Vattna smartare i sommar

Din trädgård behöver vatten, inte minst om sommaren fortsätter som den har börjat. Men hur vattnar du på smartaste sätt? Här är elva skilda lösningar på dina bevattningsönskemål!

Alla har vi våra egna sätt att vattna i trädgården på och därför finns det också många olika lösningar inom bevattningsområdet. Kanske är det dags att tänka nytt? I vår guide hittar du idéer av de mest skilda slag: från strålpistoler via paket för droppbevattning till en automatvattnare som du kan skräddarsy utifrån din gräsmattas utseende.

1) Spruta på olika sätt

 

Strålpistoler av olika modeller och med olika funktioner finns det gott om. Har du svårt att bestämma dig, eller vill du vara maximalt flexibel i ditt vattnande, så har Clas Ohlson en modell från Cocraft i metall med nio olika strålmönster för 69 kronor. För platser som är svåra att nå finns en 90 cm lång stavsprinkler för 98 kronor. (Vill du ha steglöst reglerbart flöde har Gardena, Hozelock m fl sådana modeller.)

1) Spruta på olika sätt

 

Strålpistoler av olika modeller och med olika funktioner finns det gott om. Har du svårt att bestämma dig, eller vill du vara maximalt flexibel i ditt vattnande, så har Clas Ohlson en modell från Cocraft i metall med nio olika strålmönster för 69 kronor. För platser som är svåra att nå finns en 90 cm lång stavsprinkler för 98 kronor. (Vill du ha steglöst reglerbart flöde har Gardena, Hozelock m fl sådana modeller.)

2) Vattna långsiktigt

 

Om du blandar Hozelocks fuktlagrande gel med jorden i blomlådan, ampeln eller liknande, behöver du bara vattna en gång i veckan. När du vattnar, absorberar gelet vatten för att sedan släppa ifrån sig fukt jämnare och under längre tid utan att jorden torkar. Ett paket på 250 ml räcker till cirka 30 krukor och kostar 69 kronor. Finns även i en variant med inbyggd gödning.

3) Roterbar slanganslutning

Gardenas Original-system för bevattning fyller 40 år och en av årets nyheter är den nya, flexibla slanganslutningen. Den kan både rotera och vrida sig utifrån trädgårdsslangens rörelser, vilket gör att man ska slippa slangar som snor sig eller trasslar ihop sig. Pris cirka 99 kronor.

4) Vattna snyggt

Är designen viktig när du väljer vattenkanna kan du ta en titt på Camilla från Koziol. Den finns i fem färger, mäter 13x32x34 cm och är garanterat enkel att fylla. Kostar omkring 150 kronor.

Föredrar du något snyggt i rostfritt finns Aguo från Blomus i tre olika storlekar: 1,4, 3 och 5 liter. Pris cirka 650, 870 respektive 1 090 kronor.

Vill du sticka ut lite mer så satsa på Mosaik från Seletti, som har en stomme i zink klädd med mosaik. Den mäter 37x35x16 cm, görs i fyra färgkombinationer och kostar omkring 500 kronor. Finns bland annat hos inreda.com.

5) Flexibel vattenspridare

Med vattenspridaren Vortex 8:2515 från Hozelock kan du vattna på åtta olika sätt för alla former av gräsmatta och typer av bevattning: liten och stor halvcirkel, dimma, remsa, liten och stor cirkel, kvadrat och fjärrstråle. Den maximala ytan som kan täckas är 79 kvm. Vortex 8 är monterad på släde för att passa alla ytor och kostar cirka 154 kronor.

6) Sprid regnvattnet

Med en regnvattenspridare för stuprör kan man dra nytta av regnvattnet. Sådana finns lite varstans, bland annat på Jula för 179 kronor. Spridaren rullas ut av vattentrycket och tack vare två inbyggda rostfria fjädrar rullar den ihop sig automatiskt igen när det slutat regna. Materialet är väderbeständig vinyl och spridaren passar stuprör med en diameter mellan 75 och 110 mm.

7) Styr bevattningen elektroniskt

Den elektroniska bevattningstimern AC Pro 2701 från Hozelock är ny för i år. Timern har stora touchknappar och en interaktiv LCD-skärm vars menyer sägs fungera som hos en mobiltelefon. Du kan lagra 13 olika program för enkel åtkomst och även skapa ett bevattningsschema med upp till fyra olika program per dag. Som tillbehör finns en fjärrstyrd regnsensor som omgående ställer in vald bevattning när den känner av att det regnar. AC Pro 2701 kostar omkring 599 kronor.

8) Skräddarsy bevattningsytan

Med nya AquaContour Automatic från Gardena kan du automatisera bevattningen. Du placerar enheten på lämplig plats och täcker sedan in gräsmattan med hjälp av 50 bevattningspunkter. Punkternas längd och riktning lagras och på så vis sker bevattningen exakt där du vill ha den. AquaContour Automatic klarar upp till 380 kvm och finns i två varianter: en flyttbar (cirka 1 499 kr) som man kan lagra två olika ytor i och därmed använda på både fram- och baksidan, och en popup-modell (cirka 1 999 kr) som man gräver ner tillsammans med en matarslang.

9) Vattna i paket

Orbit, som i Sverige distribueras av Vertical Garden, har tre färdiga paket med allt du behöver för droppbevattning – ett för terrassen, ett för blomsterlandet och ett för köksträdgården. Paketen är enkla att sätta ihop och vill man bygga ut dem kan man köpa till delar. Bevattningssetet för köksträdgården inkluderar 15 nipplar för droppbevattning och 30 meter slang. Det kopplas enkelt direkt till vattenutkast eller vattenslang och har ett rekommenderat pris på 780 kronor.

10) För de allra minsta

Hoppat över vattenspridaren har vi väl alla gjort när vi var unga. Numera finns det givetvis specialutrustning för detta. Crazy Stacy från Gowi är en snigelliknande varelse som kan spruta mer vilda strålar ur sina antenner såväl som lite lugnare strilar ur snäckan. Den har koppling av gardenatyp, distribueras av Magtoys och kostar cirka 229 kronor.

11) Det ska va’ kul att vattna

Vad sägs om att vattna gräsmattan och ha kul samtidigt? Paddle splashers från Toys’r’Us för 150 kronor är ett bollspel och en sprinkler i ett. Två racketar och en sprinklerboll ingår. Räkna dock med att bli lite bevattnad själv också…

Mer information

Blomus, www.blomus.com, www.jsagenturer.se
Clas Ohlson, www.clasohlson.se
Gardena, www.gardena.se
Gowi, www.gowi.at, www.magtoys.se
Hozelock, www.hozelock.se
Jula, www.jula.se
Koziol, www.koziol.de, www.bolaget.net
Orbit, www.orbitonline.com, www.verticalgarden.se
Seletti, www.seletti.com, www.inreda.com
Toys’r’Us, www.toysrus.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar