10 tecken på att din katt verkligen älskar dig

Det kan vara svårt att läsa din katts signaler ibland. Men om du upplever något av dessa tio tecken är detta åtminstone säkert: din katt älskar dig!

1. Spinner högt

Vanligtvis spinner katter av flera olika anledningar, men när du hör ett extra högt spinnljud betyder det att din katt visar en mycket speciell kärlek till dig. När katter spinner så hjälper det dem bland annat att slappna av, samt att visa en känsla av tillfredsställelse.

2. Kärleksfulla bett

Det är lätt att se skillnaden mellan en katt som biter av kärlek eller om den biter av andra skäl. När katten biter av kärlek biter den försiktigt i din hand eller en del av din kropp medan du leker eller när du matar den.

3. Trampar och ger massage

När din katt ger dig uppmärksamhet genom att massera eller trampa med tassarna kan du vara säker på att den känner en djup tillgivenhet för dig, även om det görs med klorna framåt. Katten vet inte att det faktiskt kan göra ont, och försöker helt enkelt ge dig samma kärlek som du ger den.

Läs också: Sveriges friskaste kattraser – vi har hela listan

4. Visar magen

Ett sätt katten försöker få din uppmärksamhet på är när den kastar sig på golvet och rullar runt. Att visa magen är ett tecken på förtroende, eftersom de ofta inte visar de sårbara delarna av kroppen annars.

5. Blink, blink! 

Det sägs att katter ler med ögonen. Så om du en dag får ögonkontakt med din katt och den blinkar långsamt till dig, kan det betyda att den älskar dig.

6. Buffar på dig med sitt huvud

När katten ger dig ett kärleksfullt tryck med pannan är det ett tecken på att den verkligen älskar dig. Det är dess sätt att markera dig som en av sina egna, med doftkörtlarna som sitter runt halsen och huvudet. Detsamma gäller när din katt springer mellan dina ben, eller lägger sig bredvid dig och vill komma i kontakt med dig. Allt är ett tecken på kärlek och trygghet.

7. Slickar dig i ansiktet

När din katt slickar eller tvättar ditt hår eller ansikte är det ett av de tydligaste tecknen på vänskap och förtroende – din katt vill visa hur mycket den älskar dig. 

8. Drar hem döda djur

Även om det kan vara lite äckligt när katten vill dra in döda djur i huset, är det ett tecken på att den räknar dig till familjen – det är ett sätt att visa sin tillgivenhet till dig helt enkelt. 

9. Lyfter svansen högt

Din katts svans ger en stark indikator på vilket humör den är på. Ju högre den bär svansen, desto mer nöjd och glad är den. Och om katten stryker svansen mot dig är det för att den är extra kärleksfull.

10. Följer dig överallt

Det kan ibland vara lite irriterande, men om din katt följer efter dig överallt är det ett säkert tecken på att den gillar dig och vill vara där du är.

Källa: Idenyt.dk


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar