Stora verktygsguiden

Välj rätt verktyg för att lyckas. Många projekt är lättare än du tror, menar Vi i Villas nya gör-det-själv-expert Anders Utsten. Under året kommer Anders att visa dig mängder av roliga hemmaprojekt. 


 

Hej Anders! Vem är du?  
Jag arbetar som frilansande ”media-journalist-snickare” vilket innebär att jag producerar bygg- och testreportage för tidningar och webb. Jag står då för såväl idé, foto och text som för byggnation. Tidigare har jag arbetat som byggnadsnickare på stora och små företag. Jag har också arbetat både framför och bakom kameran på SVT:s Gör-det-själv, Nya Rum och Sommartorpet.

Vad är ett bra nybörjarprojekt?
En mindre altan är bra, då får man göra väldigt många olika arbetsmoment, allt ifrån att gräva och gjuta stolpar till ”finlir” med staket. Tycker man det verkar svårt så varför inte ett enklare staket? Skulle man inte lyckas fullt ut är det ju ingen katastrof.

Vad har du själv för projekt på gång?

Jag inreder just nu en övervåning på ett nybygge, med nya väggar, golv och badrum. Jag håller också på med många spännande tester för tidningen Gör-Det-Själv.

Vad kommer du att göra i  Vi i Villa?
Vi har en rad intressanta projekt på gång. Allt ifrån att montera dörrhandtag till att bygga en altan, samt allt där emellan!

Small

Hyr du ditt hus, eller känner dig kanske inte så händig, kan du ju alltid lyfta luren och ringa efter hjälp. Men behöver du bara sätta upp en tavla eller fixa med någon möbel, kan det ändå vara bra att ha en liten uppsättning med verktyg.  

1. Hammare

Bra att ha till mycket, välj en som inte är för stor utan som kan passa till många användningsområden och som du kan använda även i trånga utrymmen där det kan vara svårt att komma åt.

2. Måttband/tumstock

Något att mäta med behöver man alltid. Väljer man ett måttband finns det modeller med en extra finess att mäta invändiga mått. Hultafors modell heter ”Talmeter” och har funnits i många år. Man kan också låsa måttbandet på aktuell avläsning.

3. Stubbmejsel , skiftnyckel och kniv

Har jag inte med mig min stubbmejsel känner jag mig lite naken! För 30 kronor får du ett verktyg som kommer rädda dig i många situationer. Nästan varje dag är det något som behöver skruvas och fixas med och då ligger den där i fickan, redo att användas. Fyra olika bits ingår, man vänder helt enkelt på hållaren för att få fram de olika bitsen. Har man dessutom den minsta sortens skiftnyckel i fickan och en slidkniv i bältet är man oslagbar!

4. Skruvdragare med Li-Ion batteri

Satsa på den nya batteritekniken även om maskinen skall vara billig, då håller batteriet längre och du slipper köpa nytt. Självlåsande chuck, två hastigheter och gärna lätt. Det är några saker du inte skall pruta bort, även om du bara ska använda maskinen då och då. Köp till bits och borr av hög kvalitet. 14,4 volt eller 18 volt är en pris- och behovsfråga.

5. Fogsvans

Finns från en femtiolapp och uppåt, behöver inte vara så märkvärdig men kontrollera att det inte är för grova tänder, då blir snitten inte så snygga.

Medium

Ett nyväckt intresse för glädjen av att skapa och bygga själv? Då är det dags att låta verktygslådan växa lite!  

6. Borrskruvdragare

En 18 volts maskin ger oftast mer kraft och ork. Kanske två batterier så du slipper vänta på nästa laddning? De flesta maskiner går att köpa med ett eller två batterier. Snabbladdare, lampa och 13 mm chuck för att klara lite tuffare jobb. Snygg design får du på köpet!

7. Cirkelsåg med anhåll och laser

För dryga tusenlappen får du en cirkelsåg som du använder till att klyva brädor och skivmaterial. Med sågen kan du även snygga till nederkanten på din nya träfasad som inte är vinklad och kapad på längden. Självklart perfekt till att kapa och klyva brädor när du bygger altanen.

8. Sticksåg

Här duger det med en mellanklass-modell som byggvaruhusen säljer. Tänk bara på att inte ”tvinga” sågen framåt, då är det svårt att såga enligt tänkt linje samt att du bränner träet. Köp dyra sticksågsblad, så märks det inte så mycket att du sparade in på själva maskinen.

Large

Nu är det allvar, det är slut med att ringa hantverkare. ”Gör-det-själv” är ledorden! Ska man dra igång större projekt ska man också ha bra verktyg, men inte nödvändigtvis dyra.  

9. Sänksågen

Sänksågen i kombination med linjal ger dig perfekta snitt som dessutom är helt spikraka. Det blir exakt varje gång med strålande resultat. Förvisso får man lägga cirka 3 – 5 000 kronor, men har du väl arbetat med sågen kommer du stå frågande till alla de som inte ännu hunnit köpa en! De flesta tillverkare erbjuder idag dessa sågar till varierande pris.

10. Snörslå

Nu kommer vi in på produkter som imponerar på grannarna! Snörslå med kalk ser till att reglarna hamnar rakt på golv, väggar och tak. Man markerar två punkter långt ifrån varandra (t ex där man vill resa en vägg). Dra ut snöret mellan de båda punkterna och ”slå” till med det infärgade snöret. Nu får man en helt rak linje som man kan sätta reglarna efter. Kostar från en femtiolapp och uppåt!

11. Borrskruvdragare med slag

En maskin med slag klarar tuffare väggar i betong. Bosch lilla tuffing Ueno Maxx går på knock direkt med sin pneumatiska slagfunktion (bra kraft). Vanliga borr passar inte men det finns att köpa till. Andra tillverkare erbjuder bra borrskruvdragare med slag, där vanliga borr och bits passar. Då är det 13 mm chuck och maskinen klarar relativt stora borr utan problem.

12. Multiverktyg

Detta är verktyget som löser de där problemen som du fick se dig besegrad av förut. Kapa, slipa och skär i trånga utrymmen. Längs golv, i konstiga vinklar och i positioner där armarna måste vikas åt alla möjliga håll. När du provat maskinen inser du hur mycket du har saknat den! Finns från cirka 600 kronor upp till     3 – 4 000 kronor.

Tips

Använd hörselskydd när du jobbar med elverktyg!

Skyddsskor med stålhätta och genomtrampningsskydd är en klok    investering.

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED CONTI-CUBE

”Grannarna planerar att skaffa en likadan modell”

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd har gjort succé i Europa. Nu lanseras det i Sverige. 

– Nu kommer inte djuren åt soporna längre, jag är supernöjd, säger en kund.
conti-cube

Soptunnor som blåser omkull, attraherar fåglar och skadedjur eller används av utomstående är vanliga problem för villa- och fastighetsägare. Många vill dölja sina sop- eller återvinningskärl genom att sätta upp tältliknande skydd eller bygga en träspaljé – men nu lanseras ett stilrent, väderbeständigt och låsbart sopkärlsskydd i Sverige.

CONTI-CUBE har sedan 2020 skapat och levererat sopkärlsskydd i Europa. Efter lanseringen blev succén snart ett faktum och produkten blev snabbt en vanlig syn hos villa- och fastighetsägare i både Polen, Österrike och Tyskland.

 – Jag tycker att de är otroliga, både visuellt och praktiskt sett. De har en solid konstruktion som inte påverkas ens av starka vindar, säger kunden Hanna från Polen. Hon berättar att hon tidigare behövt ha sina soptunnor stående inne i sin trädgård då djur annars tog sig in i dem, men nu kan hon äntligen ha kärlen ute vid gatan.

Vill du veta mer om kärlen? Klicka här.

Kan utökas efter behov

CONTI-CUBEs sopkärlsskydd håller enkelt och smidigt dina soptunnor och återvinningskärl på plats. De levereras i storlekar 120, 240 och 1100 liter och kan enkelt utökas efter behov på grund av sin modulära design. Skydden är i antracitfärg och du monterar det enkelt själv – något som kunden Michael från Österrike uppskattade.

– Jag köpte en dubbel uppsättning om 240 liter och är sjukt imponerad. Hålen var förborrade och monteringsanvisningen var på riktigt så välskriven att ett barn hade kunnat förstå den. Det finns inte någon produkt på marknaden som ens kan jämföras med den här. 

Fri frakt i Sverige

Sopkärlsskyddet är underhållsfritt och tillverkat av galvaniserat stål. Alla produkter tillverkas i EU och levereras utan fraktkostnad. Dessutom är det möjligt att välja till en låsbar modell. 

Carmen från Tyskland berättar att hela hennes grannskap har blivit nyfiket på hennes sopkärlsskydd och berättat att de planerar att införskaffa likadana.

– De ser väldigt moderna ut och allt gick supersmidigt från beställning till leverans. Jag kan inte säga något negativt alls, det är en toppenprodukt.

Klicka här för att läsa mer.

Om CONTI-CUBE Modernt sopkärlsskydd:

  • Tillverkat av stål
  • Väderbeständig
  • Kan bli låsbar – skydd för oönskad åtkomst (tillval)
  • CONTI-CUBE sopkärlsskydd gör att dina sopkärl ser mer eleganta ut
  • Kontakta CONTI-CUBE på telefon: 08–384413 eller mejl info@conti-cube.com

Läs mer och beställ CONTI-CUBE här

Mest lästa artiklar