8 frågor om bergvärme

För den som funderar på att byta värmesystem är det många saker att ta ställning till. Här svarar Vi i Villas expert, Jan-Erik Nowacki på några grund­läggande frågor om bergvärme.


1. Vem bör välja bergvärme?

Den som har vattenburen värme och gör av med mer än 20 000 kWh på uppvärmning och varmvattenberedning.

2. Var placeras borrhålet?

Placera borrhålet cirka 4,5 meter från husväggen utanför pannrummet om det är möjligt. Glöm inte märka ut med en plåt på fasaden var hålet ligger och dokumentera det.

3. Blir det besvärligt under borrtiden?

Det blir besvärligt med ljudstörningar under borrningen. Vanligen klarar man att borra ett hål på en dag.

4. Vilken pump ska man välja?

Det är ofta viktigare att välja installatör än vad det är för specifikt märke på värmepumpen. Installatören får inte finnas för långt bort, bör ha ett gott rykte och gärna vara med i Svenska värmepumpföreningen. Väldigt udda värmepumpar från fjärran länder bör man vara extra försiktig med.

5. Använda gamla element?

Oftast kan man det faktiskt. Ibland är de gamla vattenburna radiatorerna dock för små och man måste förstärka dem. Speciellt i hus från 70-talet finns ofta små radiatorer som kräver väldigt höga temperaturer. Man kan antingen skaffa nya, större radiatorer, skaffa några fläktkonvektorer, lägga golvvärme eller montera så kallade elementfläktar.

Annons

6. Vad i skötseln är viktigast?

Att man håller koll på sin elförbrukning så att den inte springer iväg. Man bör också följa temperaturerna på köldbäraren som går ut till brunnen och kommer in igen efter brunnen. Om de temperaturerna sjunker från år till år är det ett tecken på att brunnen inte riktigt räcker. Om skillnaden mellan temperaturerna ökar kan det vara något som blockerar flödet. Om skillnaden istället minskar från år till år kan det bero på att värmepumpen börjar förlora sin effekt.

7. Hur fylls det slutna systemet på?

Det brukar sitta en liten ventil någonstans i pannrummet som går från kallvattensystemet till radiatorsystemet. När man öppnar den brukar det brusa lätt medan trycket i expansionskärlet ökar. Expansionskärlet ser ofta ut som en röd ballong av stål med en liten mätare på. Man ska fylla på tills de båda nålarna på manometern står mitt för varandra eller tills det börjar brusa vatten ner i golvbrunnen – då har säkerhetsventilen för radiatorsystemet öppnats.

8. När ska man lufta elementen?

Det är lämpligt att lufta elementen när det börjat brusa i något av dem eller när övre delen på något element känns kallt. Man tar den speciella elementnyckeln och öppnar ventilen medan man håller en kopp under – så när vattnet så småningom kommer hamnar det i koppen och inte på golvet.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar