Därför ska du inte tvätta bilen på uppfarten

Det är bekvämt och praktiskt att tvätta bilen på uppfarten – men det sker på bekostnad av miljön. Det här kan du göra istället, om du vill tvätta bilen mer miljövänligt!

Tvättar du gärna bilen hemma? Då är du inte ensam, det sker cirka 12 miljoner hemmatvättar om året i Sverige. Men kanske är det dags att ändra din tvättrutin? Hur bekvämt det än må vara att tvätta bilen hemma, skapar det konsekvenser för miljön. 

Därför ska du inte tvätta bilen hemma 

När du tvättar bilen på uppfarten eller på gatan utanför ditt hus löser bilvårdsprodukter upp miljöfarliga ämnen från din bil, så som olja, kemikalier och tungmetaller. Dessa rester sköljs sedan av när du spolar rent bilen, och åker rakt ner i dagvattenbrunnarna, och sedan ut till närmaste sjö och vattendrag. 

Läs också: Ta bort döda insekter från bilrutan – här är superknepet!

Så här tvättar du bilen miljövänligt 

  • Om du vill tvätta bilen själv kan du åka till en gör-det-själv-hall. Där finns det reningsutrustning och oljeavskiljare, som tar upp spillvattnet. Alla tungmetaller, föroreningar, oljerester och kemikalier hindras från att rinna ut i naturen. 
  • Eller så tvättar du din bil i en biltvätt (där det även där finns reningssystem som tar hand om smutsvattnet). 
  • Undvik att tvätta bilen på en asfalterad gata, tipsar Stockholm vatten och avfall. Om du trots allt ska tvätta bilen hemma ska du istället ställa bilen på en gräsmatta eller grusplan. Marken kan till viss del fånga upp föroreningar och bryta ner dem. Använd bilvårdsprodukter som är miljömärkta! Byter du glykol eller olja ska du lämna in resterna till en miljöstation eller återvinningscentral. 

Källa: Hållbar biltvätt, Stockholm vatten och avfall 


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar