Förvara däcken rätt i vinter – här är misstaget du ska undvika!

Förvarar du dina sommardäck i ett kallt, ouppvärmt garage? Det är fel! Så här ska du förvara däcken.

Brr! Innan vi ens hinner blinka är det kyla, snö och mörker som gäller igen. Dags att byta till vinterdäck med andra ord! Mellan 1 december–31 mars är det lag på vinterdäck om det råder vinterväglag. Men hur ska man förvara sommardäcken? Läs nedan!    

Läs mer här: Byta däck? Undvik det livsfarliga misstaget!

Så förvarar du dina vinterdäck rätt 

Visste du att du kan förkorta livslängden på dina däck om du förvarar dem fel? Därför är det viktigt att du förvarar dem rätt.  

Det viktigaste att tänka på är att däcken inte får stå i ett fuktigt utrymme, i direkt solljus eller i ett utrymme med fel temperatur. Temperaturen får inte överstiga +25 eller understiga 0 grader.  

Rengör och förvara däcken i påsar

Rengör gärna däcken innan de ska förvaras. Använd vatten, tvål och borste. Tänk på att aldrig använda rengöringsmedel som innehåller oljor eller lösningsmedel! Däcken ska vara helt torra innan du stoppar undan dem. 

Ett annat tips är att använda speciella påsar för däckförvaring, så undviker du att däcken får damm på sig.

Stående eller liggande?

Är däcken monterade på fälgar ska däcken förvaras liggande eller hängas upp. Däck utan fälg ska förvaras stående. 

Obs! Om du lägger däcken på hög, tänk på att inte stapla dem för högt (så de inte riskerar att välta och skadas). Häng heller aldrig upp däck som inte är monterade på fälgar, det kan skada dem eller deras form. 

Förvara däcken i källare eller garage 

Om du har en källare eller garage som uppfyller ovanstående kriterier (rätt temperatur etc.) går det bra att förvara däcken där. Har du inte ett bra förvaringsutrymme hemma kan du hyra ett externt förråd eller använda dig av ett så kallat däckhotell, där man betalar för att ställa sina däck. 

Källa: Cityselfstorage.se, continental-däck.se 

Läs mer här: Tre saker du aldrig ska göra i en bil med automatisk växellåda!

TV: Redaktionens bästa klipp!
ANNONSSAMARBETE MED COLORAMA

Sätt färg på hemmahösten – 9 smarta inredningtips

När kvällarna blir mörkare är det dags att återvända till inomhusmyset. Passa på att förnya stilen i hemmet och förverkliga dina idéer nu innan vintern kommer. Coloramas inredningsexpert Julia tipsar om hur du väljer bland alla färger och tapeter.
tapeter

Hösten är en härlig tid för att satsa lite extra på hemmet, och förnya genom att måla om ett helt rum, sätta upp en tapet eller byta färg på en möbel. Vi översköljs av bilder på inspirerande hem hela tiden, men ibland kan det vara svårt att komma igång med sitt egna, då det finns så många tapeter och kulörer att välja mellan. Ska man vara djärv och satsa på något stormönstrat eller färgstarkt, eller något mer diskret som passar det mesta? Och klarar man av att göra jobbet själv?

Med rådgivning från de som kan blir allt så mycket lättare. På Colorama får du hjälp av utbildade experter inom färg, tapet, kulörmatchning och heminredning att hitta rätt produkter till just ditt projekt, utifrån ett brett sortiment. Här får du all vägledning som behövs för att uppnå ett lyckat resultat. Nedan bjuder Coloramas inredningexpert Julia på några tips om vad du ska tänka på inför valet av färg och tapet.

Välja färg och tapet – 9 smarta tips

1. Skapa harmoni med huset

När är huset byggt? Ta gärna reda på vilka stilar och färgval som var aktuella då för att väcka inspirationen. Att renovera och göra om enligt bostadens tidsepok skapar ofta ett harmoniskt och själfullt resultat.

2. Var inte rädd för mönster

Mönstrade tapeter ger hemmet en personlig och ombonad känsla. Och med moderna slitstarka non woven-tapeter, som du sätter upp direkt på en limmad vägg, är det lätt att mönsterpassa.

3. Hitta en röd tråd

Har du hittat en färgsprakande tapet som du fastnat för är det smart att skapa en röd tråd i färgsättningen till det intilliggande rummet. Du kan välja ett liknande mönster i en svagare nyans, eller plocka upp en kulör från tapeten. Ränder blir jättefint i kombination med mönster eftersom det neutraliserar och lugnar intrycket mer än en vit vägg.

4. Matcha med möblerna

Genom att utgå ifrån nyanserna på möblerna i rummet när du väljer tapet eller kulör så skapar du harmoni. De kanske kan fångas upp i ett tapetmönster, eller tvärtom, användas som kontrastfärger som bryter av mot väggarna.

mala om

5. Tänk på ljuset

Vilket väderstreck ligger rummets fönster i? Ljus från norr och öster ger en kall påverkan på kulörer, medan ljus från söder och väster påverkar kulörerna så de känns varma. Grått kan till exempel ändra sig från lila till blått, grönt och rosa. Desto ljusare grå kulör, ju mer förändras den av ljuset.

6. Testa med prover

Eftersom alla kulörer upplevs olika beroende på ljus och storlek på rummet rekommenderar vi alltid att provmåla. Måla gärna upp olika kulörprover på flera av väggarna i rummet och känn efter. En bra tumregel är att måla ungefär 1×1 meter stor yta. Ska du tapetsera är det bra att beställa eller låna med dig tapetprover hem för att se hur tapeten upplevs i rummet.

måla lister

7. Måla in lister och dörrar

Tar du upp en nyans från tapeten för att måla lister och dörrar med, skapar du ytterligare djup i rummet. I många fall ger det ett mjukare intryck än vitt. Men vill du ha klassiskt vita lister och dörrar finns det olika vita kulörer att välja mellan för att skapa känslan av varmt eller kallt.

8. Välj matt glans

När du ska köpa målarfärg ställs du inför valet av glansgrad. Vi rekommenderar att du väljer en så matt väggfärg som möjligt för snyggast finish, gärna Jotun Lady Pure Color eller Alcro ad.stil som båda två är slittåliga, avtorkningsbara och helmatta färger. De är premiumprodukter som står sig bra över tid.

barnrum
En fantasifullt mönstrad tapet kan vara fin i kombination med ränder.

9. Boka en konsultation

Det bästa tipset är att boka en konsultation i butik eller ett hembesök med någon av våra inredningsexperter. Under mötet går ni igenom projektet och du får berätta om dina tankar, behov och önskemål. Sedan träffas ni en gång till för presentation av designförslag.

Här hittar du fler tips!

Colorama.se hittar du fler experttips, mängder av inspiration och din närmaste Coloramabutik där du kan få personlig rådgivning.

Mest lästa artiklar