Behåll svanken (neutral rygg), håll ryggen rak, böj på benen och var noga med att vrida hela kroppen, inte bara ryggen, när du tömmer skyffeln.
3. Vila emellanåt. Vissa saker måste bara få ta sin tid. Är det stressigt på morgonen, sätt väckarklockan lite tidigare, eller få både dig själv – och chefen – att acceptera att vädrets makter rår man inte alltid över.
4. Stretcha efteråt. Ett varmt bad är också en välförtjänt belöning och hjälper till att mjuka upp musklerna.
5. Be en granne hålla efter det värsta om du reser bort en längre tid under snösäsongen. Då slipper det bli övermäktigt tungt när du kommer tillbaka. Dessutom ser huset mer bebott ut om det är skottat, vilket minskar risken för inbrott.
Ge din rygg tre minuter om dagen och slipp ryggbesvär i framtiden! Enkelt och roligt program från kampanjen ”Straighten Up” kan du ladda ned gratis på kiropraktorsajten www.ryggraden.se/
Kuriosa – några samiska ord för snö
Habllek – Lätt, luftig dammsnö
Njáhtso – Blöt snö
Ridne – Snö i träden
Siebla – Genomblöt snö om våren
Sä ásj – Gammal, grov, lös snö, rinner som grovsalt
Tsievve – Hård snö som renarna inte kan gräva igenom
Tjarvva – Skare
Åppås – Orörd, mjuk snö