Välj rätt snöslunga

Innan du väljer snöslunga är det viktigt att du vet vilket behov du har. Hur ofta kommer den att användas? Hur mycket ska du röja varje gång?


Snöslungor finns i flera storlekar, utföranden och med ett stort antal finesser och funktioner. Men grundläggande är det två modeller – ettstegs- och tvåstegsmaskiner.

Ettstegsmodellerna är avsedda för snöröjning av små asfalterade infarter och liknande. Arbetsområdet är begränsat och funktionerna relativt få. Skoveln är i regel av stål och skyddas längst ut av en gummikappa. Skoveln samlar upp snön och slungar den vidare. Några är självgående med de flesta ska skjutas framåt.

På tvåstegsmodellerna är det tre olika delar som klarar dessa funktioner. En skovel som samlar in snön och hackar sönder den, en stark turbin eller fläkt som blåser ut snön och hjul eller band (larvfötter) som får snöslungan att flytta sig. Tvåstegsmodellerna är tyngre och större, mer komplexa och förstås också dyrare än ettstegsmodellerna. Å andra sidan är de effektivare, starkare och mer stryktåliga.

Innan du bestämmer dig bör du känna till de vanligaste nackdelarna med de billigare och enklare ettstegsmodellerna:

– Den gummiklädda skoveln orkar inte skära igenom hårt packad snö eftersom den helt enkelt saknar tänder.

– Eftersom skoveln arbetar tämligen snabbt i förhållande till skruven i tvåstegsmodellerna (vars enda uppgift är att mata turbinen med snö), är det stor risk att skoveln böjs eller skadas om den kommer i kontakt med en sten, vilket också orsakar ett kast i maskinen. Några ettstegsmodeller har en brytpinne eller brytbult som går av i sådana situationen så att skoveln inte skadas. Skulle skovel eller axel bli skev, så kostar det verkstadsbesök.

– Kastlängden är begränsad. Orsaken till detta är att skoveln på ettstegsmodellerna – trots att den snurrar snabbt – inte är lika snabb och effektiv som turbinen på tvåstegsmodellerna.

– Ligger det grus eller småstenar på infarten så kommer de att dras in i maskinen och kastas vidare, eftersom den gummiklädda skoveln skrapar längs marken.

– Det kan vara tungt att styra en ettstegsmodell, även om den inte väger mer än 35 kg. Det är faktiskt lättare att styra och manövrera en tvåstegsmaskin på 120 kg.

Ettstegsslungan är en kompromiss av olika funktioner och har därför begränsad kapacitet. Om arbetet i snösvängen för din del begränsas till en liten asfalterad infart, så är den intressant. Maskinen är mycket billigare än tvåstegsmodellerna, cirka halva priset, och väger inte mer än en tredjedel. Lägger man sedan till fördelen av att vara kompakt, så är ettstegsmodellen attraktiv.

Dödmansgrepp på alla snöslungor

Det krävs än så länge inget körkort för att arbeta med en snöslunga, men man ska förstås tänka på säkerheten. Alla modeller som säljs i Sverige ska ha ett så kallat dödmansgrepp. Om du släpper greppet om handtaget ska hjulen och den roterande skoveln/spiralen stanna.

Snöslungor är maskiner som drivs av el eller bensin (några går på diesel) och alla maskiner behöver förr eller senare service. Se därför till att det medföljer en instruktionsbok på svenska och ta reda på var du kan köpa reservdelar.

Om du räknar med att snöslungan kommer att användas ofta bör du titta på modeller som är flerväxlade och helst också har steglöst justerbar hastighet. Då ökas inte hastigheten även om turbinen går upp i varv för att kasta ut snön. Elstart är en annan praktisk finess. Då slipper du rycka i snöret för att starta motorn. Även om du använder handskar så är det skönt att några snöslungor har handtag med inbyggd värmeslinga.

Snöslungor med hjul eller band

De flesta snöslungor levereras med hjul. Titta på hjulen och uppskatta hur bra de kan ta sig fram i snön. Grovt däckmönster är ett plus. Några snöslungor kan beställas med band i stället för hjul. När snöslungan går på larvfötter arbetar den stabilare, och om du ska röja på ojämnt underlag är den absolut att föredra.

Värt att veta om snöslungor

1. De flesta snöslungorna är mycket driftsäkra men det finns några som avviker och inte är lika starka.

2. Snöslungans livslängd ligger mellan 15 och 30 år.

3. Rengör snöslungan efter användning. Om det fryser fast snö i turbinen kan utkastet fastna och remmen skadas. Dessutom måste man ställa in snöslungan efter det underlag den ska köras på – grus eller asfalt.

4. Snöslungor är bensinsnåla. För att hålla en normalstor villatomt ren från snö går det inte åt mer än cirka 5 liter bensin på en hel vinter.

5. Snöslungan bör stå i garage och förråd när den inte används. Man kan också köpa överdrag eller kapell till snöslungan om den måste stå utomhus hela året.

6. Snöslungor är effektiva. En tomt på cirka 600 kvadratmeter kan röjas på mellan 30 och 60 minuter beroende på om tomten är kuperad eller ej.

7. Vid skada ska man genast kontakta återförsäljaren för reparation eller för att skaffa en reservdel.

Hos Prisjakt kan du jämföra snöslungor och priser. 

Vinterns snöslungor:

Yanmar YSR 765 C/CS
Drivs med: Band
Motor: Yanmar 7 hk OHV
Kastlängd: 14 meter
Vikt: 95 kg
Joystickstyrning: Nej
Prisbild: 28995 kr
www.yanmar.se

Cub Cadet 730 TDE
Drivs med: Band
Motor: MTD Snow Thorx 90, OHV, 357 cc.
Kastlängd: Ej upplyst
Vikt: 119 kg
Joystickstyrning: Ja, för utkastet
Prisbild: 22000 kr
www.cubcadet.eu

Husqvarna ST 261 E
Drivs med: Hjul
Motor: Briggs & Stratton 1150-serie
Kastlängd: Ej upplyst
Vikt: 103 kg
Joystickstyrning: Ja, utkastarröret
Prisbild: 17800 kr
www.husqvarna.se

Briggs & Stratton BP-2132SE
Drivs med: Hjul
Motor: Briggs & Stratton 2100 Pro
Kastlängd: Ej upplyst
Vikt: Ej upplyst
Joystickstyrning: Nej
Prisbild: 27000 kr
www.safemotor.no

Stiga Snow Fox
Drivs med: Hjul
Motor: Briggs & Stratton 205 cc
Kastlängd: 9 m
Vikt:75 kg
Joystickstyrning: Nej
Prisbild: 10990 kr
www.stiga.se

Honda HSS 970 ETS
Drivs med: Band
Motor: Honda GX 270
Kastlängd: 16 m
Vikt: 120 kg
Joystickstyrning: Ja
Prisbild: 42900 kr
www.hondapower.se

Ariens ST 28 DLE DeLuxe
Drivs med: Hjul
Motor: Briggs & Stratton 1450 serie
Kastlängd: 15 m
Vikt: 133 kg
Joystickstyrning: Quick Stick
Prisbild: 22999 kr
www.ariens.se

Toro Power Max 8.26 OE
Drivs med: Hjul
Motor: Briggs & Stratton OHV 4-takt
Kastlängd: Cirka 14 m
Vikt: 101 kg
Joystickstyrning: Quick Stick
Prisbild: 13995 kr
www.hako.se

Vi i villa tipsar dig

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar