Dags att byta till vinterdäck? Här är det livsfarliga misstaget du ska undvika!

Nu är det tillåtet att byta till vinterdäck. För dig som planerar att byta däcken snart finns det en viktig sak du måste komma ihåg att göra!

Tänker du att allting är klart när du har bytt däcken? Då är det dags att tänka om. Det räcker nämligen inte bara att byta däck till vinterdäck, du måste också komma ihåg att efterdra hjulbultarna efter 5-10 mils körning. 

Enligt siffror från försäkringsbolaget Trygg-Hansa lossnar det hundratals hjul varje år. 

– Att efterdra hjulbultarna är otroligt viktigt för att undvika att inte utsätta sig själv och andra trafikanter för livsfara, oavsett om man själv bytt däcken eller om man tagit hjälp av en verkstad. Det är enkelt och behöver bara göras en gång efter ungefär 5–10 mils körning med hjälp av ett fälgkors eller ännu hellre en momentnyckel. Är man osäker på hur man gör kan man alltid kontakta en verkstad, säger motorexperten Mattias Pössl på Trygg-Hansa. 

Läs också: Praktiskt däckställ till garaget

7 smarta tips för dig som ska byta till vinterdäck

  • Börja med att kontrollera att däcken inte är för slitna, mönsterdjupet på vinterdäck ska vara minst 3 millimeter. Av säkerhetsskäl bör det gärna vara mer. Sommardäck kräver ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter.
  • Har däcken rätt lufttryck? Kontrollera detta. Kom ihåg att anpassa lufttrycket efter hur mycket du lastar. Rekommenderat lufttryck hittar du i bilens instruktionsbok!  
  • Förvara däcken rätt, undvik hög värme och solljus. Sitter däcken på fälg ska de hängas upp eller staplas. Lösa däck ska stå upp med slitbanan mot underlaget. Rotera gärna däcken en gång i månaden. 
  • De bästa däcken ska du sätta bak på bilen (de med störst mönsterdjup eller dubbutstick). Det här gäller oavsett om du har en fram- eller bakhjulsdriven bil. Det här minskar risken för sladd när du bromsar och svänger.  
  • Använd rätt verktyg! Använd gärna pallbock och garagedomkraft, men kontrollera först var bilens lyftpunkter är. Din bil ska stå på ett plant underlag med en växel ilagd och handbromsen åtdragen, innan du börjar. 
  • Efterdra hjulbultarna. Det går att göra med ett fälgkors, men har du tillgång till en momentnyckel är det de bästa alternativet, så du inte drar hjulbultarna för löst eller hårt. Osäker? Låt en verkstad göra det!
  • Vänd dig till en verkstad eller däckfirma om du är osäker på hur du byter däck. 

Källa: Trygg-Hansa

Läs också: Därför ska du inte tvätta bilen på uppfarten


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar